Hospitalsdirektør: Vores personale bør rustes bedre mod smitsom variant – og rykke foran i vaccinekøen nu

Vi har lige nu et tidsvindue, hvor der er mulighed for at ruste hospitalsvæsenet med vacciner, inden den mere smitsomme variant af coronavirus for alvor melder sin ankomst, advarer hospitalsdirektør. Imens viser historien om en lækket mail, hvor desperat sygehuspersonale er efter at blive vaccineret. Men Sundhedsstyrelsens direktør afviser af ændre prioriteringen.

Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, hvor patienter med coronavirus er indlagt. Søren Hvalsø er vikar gennem firmaet Psykiatri Plus og sidder fast vagt udenfor et par patientstuer, hvor der ligger patienter, som har brug for særligt opsyn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom der er blevet vaccineret flere tusinde ansatte i plejesektoren og sundhedsvæsenet de seneste dage, er der fortsat tusindvis af centrale medarbejdere i direkte berøring med coronasyge patienter, som ikke er blevet tilbudt første dosis.

Og med tanke på, at en muteret og mere smitsom virusvariant er på vej til at manifestere sig, samtidig med at danske myndigheder i denne uge hævede risikoniveauet fra 4 til 5, bør man sikre sundhedsvæsenet bedre.

Det mener konstitueret hospitalsdirektør på Herlev og Gentofte Hospital, Steen Werner Hansen.

»Når man centralt fra melder ud, at der er risiko for, at hospitalsvæsenet bryder sammen på grund af en ny engelsk variant. Og man ved, at der kommer flere vacciner til rådighed fra Moderna. Så mener jeg, at Sundhedsstyrelsen bør spørge sig selv, om deres strategi trænger til en revision, så vi sikrer, at sundhedsvæsenet kan stå imod det pres, som vi frygter,« siger han.

På et pressemøde tirsdag i denne uge oplyste statsminister Mette Frederiksen (S), at risikoniveauet er hævet til 5 på grund af udbredt samfundssmitte. Det betyder ifølge varslingssystemet, at der er »risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges«.

Allerede i julen og hen over nytår var flere hospitaler presset af de på landsplan knap 1.000 indlagte, og her oplevede Steen Werner Hansen, at mere end det forreste frontpersonale er nødvendigt for at kunne håndtere patienterne.

»Vi er helt afhængige af at have personale på alle afdelinger og ikke kun frontpersonale, men også rengøring, dem som tager blodprøver, og dem som tager røntgen. Hvis der kommer en mere smitsom variant, så er der risiko for, at antallet af medarbejdere falder, hvis de ikke er vaccineret. Og så er vi virkelig på den,« siger han.

Vi har tid nu – men ikke om tre uger

I Storbritannien har man de seneste uger taget alvorlige livtag med den smitsomme coronavariant, og fredag måtte borgmesteren i London, Sadiq Khan, erklære nødstilstand, fordi antallet af coronasmittede truer med at vælte sundhedsvæsenet.

I øjeblikket modtager Londons ambulanceservice dagligt op til 8.000 opkald, mens over 800 personer dagligt indlægges på hospitaler i den britiske hovedstad.

»Hvis vi ikke reagerer øjeblikkeligt, så vil sundhedssystemet blive overbelastet, og flere mennesker vil dø,« siger borgmesteren ifølge Sky News.

For at undgå en lignende situation i Danmark mener hospitalsdirektør Steen Werner Hansen, at det er afgørende at sikre personalet i sygehusvæsenet med flere vacciner.

»Vi kender den massive belastning, der har været hen over jul og nytår, og hvis der kommer en endnu mere smitsom variant nu, hvordan kan man så sikre en robusthed i sundhedsvæsenet? Det kan man gøre ved at udvide antallet af medarbejdere, der bliver vaccineret. Det har man tid til nu. Men det har man ikke om tre uger,« pointerer han.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, afviser at ændre prioriteringen og påpeger, at flere restriktioner allerede har ført til faldende indlæggelsestal på sygehusene.

»Vi ændrer ikke på prioriteringsrækkefølgen. Det er ikke, fordi det ikke er bekymrende, det vi står overfor. Og vi er bestemt også bekymrede for den nye variant B.1.1.7. Men vi skal understrege, at der er ikke noget, der tyder på, at B.1.1.7 er farligere eller mere sygdomsfremkaldende. Der er noget, der tyder på, at den er mere smitsom. Det udfordrer vores grundlæggende epidemikontrol,« siger han.

Øverst på styrelsens liste står ældre på plejehjem, ældre med stort behov for hjemmehjælp og de ældste på 85 år og derover.

På en fjerdeplads kommer frontpersonalet omtalt som »personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion«.

Frontpersonalet er dog blevet tilbudt vaccine sideløbende med ældre på landets plejehjem, siden de første doser landede i Danmark 26. december. Og frontpersonale vil blive ved med at blive tilbudt vacciner sideløbende med udsatte ældre helt frem til foråret, viser en ny »vaccinationskalender«, som Sundhedsstyrelsen fredag udgav i et forsøg på at tydeliggøre, hvornår hvilke grupper vaccineres.

GRAFIK

Vaccinationskalender

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle personer, der er i særlig risiko, personale i sundheds- og plejesektoren samt samfundskritiske funktioner vil være blevet tilbudt vaccination inden april. Forventningen er at kunne begynde at tilbyde vaccination til den øvrige befolkning i slutningen af foråret eller starten af sommeren.

»Personalet i sundhedsvæsenet og ældreplejen i Danmark er godt 300.000 personer. Hvis vi skulle vaccinere dem, før vi tog fat på de ældre, så skulle de ældre i Danmark vente til slutningen af februar eller starten af marts, før de blev vaccineret. Det er fuldstændig uholdbart, og det ville være fuldstændig uetisk. Det ville heller ikke være godt for sygehusvæsenet, for så ville man fortsat have mange syge, der blev indlagt,« pointerer Søren Brostrøm.

Langt fra home safe

Spørgsmålet er, hvordan der de kommende uger mere præcist prioriteres mellem ældre udsatte og sygehuspersonale.

»Vi har løbende forsøgt at sikre flere vacciner til personalet. Men jeg har også hørt, at Sundhedsstyrelsen mener, at hvis man bare vaccinerer dem, de har udvalgt i første omgang, så er man home safe. Men det er man ikke,« mener Steen Werner Hansen.

I Region Hovedstaden har man pr. 6. januar vaccineret flere end 11.000 medarbejdere på sygehuse og plejehjem, fremgår det af en orientering til regionsrådsmedlemmerne.

I samme notat står der, at Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der på landsplan er 71.000 medarbejdere i den prioriterede gruppe »udvalgt frontpersonale«, som dækker over både regionalt og kommunalt ansatte. De 71.000 er noget færre end hele gruppe fire i den offentliggjorde liste, hvor frontmedarbejderne tæller 353.500 personer.

Formand for overlægeforeningen, Lisbeth Lintz

»Man er ikke lykkedes med at nå ud med vacciner endnu til dem, der står med direkte covidpositive patienter. Vi synes simpelthen ikke, det er rimeligt, at man ikke har prioriteret det helt i top.«


Formand for overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, er også bekymret over, at mange medarbejdere på sygehusene, som er i direkte kontakt med covidpatienter, endnu ikke er vaccineret.

»Vi har folk, der står i rene covidafsnit, hvor alle patienter er covid-19-positive. Vi har personale ansat i afdelinger, hvor nogle patienter er covid-19-positive. Vi har intensivafdelinger, hvor der også ligger covid-19-positive. Og når vi ser på det, så må vi bare sige, at man er ikke lykkedes med at nå ud med vacciner endnu til dem, der står med direkte covidpositive patienter. Vi synes simpelthen ikke, det er rimeligt, at man ikke har prioriteret det helt i top,« siger hun.

På Herlev og Gentofte Hospital er det 2.100 medarbejdere, der nu er vaccineret med første dosis. Om det dækker samtlige medarbejdere på covidafsnit, intensivafdelinger, hjerteafdelinger og medicinske afdelinger, som er afdelingerne med højest prioritet, kan hospitalsdirektør Steen Werner Hansen ikke svare på.

»Men vi er afhængige af langt mere personale. Vi involverer alle afdelinger i modtagelse af covidpatienter. Samtidig er der også andre patienter,« siger han og pointerer, at med udbredt smitte i samfundet kommer der også patienter smittet med coronavirus ind, når de bliver indlagt i forbindelse med eksempelvis fødsler, dialyse eller blindtarmsbetændelse.

Trods opråbet fra Steen Werner Hansen holder Søren Brostrøm fast i de nuværende prioriteringer. Spørgsmålet er, hvad de prioriteringer mere præcist går på.

Hvad er afvejningen mellem de grupper, der får vacciner lige nu?

»Prioriteringen er jo klokkeklar. Sundhedspersonale står som sagt på en fjerdeplads,« siger Søren Brostrøm.

Men når I løbende vaccinerer både frontpersonale og de ældre sårbare, så er der også en afvejning mellem de to grupper. Hvis I får 50.000 vacciner denne uge, så kan I for eksempel give 20.000 til frontpersonale og 30.000 til de ældre. Eller I kan give 5.000 til frontpersonale og 45.000 til ældre. Der er en løbende afvejning. Kan du komme den nærmere?

»Der er ikke nogen fast procentmæssig fordeling mellem de her risikogrupper, fordi gruppe 4 udgør 300.000, så den bliver ikke taget på én gang. Der er ikke en fast procentsats, hvor man siger, at så og så mange personaler og så og så mange i risikogruppen får vaccine.«

Hvad er det så, der afgør, hvem der skal have de her vacciner først?

»Vi har lavet en prioriteringsrækkefølge 1 til 12. Og vi har taget fat i gruppe 4 før gruppe 2 og 3, fordi det var det, der var mest hensigtsmæssigt særligt i forhold til at forebygge spild. Nu har vi så taget fat på gruppe 2 og gruppe 3.«

Med et smitteniveau på 5 og en britisk variant på vej, har I så overvejet at ændre den procentmæssige fordeling mellem grupperne?

»Der er ikke nogen procentmæssig fordeling mellem grupperne. Der er en rækkefølge fra 1 til 12. Og den ændrer vi ikke på.«

Forvirring, frustration og kamp om vaccinerne

Kampen om det begrænsede antal vacciner er for alvor i gang.

Mens hospitalsdirektør Steen Werner Hansen oplever utrygge ansatte, der spørger, hvorfor de ikke skal have en vaccine, kom desperationen også til udtryk torsdag, da en intern mail om vacciner til ansatte sendt til en række tovholdere endte med at blive delt blandt øvrigt personale – ligesom den spredte sig til ansatte andre steder i regionen.

I mailen fremgår det, at der hverken er flere vacciner til medarbejdere denne uge eller næste uge, fordi andre borgere prioriteres højere.

»Omkring vacciner til næste uge er den politiske melding lige nu, at vi forventeligt ikke modtager vacciner til medarbejdere, men udelukkende til borgere som booker tider i Vaccinationsklinikken i Gentofte,« lyder det i mailen, som Berlingske har set, og som Steen Werner Hansen bekræfter er blevet sendt internt.

Han forklarer, at det i en løbende proces på et tidspunkt forlød, at der ikke var flere doser tilgængelige.

Koncerndirektør i Region Hovedstaden, Dorthe Crüger

»Der kan hurtigt – især i den her tid – opstå misforståelser omkring det her, fordi vi alle har huden lidt uden på tøjet. Især dem tæt på opgaven, som oplever et stort pres. Der er rigtig mange, som meget gerne vil vaccineres, og det kan jeg virkelig godt forstå.«


Koncerndirektør i Region Hovedstaden, Dorthe Crüger, slår fast, at det hele er en stor misforståelse.

»Lige nu kan der florere noget om morgenen, som er anderledes om aftenen. Det er vores hverdag lige nu. Men i forhold til den her mail er der tale om en misforståelse. Der er ikke nogen politikere hos os, som skulle have ment noget om det her. Det er Sundhedsstyrelsen som sidder med den her plan,« siger hun.

Hvem blandt frontpersonalet, der står forrest i køen, afgøres på de enkelte sygehuse, fortæller hun.

»Der kan hurtigt – især i den her tid – opstå misforståelser omkring det her, fordi vi alle har huden lidt uden på tøjet. Især dem tæt på opgaven, som oplever et stort pres. Der er rigtig mange, som meget gerne vil vaccineres, og det kan jeg virkelig godt forstå,« siger hun.

Torsdag aften blev der sendt brev til regionsrådsmedlemmer om sagen for at rede trådene ud. Her fremgår det blandt andet, at Region Hovedstaden »også i denne disponering (har) reserveret det maksimale antal mulige doser til yderligere personalevaccination«. Regionen har reserveret 7.000 doser af den leverance, der ankommer i næste uge – tirsdag den 12. januar.

Kristina Robins, kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i hovedstaden, bekræfter, at der i øjeblikket hersker stor usikkerhed og bekymring, som hurtigt sætter rygtedannelse i gang.

»Det er rigtig vigtigt, at der kommunikeres klart og tydeligt ud, hvad planen og strategien er. Så medarbejderne kender den og ved, hvad de kan forvente,« fastslår hun.

Tilbage hos hospitalsdirektør Steen Werner Hansen tikker en mail ind under interviewet. 210 doser er tilovers fra nogle plejehjem, og nu kan de i stedet gå til ansatte på hospitalet.

Han erkender, at prioriteringen af vacciner er en svær debat at tage.

»Det her er ikke for at tage vaccinen fra nogen. Men det er for at ruste sundhedsvæsenet til alle syge,« siger han.

Med de nye restriktioner og den nuværende plan for løbende vaccination mener den lægefaglige koncerndirektør i regionen, Dorte Crüger, dog ikke, at belastningen på sygehusene kommer til at overgå julen og nytåret – heller ikke med den smitsomme engelske variant.