I ny bog erkender hemmelig topkilde »fejl« i sag mod Ahmed Samsam

I en ny bog om spanske terrorsager og den »præventive retfærdighed« på Solkysten indrømmer en anonymiseret tidligere efterretningsofficer, at spanske politimyndigheder tog fejl i sagen om danske Ahmed Samsam.

 
Ahmed Samsam er fængslet på femte år, selvom han var udsendt til Syrien som agent for danske efterretningstjenester. Forstå sagen forfra her. Produktion: Kristian Stauning Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den spanske tjeneste Centro National de Intelligencia, CNI, har efterretningsfolkene sat deres »lærestreger« i system.

Tjenesten har en intern platform – Centro de lecciones aprendidas, center for lærte lektier – hvor CNIs agenter kan dele og diskutere, hvad der er gået godt og mindre godt under hemmelige operationer.

Det fortalte en tidligere højtstående CNI-efterretningsofficer i et interview med en spansk El País-journalist, som i marts udgav bogen »El confidente y el terrorista« (»Den fortrolige og terroristen« på dansk).

Og så dukkede den danske agent Ahmed Samsam ganske opsigtsvækkende op i interviewsamtalen.

Her fortalte CNI-officeren pludseligt, at det var en »fejl«, at Ahmed Samsam i 2018 blev dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat på rejser til Syrien foretaget som agent for Danmark.

»El confidente y el terrorista« er skrevet af de to spanske journalister Braulio García Jaén og Matías Escudero Arce og handler om de seneste års mest bemærkelsesværdige sager i Spaniens kamp mod jihadistisk terror.

De to journalister afdækker i bogen et politi- og retsvæsen, som tilsyneladende har arbejdet ud fra devisen »hellere for mange terrormistænkte bag tremmer end én for lidt«.

Og i et af bogens sidste kapitler er den anonyme kilde i CNI-tjenesten altså citeret med henvisning til Samsam-sagen:

»Vi tog fejl mht. danskeren.«

Højtplaceret i CNI

Journalist og forfatter Braulio García Jaén fortæller, at kilden er en tidligere højtstående efterretningsofficer i CNI.

»Han udtaler sig i bogen på betingelse af anonymitet, så jeg kan ikke fortælle, hvem han er. Men jeg var meget opsat på at tale med ham i forbindelse med bogen, fordi han bestred en meget høj stilling i CNI gennem mange år omkring 2010-2020,« siger Braulio García Jaén.

Den spanske El País-journalist har selv fulgt Ahmed Samsams sag fra danskerens anholdelse i 2017.

García Jaén fortæller, at han ikke selv spurgte den tidligere efterretningsofficer om Ahmed Samsam, fordi han i bogen fokuserede på andre sager. Alligevel bragte CNI-kilden »danskeren« på banen.

»Han sagde til mig, at »vi tog fejl med hensyn til danskeren« med henvisning til Ahmed Samsam,« siger Braulio García Jaén:

»Min opfattelse er, at han ikke følte sig ansvarlig, fordi de jo ikke fik de nødvendige informationer fra Danmark.«

Den spanske journalist fortæller derudover, at hovedpointen i hans bog om Spaniens terrorbekæmpelse er et uheldigt mønster eller en slags doktrin om »præventiv retfærdighed«.

»Det er en tilgang, hvor man anholder personer i begyndelsen af en operation, fordi man er bange for forestående angreb eller bombesprængninger. Men konsekvensen er, at det ofte viser sig, at man har tilbageholdt folk uden det mindste spor af beviser,« siger Braulio García Jaén med henvisning til hans gennemgang i bogen af en række centrale terrorsager fra Spanien.

Han peger på, at den »præventive retfærdighed« er problematisk, fordi de mange ubegrundede anholdelser skader tilliden til politimyndigheder i netop de miljøer, man har brug for at få advarsler indefra, hvis en eller flere personer planlægger et terrorangreb.

»Man kan sige, at vi med denne tilgang forstærker vores hovedproblem med jihadistisk terror,« siger Braulio García Jaén.

Forsvarsadvokat Erbil Kaya har stævnet FE og PET på sin klients vegne for gennem retssystemet at få tjenesterne til at be- eller afkræfte, at Ahmed Samsam var agent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Den farligste jihadist på Solkysten

Da danske Ahmed Samsam i juni 2017 blev anholdt på den spanske solkyst, blev han udråbt af indenrigsministeren som den måske farligste jihadist i Europa, og da anklageskriftet senere kom, lød den primære anklage mod ham, at han havde været i færd med at planlægge et angreb på spansk jord.

Den anklage faldt i retten til jorden på grund af fraværet af beviser, og i stedet blev Ahmed Samsam dømt skyldig i den sekundære påstand: At han havde tilsluttet sig Islamisk Stat på rejser til Syrien, hvor han altså ifølge Berlingskes oplysninger var udsendt som agent for Politiets Efterretningstjeneste (PET) og siden Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Under den spanske retssag forsøgte Ahmed Samsam at gøre opmærksom på, at det hele var en stor fejltagelse. Men danske myndigheder tav og fortalte først for sent deres spanske kolleger i CNI om sagens rette sammenhæng.

I sidste ende blev det Ahmed Samsams problem.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, forsøgte spanske myndigheder allerede ganske kort tid efter anholdelsen at kontakte PET.

Men i Buddinge var vurderingen af uvisse årsager, at oplysningerne om Samsams agentvirksomhed ikke skulle deles med spanierne.

Først godt et år senere – i forsommeren 2018, kort før domsafsigelsen i den spanske retssag – oplyste de to danske tjenester PET og FE til CNI, at Ahmed Samsam havde talt sandt.

Men der var det for sent, og CNI meldte tilbage, at de intet længere kunne stille op. Resultatet var, at Ahmed Samsam blev idømt otte års fængsel.

I december 2020 blev han overført til afsoning i Danmark, hvor han blev taget imod af velkendte ansigter, som stod klar med mørbradbøffer og en plan for at rette op på Samsams situation:

Udslusning i samfundet, frihed og 2,9 millioner kroner i økonomisk kompensation.

Men den plan gik af uvisse årsager i vasken. Ahmed Samsam afsoner stadig sin dom for at tilslutte sig en af verdens mest berygtede og bestialske terrorbevægelser.

Og han bærer stadig stemplet som Islamisk Stat-terrorist, selv om han bidrog som dansk agent til at bekæmpe og forebygge terrorangreb i Danmark.

Ahmed Samsams advokat, Erbil Kaya, stævnede på sin klients vegne FE og PET i december. Han er ikke overrasket over oplysningerne i den spanske bog.

»Her i Danmark undersøger man jo sagen på forskellige fronter og fra forskellige vinkler. Stort set alt, der er kommet frem i den her sag, bestyrker kun det, Ahmed Samsam selv har sagt,« siger han:

»Vi har jo manglet den spanske vinkel, som vi af gode grunde har svært ved at afdække. Og her for første gang kommer der så noget fra Spanien, og det er som om, at lige meget hvilken sten, man vender i den her sag, så peger det i samme retning: at det er rigtigt, hvad Ahmed Samsam har fortalt.«

Hverken PET, FE eller andre danske myndigheder har på noget tidspunkt villet be- eller afkræfte oplysningerne om, at Ahmed Samsam var dansk agent.

PET og FE har heller ikke i forbindelse med denne artikel ønsket at kommentere sagen eller forholde sig til den spanske CNI-kildes vurdering af Samsam-sagen som en »fejl«.