Hidtil ukendt referat skaber tvivl om Mette Frederiksens minkforklaring

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan tage hul på lørdagen i velinformeret tilstand.

I november lød det på et pressemøde fra statsminister Mette Frederiksen, at alle mink skulle aflives. Nu skaber et hidtil ukendt mødereferat grobund for tvivl om statsministerens forklaring i minksagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik, hvor Berlingske har samlet dagens vigtigste nyheder.

Der er nok at tage fat på, så lad os komme i gang!

Vi skal blandt andet forbi boligmarkedet, hvor et markant antal lejeboliger sættes til salg i de større byer. Vi skal også besøge skolerne, hvor en rapport viser, at børn ofte kommer sultne i skole. Vi kan dog heller ikke undgå at runde minksagen – her skaber et mødereferat mellem minkbranchen, Fødevarestyrelsen og faglig direktør i SSI Kåre Mølbak tvivl om statsministerens forklaring på, hvorfor alle mink skulle aflives.

Inden vi når så langt, skal vi forbi de seneste coronatal. De ser således ud på nuværende tidspunkt:

  • Bekræftede smittede i Danmark: 103.564 (3.075 nye smittede fredag)
  • Antal indlagte: 361
  • Antal indlagte på intensiv: 48 (27 i respirator)
  • Antal bekræftede døde i Danmark: 927
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 71.050.940
  • Antal dødsfald på verdensplan: 1.594.775

Du kan dykke ned i de danske tal her – de globale tal kan du finde her.

Og nu skal vi videre til dagens historier.

Børn fra ressourcestærke familier møder sultne i skole

Når børn fra ressourcestærke familier møder i skole, er det ofte på tomme maver.

Sådan lyder konklusionen i den nye store TIMSS-undersøgelse – Trends in International Mathematics and Science Study – der blandt andet har undersøgt trivslens betydning for indlæring for 4. klasseelever. Det skriver Berlingske.

Problemet med sultne børn er især et problem i velstillede familier, lyder det i rapporten.

Eleverne er blevet spurgt, hvor ofte de føler sig sultne, når de kommer i skole. Blandt elever, der kommer fra ressourcestærke hjem, svarer 69,5 procent, at de hver dag, næsten hver dag eller nogle gange føler sig sultne, når de kommer i skole. Det er en stigning fra 2016, hvor 57,3 procent svarede det samme.

Resultatet bliver af flere eksperter kaldt for »bemærkelsesværdigt« og »meget interessant«.

Du kan læse hele historien her.

Flere boliger til leje i de store byer

I løbet af det seneste år er der kommet markant flere lejeboliger på markedet i de store byer. Det viser nye tal fra Boligportal. Det er af den grund dog ikke blevet nemmere at få en lejebolig – de bliver revet væk, skriver Berlingske.

Ifølge Boligportals tal er der 37 procent flere annoncer fra udlejere i årets første tre kvartaler sammenlignet med samme periode sidste år. Samtidig har der været en stigende interesse for lejeboliger.

Desuden er andelen af boligannoncer fra professionelle udlejere vokset det seneste år og udgør nu 84 procent mod 81 procent i 2019.

Ifølge Jannick Nytoft, der er direktør i brancheorganisationen EjendomDanmark, kan udviklingen i høj grad skydes de mange nybyggerier.

Læs hele historien her.

Pensionsselskaber udhuler ældre kunders pension

Det kan være dyrt at være en ældre borger i Danmark, hvis man har sin pension stående i et af de otte selskaber, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har kigget nærmere på. Styrelsen har set på priserne hos en række selskaber, der udbyder firmapensioner.

Ifølge styrelsens beregning beholder selskaberne et overskud på 37 procent af det gebyr, som firmakunder betaler for at få opsparingen investeret. Det skriver Politiken.

Endnu dyrere er det, hvis man sparer op i en markedsrentepension, for her går næsten 60 procent af gebyret, kunderne betaler, til overskuddet.

Dermed opkræver selskaberne så høje gebyrer fra firmakunder, at pensionsselskaberne opnår årlige milliardoverskud.

Over en million danskere får derfor mindre i pension, idet de ældre kunder, gennem de gebyrer de betaler for at have en pension, finansierer den kunstige lave pris, der tilbydes yngre kunder, skriver avisen.

Der er tale om selskaberne Alm. Brand, AP Pension, Danica, PFA, Topdanmark, Velliv, SEB, som nu er en del af Danica, og Skandia, der nu er en del af AP.

Læs hele historien i Politiken.

Bedste måling for Konservative i over ti år

En Gallup-måling har givet det gamle statsministerparti Det Konservative Folkeparti den bedste måling siden 2008. Desuden viser målingen, at afstanden mellem Konservative og Venstre ikke har været mindre siden 90erne. Det skriver Berlingske.

I målingen står Det Konservative Folkeparti ifølge Gallup til 11,7 procent af vælgerne, hvis der var valg i morgen. Det er ifølge statskundskabsprofessor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen en »milepæl at komme over ti procent« for partiet.

Og hos De Konservative er glæden til at føle på.

»Det er jo helt fantastisk – det er den bedste måling, vi har fået i over ti år, og det er vi selvsagt meget glade for,« siger Marcus Knuth, De Konservatives politiske ordfører.

Læs hele historien her.

Referat sår tvivl om statsministerens forklaring i minksagen

For cirka en måned siden – 4. november – forklarede statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at alle mink skulle aflives. Det blev begrundet med en risikovurdering fra Statens Serum Institut, lød det.

Nu sår et hidtil ukendt mødereferat tvivl om Mette Frederiksens forklaring. Det skriver Jyllands-Posten, der kan dokumentere, at faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak to dage inden pressemødet lagde op til at bevare en del af minkbestanden. Altså de avlsdyr, der udgjorde eksistensgrundlaget for erhvervet, skriver avisen.

I mødet deltog minkbranchen, Fødevarestyrelsen og Kåre Mølbak. Her skitserede Mølbak en model, hvor »minkproduktionen i 2021 er på standby, altså uden avl, men med bevaring af avlstæver«, viser et referat, som Jyllands-Posten har fået via aktindsigt.

Læs hele Jyllands-Postens historie her.

Det sker i dag

  • Klokken 14 opdaterer Statens Serum Institut den daglige opgørelse over smittede.
  • Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har indkaldt til det 9. olympiske topmøde. Mødet holdes som en videokonference. Mødet vil koncentrere sig om den olympiske bevægelse, herunder De Olympiske Lege i Tokyo 2020, der er udskudt på grund af coronapandemien.
  • Og så er der dømt klimajubilæum. Det er nemlig i dag fem år siden, at den internationale klimaaftale blev indgået i Paris