Islamistisk »mægler« med forbindelse til terrorplaner mod dansk avis er død af covid-19

Abu Omar, der er blevet beskrevet som en nøgleperson i vestlige og internationale ekstremistiske miljøer, som blandt andet var involveret i planlægningen af terror mod Jyllands-Posten, er død af covid-19.

En 58-årig mand med forbindelser til hårdkogte islamistiske miljøer er død af covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

I mange år var Abu Omar en kendt skikkelse hos det svenske Säkerhetspolisen (Säpo), der er den svenske pendant til Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark.

Säpo holdt skarpt øje med Abu Omar på grund af hans forbindelser til religiøse ekstremister, heriblandt den nu afdøde al-Qaeda-leder Mohammed Moummou.

I weekenden nåede historien om Abu Omar dog sin afslutning, da han døde, 58 år gammel, efter at være blevet syg med covid-19. Det skriver det svenske medie Doku.

Omar blev i sit liv aldrig dømt for nogen terrorrelateret handling. Han blev beskrevet som en mand i kulisserne, en mand med forbindelser og af det svenske medie SVT som en »mægler«, der hjalp med at holde hjulene kørende i underverdenen af islamisk ekstremisme.

I den forbindelse var han i Säpos søgelys som et navn, der blev ved med at dukke op i efterforskningen af underverdenens planer om et terrorangreb mod Jyllands-Posten tilbage i 2010, der to år efter resulterede i, at fire mænd blev idømt 12 års fængsel.

I efteråret 2009 blev David Headley, en amerikaner med rødder i Pakistan, arresteret i en amerikansk lufthavn. Undersøgelsen afslørede, at han var en af ​​terroristerne bag det blodige terrorangreb i Mumbai et år tidligere.

Headley erkendte, at han også besøgte Danmark og Sverige med det formål at planlægge et terrorangreb på Jyllands-Posten, der offentliggjorde de velkendte Muhammed-tegninger, der fremprovokerede protester i mange muslimske lande.

Da Headley rejste til Stockholm for at rekruttere personer, der kunne udføre terrorhandlingen, bad han Abu Omar om hjælp. Ifølge Headley sagde Abu Omar, at han ikke kunne bidrage med noget, fordi han konstant blev overvåget.

I december 2010 blev fire mænd anholdt, hvoraf tre var rejst fra Sverige til Danmark bevæbnet med maskinpistoler.

PET mente, at de havde til hensigt at skyde og dræbe så mange som muligt på avisen i København.

Säpo havde overvåget gruppen af mænd og vidste, at de skulle overnatte i en lejlighed på Mørkhøjvej 82 i Herlev. Én af de fire personer trak sig efter sigende på grund af uenigheder med de tre øvrige, og da de 28. december kørte over Øresundsbroen, var PET klar.

Efter at have aflyttet lejligheden i Herlev blev de fire personer sigtet, senere tiltalt og i 2012 dømt. Under retssagen blev der afspillet samtaler fra lejligheden.

»I vores situation har vi ikke behov for at diskutere med myndighederne, forstår du. Altså, du har lov til at dræbe så mange, som du kan, af de mennesker, du finder,« lød det blandt andet.

En rapport fra det svenske Försvarshögskolan berettede, at Abu Omar var en af flere nøglepersoner, som bistod med at radikalisere, rekruttere og finansiere ekstremistiske aktiviteter, og at han var velkendt i både internationale og vestlige ekstremistiske miljøer.

I weekenden blev han ifølge Doku kørt på Huddinge Hospital, efter at hans sygdomstilstand blev forværret. Han døde derefter på hospitalet.