Hvilke dele af Danmark åbnes og hvilke lukkes fortsat?: Få overblikket her

Gårsdagens store pressemøde i Statsministeriet var en blandet landhandel, der både bød på visse forsigtige genåbninger, men også stadig en masse fortsatte nedlukninger og restriktioner. Få hele overblikket her.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), da statsministeren afholdt pressemøde om covid-19 i Danmark i Spejlsalen i Statsministeriet mandag den 6. april 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Gårsdagens pressemøde i Statsministeriet var et af de store.

Berlingske havde søndag erfaret, at et sådant pressemøde ville finde sted, og at statsminister Mette Frederiksen (S) planlagde offentliggørelsen af »første fase« i genåbningen af Danmark.

Mange vil givetvis have været lidet opmuntret over de mange udmeldinger på pressemødet, for alt imens Mette Frederiksen bekendtgjorde åbninger, fulgte også adskillige forlængelser af de hårde restriktioner.

Her følger et overblik over hvad, regeringen begynder at åbne for, og hvad der fortsat er underlagt lukninger og restriktioner.

De forsigtige åbninger:

​Skoler og daginstitutioner

I genåbningens første fase kan de mindste børn og børn fra 0. til 5. klasse begynde i vuggestue, børnehaver, fritidsinstitution og skole igen.

Elever fra 6. klasse og opefter skal stadig blive hjemme.

Børn og voksne i institutionerne og skolerne skal være så meget ude, som det kan lade sig gøre. De skal holde afstand, der skal gøres rent, og er man syg, skal man blive hjemme.

Gymnasier

Gymnasiale uddannelser for elever på de afsluttende niveauer genåbnes, for at de kan afslutte deres uddannelse til sommer. Det gælder for 3.g, 2.HF, EUX-elever og ASF-klasser (Autisme Spektrum Forstyrrelser).

Arbejdspladser

Folk, der er ansat i det private, kan i et vist omfang møde på arbejde igen under forudsætning af, at det foregår sundhedsfagligt forsvarligt.

Offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, skal stadig arbejde hjemmefra frem til 10. maj. Det gælder imidlertid ikke ansatte, som varetager opgaver, der foregår udendørs og er uden nævneværdig menneskelig kontakt.

Uddannelsesinstitutioner

Studerende på enkelte sundhedsfaglige videregående uddannelser, der har samfundskritiske funktioner, kan få lov til at færdiggøre deres uddannelse til sommer på uddannelsesstedet.

Ledige

Ledige, som får tilbudt efteruddannelse som en betingelse for at påbegynde arbejde, kan møde fysisk frem på efteruddannelsen.

Lukninger og restriktioner:

17. marts offentliggjorde Mette Frederiksen lukningen af cafeer, barer, restauranter, frisører og massører. Disse vil stadig være lukket i fire uger frem til 10. maj. Regeringen vil i den kommende tid se nærmere på muligheden for at genåbne dem i den »næste fase« af genåbningen.

Også storcentre, overdækkede arkader, natklubber, vandpibecafeer, biblioteker og foreninger er stadig omfattet af lukningen.

Det samme med kirkerne, og det kommer efter alt at dømme til at gå ud over påskegudstjenesterne.

Eksaminer

I går kom det frem, at afgangseksaminer i folkeskolen er aflyst, og at årskarakteren i stedet kommer til at gælde. Det gælder også for efterskoler og frie fagskoler. Afsluttende standpunktskarakterer bliver ophøjet til prøvekarakterer.

På HF, erhvervsskoler og gymnasier vil eleverne få lov til at gå til eksamen på en anden og mere begrænset måde.

Uddannelser som fortsat holder lukket

Ungdomsuddannelserne holdes fortsat fysisk lukket frem til 10. maj. Det samme gør de videregående uddannelser, såsom landets universiteter.

Forsamlinger

Forbuddet mod forsamlinger på mere end ti personer trådte i kraft 17. marts og gælder både indendørs og udendørs. Det forbud håndhæves stadig, så det gælder indtil 31. august 2020.
Dermed er bl.a. alle sommerens festivaler aflyst.

Grænserne

14. marts lukkede Danmark sine grænser.

Grænserne vil fortsat være lukkede for alle udlændinge, der ikke har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark. Det gælder ikke for udlændinge, der har opholdstilladelse eller arbejde i Danmark.

13. marts frarådede Udenrigsministeriet alle unødvendige rejser til hele verden. Det forlænges på ny.