Ingen har styr på feriepengene: »Næsten alle lønmodtagere« vil få forkert beløb udbetalt

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Et tilskud til et nyt sommerhus, kolonihavehus, tøjshopping eller en rejse sydpå? Danskerne kan til oktober vælge at få en del af feriepengene udbetalt. De fleste vil dog få et forkert beløb i hænderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik, der endnu engang kredser om de mange afledte effekter af coronakrisen.

Vi skal i dag omkring så forskellige emner som luftfartsindustrien, feriepengene og mundbind. Og en enkelt afstikker til en garanteret coronafri historie.

Først en tur forbi dagens coronatal:

  • Bekræftede smittede i Danmark: 15.070
  • Indlagte: 16
  • Indlagte på intensiv: 1
  • Antal døde: 621
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 20.553.702
  • Døde på verdensplan: 748.416

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Ingen aftale om genåbningens næste fase

Folketingets partier forhandlede onsdag i timevis om at nå frem til en aftale for næste fase af genåbningen, den såkaldte fase 4.

Men sent onsdag aften blev forhandlingerne afbrudt uden en aftale. Der skal forhandles videre de kommende dage.

»Der er nogle muligheder for at lave en aftale. Men jeg kan ikke tillade mig at sige, hvad det går ud på, når vi nu skal mødes igen,« siger Dansk Folkepartis Peter Skaarup efter forhandlingerne.

Folketingets partier havde ellers udformet et udkast til en aftale. I udkastet var der blandt andet lagt op til en forlængelse af forsamlingsforbuddet på 100 personer.

Af udkastet fremgik det ligeledes, at nattelivet og diskoteker står til ikke at få lov at åbne foreløbig. En ophævelse af kravet til udenlandske turister om seks overnatninger i Danmark er ligeledes på bordet ved forhandlingerne.

Men partier i blå blok savner mere handling fra regeringen, når det gælder indsatsen overfor smittespredning blandt etniske minoriteter, som ses i eksempelvis Aarhus.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) understreger forud for de kommende forhandlinger, at »alt er i spil«.

»Der er ingen elementer i aftalen, der er sikre, før der er en samlet aftale,« siger han.

Læs mere om forhandlingerne her.

Fejl i feriepenge

Dagens nyhedsgennemgang fortsætter i Jyllands-Posten, der kan berette om en mildest talt besynderlig forhindring for Folketingets ambition om at kickstarte dansk økonomi.

Planen om at lade danskerne få fingre i deres indestående feriepenge for at sætte gang i forbruget efter coronakrisen er tilsyneladende mere kompliceret end først antaget.

Ifølge Jyllands-Posten vil de fleste lønmodtagere få et forkert beløb udbetalt, når de til oktober får mulighed for at få udbetalt feriepenge. Problemet skyldes, at arbejdsgiverne endnu ikke har indberettet, præcis hvor mange feriepenge den enkelte lønmodtager har til gode.

Det forklarer Else Nyvang, kundedirektør i LD Fonde, der forvalter feriemidlerne.

»Det vil være næsten alle lønmodtagere, hvor vi ikke kan ramme rigtigt,« siger hun til Jyllands-Posten.

Else Nyvang tilføjer, at »det kan nemt blive nogle hundrede eller tusinde kroner i forskel.«

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Brostrøm er blevet klogere

Vi fortsætter med endnu en nyhed indenfor coronadagsordenen: Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, erkender nu, at brugen af mundbind kan begrænse coronasmitten.

»Vi er blevet klogere. Hvis vi lægger brugen af mundbind oveni de generelle retningslinjer om at holde afstand og have god håndhygiejne, så giver det noget ekstra,« sagde Søren Brostrøm i programmet »Lippert« på TV 2 News onsdag.

Brostrøm har længe holdt fast i, at brugen af mundbind skabte en »falsk tryghed« i det offentlige rum.

»Jeg indrømmer, at vi ikke vidste nok om det i februar eller marts, da epidemien brød ud. Der havde vi slet ikke den viden, og vi var ikke overbeviste om, at det virkede,« siger Søren Brostrøm ifølge TV 2.

Minister: Flypassagerer skal have pengene

Vi flyver videre til et kritisk blik på de trængte luftfartsselskaber, der er hårdt presset af coronakrisen.

Coronavirussens udbredelse gjorde det tidligere på året umuligt at flyve og efterlod passagerer med billetter, som var betalt, men som de ikke kunne benytte.

Alligevel har mange flypassagerer endnu ikke fået det beløb retur, som de betalte for en ydelse, de aldrig fik. Det skyldes blandt andet økonomisk smalhals hos luftfartsselskaberne, der stort set ingen indtjening har.

Nu er det dog en anden tid, og der er ikke længere nogen grund til at holde på danskernes penge, fastslår Benny Engelbrecht (S), transport- og boligminister, i Berlingske Business.

»Nu er vi i en mere normal situation, og derfor har jeg en forventning om, at selskaberne nu får bund i deres klagesager,« siger ministeren.

Personale skal testet oftere

Vi tager lige endnu en nyhed fra Berlingskes egne sider:

Patienter på landets hospitaler skal beskyttes bedre mod at blive smittet med corona af de læger, sygeplejersker sosu-assistenter og andre medarbejdere, som de møder undervejs i indlæggelsesforløbet.

Derfor planlægger de fem regioner at indføre en screening, hvor et stort antal medarbejdere, der arbejder med covidområdet på sygehusene, hyppigt testes for corona.

Initiativet kommer samtidig med, at en ny opsigtsvækkende undersøgelse fra Region Midtjylland viser, at helt op til 30 procent af de ansatte på akutafdelingen i Hospitalsenheden Vest i Vestjylland har antistoffer og dermed selv har været covidsmittede.

Anmeldere begejstrede

Vi slutter nyhedsrundturen med en af de for tiden sjældne historier, der slet ikke handler om coronavirussen.

De danske filmanmeldere er – med undtagelse af Berlingskes – ganske begejstrede for »Vores mand i Amerika« om den danske ambassadør i USA under Anden Verdenskrig, Henrik Kauffmann.

»Skuespillerne er eminente. Ulrich Thomsen som Kauffmann og Mikkel Boe Følsgaard som Kauffmanns højrehånd, Povl Bang-Jensen, er lysende,« skriver Kristeligt Dagblads anmelder, som giver filmen, der er instrueret af Christina Rosendahl, fem ud af seks stjerner.

Soundvenue og Jyllands-Posten giver filmen fire stjerner, mens der er tre lunkne stjerner fra Berlingskes anmelder.

Det sker i dag:

  • Der er nye afhøringer i den såkaldte instrukskommissionen, der undersøger forløbet omkring behandlingen af sager vedrørende gifte eller samlevende asylansøgere under daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Afhøringerne i dag omfatter tidligere fuldmægtig i Udlændinge- og Integrationsministeriet Anne Nygaard Just samt tidligere direktør i Udlændingestyrelsen Tanja Franck.
  • Statens Serum Institut udsender den ugentlige opgørelse for »åbne lande« og »karantænelande«. Derefter vil Udenrigsministeriet opdatere rejsevejledningerne, såfremt der er ændringer siden den seneste opdatering.
  • Verdenssundhedsorganisation (WHO) holder i dag klokken 17 pressemøde om seneste nyt i forbindelse med coronapandemien.
  • I den mere muntre ende er der kvartfinale i Champions League i fodbold, der afvikles med et enkelt opgør på grund af coronakrisen. I aften spilles den anden kvartfinale, som er mellem tyske RB Leipzig og spanske Atlético Madrid.