»Det kræver god information at træffe gode beslutninger«

Lars Løkke Rasmussens (V) tidligere særlig rådgiver, Mikael Børsting, er stolt af sit arbejde for Hvidovre Kommune, hvor han i sin virksomhed har tjent over to millioner kroner på PR- og lobby-arbejde.

Mikael Børsting (th.) er tidligere såkaldt særlig rådgiver for forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Her ses de i forbindelse med en valgdebat hos DR under folketingsvalget i 2011. Arkivfoto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hans firma har tjent millioner af kroner på at lave lobby- og PR-arbejde for Hvidovre Kommune, som vil bygge et nyt stort industriområde i Køge Bugt.

Eksperter ser demokratiske problemer i, at kommuner bruger store beløb på lobbybureauer, som skal påvirke landspolitiske beslutninger.

Selv udtaler Lars Løkke Rasmussens tidligere særlige rådgiver, Mikael Børsting, at han er stolt af sit arbejde.

»Jeg sammenligner vores assistance til Hvidovre Kommune med den hjælp, et ministerium yder til ministeren. Jobbet er at undersøge, om den politik, byrådet ønsker at føre, kan blive til noget, og hvad det i så fald kræver landspolitisk. Vi lavede en ramme for Holmenes arkitekter, som matchede byrådets ønsker.

Sammen med kommunen igangsatte vi store undersøgelser af strømforhold, miljø, natur, trafikforhold, jobeffekt og rekreative muligheder og meget andet, der skulle give svar på de rimelige spørgsmål, der opstår i forbindelse med et projekt af den her størrelse. Der er tale om et projekt i milliardklassen, som kommer hele hovedstadsregionen til gavn, og i sig selv vil generere en årlig merindtægt til Hvidovre Kommune på op mod 80 mio. kr. i øgede skatteindtægter. Vi har deltaget i at afklare, hvad det er for et projekt, der tager form i Hvidovre Kommune. Det er vi stolte over at have været en del af,« udtaler Mikael Børsting i en skriftlig kommentar.

Handler jeres arbejde i denne sag om at skabe en glansbilledfortælling og massere politikerne på Christiansborg for skattekroner?

»Min erfaring er, at politikere godt kan gennemskue en problemstilling. Politikere har en god dømmekraft, er kritiske og stiller nødvendige spørgsmål til de problemstillinger, vi taler med dem om. Det kræver god information at træffe gode beslutninger. Vi arbejdede i 18 måneder for Hvidovre Kommune for at skabe et solidt grundlag, politikerne kunne tage stilling ud fra. Det er ikke glansbilledsnak. Det er systematisk tilvejebringelse af nødvendig viden, der skal danne grundlag for de bedst mulige beslutninger.«

Er moderne politik og medieverdenen virkelig blevet så kompleks, at det er nødvendigt at bruge så mange skattekroner på lobby og kommunikation?

»Holmene er et gigantisk projekt. Det handler om at fordoble Danmarks i forvejen største erhvervsområde. Der kræver svar på mange spørgsmål, og til det har vi brug for analyser fra COWI, Dansk Hydraulisk Institut, Deloitte, arkitekter og mange flere. Det er et spørgsmål om at undersøge systematisk og seriøst, om en idé overhovedet kan lade sig realisere. Det er det, vi har samarbejdet med Hvidovre Kommune om.«

Læs artikel om Hvidovre Kommunes brug af Mikael Børstings firma her.

GRAFIK

Holmene

Hvidovre Kommune har arbejdet med visionen for Holmene i mere end tre år. Planen er at skabe et industriområde ud i Køge Bugt i forlængelse af Avedøre Holme via overskudsjord fra anlægsprojekter i hovedstadsområdet.
Ni øer skal give plads til grønne og bæredygtige industrivirksomheder, lyder visionen.