Irans ambassadør har været til møde om spionage

Irans og Saudi-Arabiens ambassadører har været til møde i Udenrigsministeriet om en sag om mulig spionage.

Irans ambassade på Østerbro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

På et møde med den fungerende iranske ambassadør, Ali Karum Sarmadi, har den fungerende direktør for udenrigspolitik på Danmarks vegne slået fast, at det er uacceptabelt, at iranske og saudiarabiske konflikter har udspillet sig på dansk jord.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse. Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvornår mødet har fundet sted.

Mødet blev indkaldt, efter at tre ledende medlemmer af gruppen ASMLA, der kæmper for selvstændighed for en region i Iran, er blevet sigtet for at spionere på vegne af Saudi-Arabien i Danmark.

De tre blev mandag fremstillet i grundlovsforhør og nægter sig skyldige.

Spionagen har forbindelse til en sag fra september 2018, hvor Politiets Efterretningstjeneste, PET, mener, at den iranske efterretningstjeneste havde planlagt et attentat mod en iraner i Danmark.

ASMLA-gruppen var central i den sag, fordi det ifølge PET var gruppens leder, som var udset til at blive dræbt.

ASMLA står for "Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz". Gruppen bliver af den iranske regering beskyldt for at have stået bag angreb på iransk militær.

Politiet har også sigtet en person fra den iranske efterretningstjeneste.

Også den saudiarabiske ambassadør, Fahad Al Ruwaily, har været til en samtale med Udenrigsministeriets fungerende direktør for udenrigspolitik.

Det oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mandag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Her fortalte Kofod, at den saudiarabiske ambassadør på mødet fik besked om, at "det er fuldstændig uacceptabelt, at der finder spionagevirksomhed sted i Danmark fra saudiarabernes side".

/ritzau/