»Jeg føler, at der er blevet arbejdet målrettet på at føre os bag lyset«

Det møder kritik, at Hvidovre Kommune kalder nyt stort industriområde for et »naturplus-projekt«. Danmarks Naturfredningsforening er særligt skeptiske, fordi kommunen har brugt millioner på et lobby- og kommunikationsbureau. Kommune afviser kritik.

Det er »lidt for smart«, at Hvidovre Kommune kalder Holmene for et »naturplus-projekt«, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Akivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Danmarks Naturfredningsforening kritiserer Hvidovre Kommune for at være for tidligt ude med at sælge et nyt industriområde i Køge Bugt som et grønt projekt. En proces, hvor kommunen har anvendt over to millioner kroner på et lobby- og kommunikationsbureau.

Bureauet Ulveman & Børsting har blandt andet hjulpet med at skabe en »vindende fortælling« om projektet i offentligheden og »begejstring« blandt politikere for industriområdet Holmene.

Flere eksperter og politikere mener, at det er nyt og opsigtsvækkende, at en kommune bruger så mange skattekroner på at udøve indflydelse på Christiansborg, og de ser demokratiske problemer i sagen.

Ifølge Hvidovre Kommune er Holmene et såkaldt naturplus-projekt, hvor der bliver skabt mere natur, end der er i dag. Holmene kan give plads til 700.000 kvadratmeter ny bynær natur, som det hedder på kommunens projekthjemmeside.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening

»Hvis dette projekt samlet set gavner naturen, så havde man ikke behøvet et million-dyrt kommunikationsbureau til overbevise os.«


En direktør i Hvidovre Kommune har over for Berlingske beskrevet, hvordan Ulveman & Børsting rådgav dem, så de vidste, hvilke synspunkter de eksempelvis skulle bruge, hvis de holdt møder med Danmarks Naturfredningsforening.

Naturfredningsforeningen bekræfter, at de jævnligt holdt møder med Hvidovre Kommune, men at de til dato har svært ved at danne sig en mening om Holmene, fordi der endnu ikke er igangsat VVM-redegørelse (vurdering af virkninger for miljøet).

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, mener derfor, at det er »lidt for smart«, at kommunen kalder det for et »naturplus-projekt«. Eksempelvis er konsekvenserne for havmiljøet i Køge Bugt endnu ikke klarlagt.

»Det her er foreløbigt mest bare en skrivebordsøvelse. De vil dumpe en hel masse jord ud i havmiljøet og bygge industri og måske naturområder oven på det. Om det bliver mere eller mindre miljøvenligt, kan vi først tage stilling til, når de fortæller mere detaljeret, hvad de vil,« siger hun.

Mikael Børsting (th.) er tidligere såkaldt særlig rådgiver for forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Her ses de i forbindelse med en valgdebat hos DR under folketingsvalget i 2011. Arkivfoto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Maria Reumert Gjerding er overrasket over, at kommunen har brugt så mange penge på blandt andet at klæde sig på med argumenter forud for møder med naturfredningsforeningen. Hun vil fremover følge processen om Holmene tæt.

»Jeg føler, at der er blevet arbejdet målrettet på at føre os bag lyset. Hvis dette projekt samlet set gavner naturen, så havde man ikke behøvet et million-dyrt kommunikationsbureau til overbevise os,« siger Maria Reumert Gjerding.

Kommune afviser kritik

Hvidovre Kommunes borgmester Helle Adelborg (S) henviser til kommunens administration for at svare på spørgsmål vedrørende kommunens brug af Ulveman & Børsting.

Gert Stephan Nelth, direktør i Hvidovre Kommune med ansvar for kultur-, teknik- og arbejdsmarkedsområdet, afviser kritikken. Han mener ikke, at kommunen kunne gennemføre projektet uden brug af Ulveman & Børsting.

Var det ikke lidt for smart af jer at kalde det et naturplus-projekt, når I ikke har igangsat VVM-redegørelse endnu?

»Nej, slet ikke. Vi bygger 2,4 millioner kvadratmeter erhvervsareal og 700.000 kvadratmeter natur derude. Vi har været meget optaget af at lytte til den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, og de har givet os råd, som vi har implementeret i projektet,« siger Gert Stephan Nelth.

Danmarks Naturfredningsforening er – blot for at tage et eksempel – særdeles bekymret for ålegræsset i Køge Bugt, når man engang vil dumpe tonsvis af jord i vandet for at etablere de kunstige øer.

Visualisering af »Holmene«, et nyanlagt industriområde, som Hvidovre Kommune drømmer om ud for det eksisterende Avedøre Holme. PR-foto, Hvidovre Kommune Fold sammen
Læs mere

Gert Stephan Nelth anerkender, at byggeriet i første omgang vil gå ud over ålegræsset i Køge Bugt.

»Men Aarhus Universitet forsker i flytning af ålegræs, og vi indleder en dialog med dem, om der er basis for et projekt, som muliggør flytning af netop ålegræs,« forsikrer han.

Gert Stephan Nelth oplyser desuden, at kommunen med assistance fra blandt andet DHI (Dansk Hydraulisk Institut) har gennemført en række undersøgelser af området, i et forsøg på at skabe sikkerhed for, at VVM-processen kan gennemføres uden anmærkninger.

Visualisering af det nye »Holmene« set fra luften, mere specifikt den såkaldte »Green Tech Island«, der blandt andet skal huse et spildevandsanlæg. De nye holme skal ifølge visionen bygges op fra havbunden med overskydende jord fra andre byggeprojekter i københavnsområdet. PR-foto, Hvidovre Kommune Fold sammen
Læs mere

»Holmene er et gigantisk projekt«

Mikael Børsting er tidligere særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V), og han mener, at rådgivningsfirmaet har leveret et seriøst og dybdegående stykke arbejde.

»Holmene er et gigantisk projekt. Det handler om at fordoble Danmarks i forvejen største erhvervsområde. Det kræver svar på mange spørgsmål, og til det har vi brug for analyser fra COWI, Dansk Hydraulisk Institut, Deloitte, arkitekter og mange flere. Det er et spørgsmål om at undersøge systematisk og seriøst, om en ide overhovedet kan lade sig realisere. Det er det, vi har samarbejdet med Hvidovre Kommune om,« udtaler han i en skriftlig kommentar.

Læs hele hans kommentar her.