Hjemsendt spionchef skal arbejde for DIIS

Lars Findsen, der som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste blev hjemsendt i 2020 oven på spionskandalen kendt som FE-sagen, skal nu skal bidrage til et forskningsprojekt om jihadisme.

Lars Findsen skal frem til årets udløb arbejde for DIIS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen træder nu ud af sit 14 måneder lange limbo for at arbejde for Dansk Institut for Internationale Studier, kendt som DIIS.

Lars Findsen har været fritaget for tjeneste som konsekvens af den såkaldte FE-sag, siden sagen detonerede i slutningen af august 2020. Det gjorde den, da Tilsynet med Efterretningstjenesterne meddelte offentligt, at Forsvarets Efterretningstjeneste, i daglig tale FE, uberettiget har spioneret mod danske statsborgere og givet vildledende oplysninger til tilsynet, som altså skal monitorere, om spiontjenesten overholder loven.

Flere medier, herunder Berlingske, har efterfølgende afdækket, at sagen handler om en strengt fortrolig aftale mellem FE og amerikanske NSA om data fra danske internetkabler.

En særlig undersøgelseskommission har siden årsskiftet været i gang med at kulegrave FE-sagen.

Lars Findsens aftale med DIIS, som formelt faldt på plads mandag, indebærer ikke, at han endeligt forlader sin stilling i FE. I stedet bliver han udlånt til DIIS i en godt to måneder lang periode, hvor han fortrinsvis skal bidrage til et forskningsprojekt om transnational jihadisme, som seniorforsker Mona Kanwal Sheikh gennemfører.

»Lars Findsen bliver året ud tilknyttet instituttet for at bidrage til et forskningsprojekt om, hvordan jihadisme spreder sig på tværs af landegrænser. Vi benytter gerne viden fra praktikere i vores forskning, og Lars Findsen har en masse viden om området fra sit arbejde,« siger Kristian Fischer, direktør i DIIS.

Overlap mellem forskning og spiontjeneste

Det er Lars Findsen selv, der har taget kontakt til DIIS. Det skyldes blandt andet et ønske om at holde sig fagligt skarp inden for nogle af FEs kerneområder, fortæller han.

»Jeg vil selvsagt gerne holde mig opdateret på nogle af de felter, FE beskæftiger sig med, mens undersøgelsen står på,« siger Lars Findsen.

»Der har altid været et overlap mellem DIIS og FE, eftersom vi fra forskellige indgange beskæftiger os med de samme områder. Som udgangspunkt skal jeg bidrage til projektet om transnational jihadisme, men jeg vil selvfølgelig også gerne bidrage i det omfang, nogle af instituttets andre forskere finder det relevant at sparre med mig,« siger han.

Lars Findsen har siden august 2020 været fritaget fra tjeneste som konsekvens af den stadig verserende FE-sag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Foruden Lars Findsen blev tre andre ledende medarbejdere i FE hjemsendt som følge af sagen, herunder indhentningschef Henrik Berg.

Det samme blev Thomas Ahrenkiel, tidligere chef for FE og indtil sidste år departementschef i Forsvarsministeriet, som blev fritaget fra tjeneste, umiddelbart inden han skulle være steget på et fly for at overtage posten som Danmarks ambassadør i Berlin.

Thomas Ahrenkiel fik efterfølgende tildelt en nyoprettet stilling som særlig repræsentant for nye trusler og teknologier i Udenrigsministeriet, mens indhentningschef Henrik Berg er blevet stabschef i Hjemmeværnet.

Den særlige kommission ventes af afslutte sin undersøgelse af FE-sagen omkring årsskiftet. På grund af sagens fortrolige karakter vil kommissions resultater næppe se offentlighedens lys. Selv ikke kommissoriet for undersøgelsen bliver offentliggjort.

Lars Findsen var før sin tid i FE departementschef i Forsvarsministeriet, indtil han i 2015 byttede job med Thomas Ahrenkiel.

Lars Findsen blev efter sin hjemsendelse afløst af den nu fungerende FE-chef Svend Larsen.