Flere boliger bliver sat til leje i de store byer: Man skal være hurtig

Der er kommet markant flere lejeboliger på markedet det seneste år, viser nye tal fra Boligportal. Men det er ikke blevet nemmere at få fingre i dem. De bliver nemlig revet væk.

Boligportal, der formidler lejeboliger, har oplevet en markant stigning i annonceringen af ledige lejemål i 2020. En af forklaringerne er, at der er kommet mange nybyggede boliger på markedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Hvis du er på udkig efter en lejebolig i en af landets største byer, er der både godt og dårligt nyt.

Den gode nyhed er, at der er sket en stor stigning i antallet af boliger til leje i 2020. Hos Boligportal melder man om hele 37 procent flere annoncer fra udlejere i årets første tre kvartaler sammenlignet med samme periode i 2019.

»Udviklingen har været rimelig markant med tocifret vækst i antallet af udbudte lejeboliger,« siger administrerende direktør Anders Hyldborg fra Boligportal.

Den dårlige nyhed er, at der også har været en stigende interesse for at leje boliger.

»Normalt betyder et større udbud risiko for tomgang i markedet. Men det ser vi ikke nu. Efterspørgslen følger med op, og det giver lav tomgang. Faktisk går det rigtig godt for udlejningsmarkedet trods de bange anelser, da Danmark lukkede ned. Vi har aldrig flyttet så mange mennesker som nu,« siger direktøren for Boligportal, der har eksisteret i over 20 år.

Jannick Nytoft, direktør i brancheorganisationen Ejendomdanmark, bekræfter tendensen med både stigende udbud og efterspørgsel på markedet for boligudlejning.

Lone Bøegh Henriksen, indehaver af 11 Home-butikker

»Før i tiden kunne det at leje en bolig godt være udtryk for, at man ikke havde styr på sin økonomi og måske ikke kunne blive godkendt til at købe, men sådan er det ikke i dag.«


Han henviser til en opgørelse fra Ejendomdanmark, som netop viser, at tomgangen – altså andelen af udbudte lejeboliger, der står tomme – fra juli til oktober er faldet med 0,5 procentpoint til fem procent på landsplan. I Københavns centrum er tomgangen faldet hele 1,1 procentpoint til 7,3 procent af de udbudte lejligheder.

De professionelle udlejere fylder mere

Ser man på udbyderne af lejeboliger på Boligportal, kan man deIe dem op i professionelle udlejere og privatpersoner. Og ifølge Anders Hyldborg er andelen af boligannoncer fra professionelle udlejere vokset det seneste par år. De udgør nu 84 procent mod 81 procent i 2019 og 77 procent i både 2018, 2017 og 2016.

Han understreger, at det ikke skyldes, at færre privatpersoner lejer ud – tværtimod – men at antallet af annoncer fra professionelle aktører bare er steget endnu mere.

»De professionelle har altid spillet en stor rolle, men der er blevet bygget rigtig meget, og der har været en stor klump af nye lejeboliger, som er kommet på markedet i år,« siger Anders Hyldborg.

Jannick Nytoft peger ligeledes på, at meget nybyggeri er en betydelig del af forklaringen på både det stigende udbud og de professionelle udlejeres voksende andel af markedet.

Lejeboliger i stedet for ejerboliger

Ejendomsmægler Lone Bøegh Henriksen, som har 11 Home-butikker i og omkring København, er specialiseret i både salg og udlejning af nybyggeri. Hun fortæller, at mange af de nyopførte ejendomme, der normalt ville blive solgt som individuelle ejerboliger, nu i stedet bliver solgt som udlejningsejendomme.

»I forhold til et kapitalafkast betragtes udlejningsejendomme som en sikker investering, der giver et positivt aflkast i et marked, hvor mange investeringer giver negativt afkast. Det ligger samtidig lidt i tiden, at boligen i højere grad bliver betragtet som en sikker havn for almindelige mennesker,« siger Lone Bøegh Henriksen.

Hun melder om rekordstor interesse for de nyopførte lejeboliger, som typisk er i den dyrere ende i forhold til den gamle boligmasse.

»Vi har haft et år, hvor vi har lejet det højeste antal boliger ud nogensinde. Vi har rundet 3.000 boliger, hvilket er rigtig mange for en ejendomsmægler. Jeg oplever derfor ikke, at der er et overudbud af lejelejligheder,« siger hun.

Privatpersoner bidrager også til væksten

Det er dog ikke kun de professionelle udlejere, der kommer til Lone Bøegh Henriksen for at få lejet boligerne ud.

»Vi har også en lille håndfuld privatpersoner, som har købt en projektlejlighed eller to som investering og får os til at stå for udlejningen,« siger hun.

Hos Boligportal har de private udlejere ligeledes været med til at bidrage til væksten i 2020.

»Det er der flere grunde til. Særligt i begyndelsen af coronakrisen så vi, at Airbnb havde det rigtig svært. Vi har fået mange af de boliger, som normalt bliver lejet ud den vej,« siger Anders Hyldborg.

Lejeboliger for alle

Lone Bøegh fortæller, at det er alle slags mennesker, som lejer boliger i dag.

»Før i tiden kunne det at leje en bolig godt være udtryk for, at man ikke havde styr på sin økonomi og måske ikke kunne blive godkendt til at købe, men sådan er det ikke i dag,« siger hun og henviser til, at der er mange eksklusive lejeboliger på markedet.

Eksempelvis er hun i gang med at udleje boliger på Tuborg Strandeng i Gentofte, som først er færdige om et års tid.

»Her kan man finde lejligheder med en husleje helt op til 50.000 kroner. Vi ser flere familier, som sælger deres dyre ejendomme i området og får pengene frigjort for i stedet at leje en super dejlig lejebolig. Tendensen har været i gang i længere tid, den er bare blevet forstærket under coronakrisen,« siger Lone Bøegh Henriksen.

Anders Hyldborg, adm. direktør for Boligportal

»Lige nu ser vi, at der er kommet rigtig meget ud i markedet, og det kan det også godt absorbere.«


Jannick Nytoft fremhæver omvendt, at den store aktivitet på ejerboligmarkedet kan have en afsmittende effekt på lejeboligmarkedet.

»En del af efterspørgslen skyldes nok, at der er nogle, som gerne vil købe en ejerbolig, men at de kan se, at priserne stiger kraftigt – og måske gerne lige vil afvente udviklingen. For dem kan lejeboligen være en mellemstation, da det er en mere fleksibel boligform, som er nemmere at komme ind og ud af,« forklarer han.

Anders Hyldborg, administrerende direktør for Boligportal, fortæller, at der er kommet en stor klump af nybyggede boliger på udlejningsmarkedet i 2020, hvilket er med til at forklare det stigende udbud af lejeboliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Mest rift om de mindre lejligheder

Der er dog stadig størst efterspørgsel på de mindre lejligheder med færre kvadratmeter og en overkommelig husleje.

»De mindre lejligheder kommer hurtigst ud over rampen. Men også de store lejeboliger bliver lejet ud i øjeblikket. Så længe de er delevenlige, er der ingen alarmklokker, der ringer. Vi kan se, at kvadratmeterpriserne efter en årrække med stigende priser nu ligger rimelig meget på niveau i de store byer,« siger Anders Hyldborg.

Og det er et tegn på, at udbuddet nogenlunde matcher efterspørgslen, påpeger han.

»Markedet og regler indikerer, hvor priserne skal være. Lige nu ser vi, at der er kommet rigtig meget ud i markedet, og det kan det også godt absorbere. Det er dog aldrig nemt at få fingrene i en attraktiv lejebolig. Man skal være klar til at gøre et stykke arbejde og være på tæerne. Men så er mulighederne der også,« siger han.

Ifølge Boligportals tal koster en lejelejlighed i København i gennemsnit 148 kroner per måned per kvadratmeter. Det svarer til omkring 12.580 kroner i månedlig husleje for en lejlighed på 85 kvadratmeter. I Aarhus er kvadratmeterprisen 124 kroner, i Aalborg 86 kroner og i Odense 90 kroner.

Sammenlignet med 2019 er kvadratmeterpriserne steget to procent i København og en procent i Aalborg, mens de ligger fladt i Aarhus og er faldet en procent i Odense.