Her er dagens vigtigste artikler, du skal læse om coronaepidemien

CORONA. DAG 24 I DANMARK: Berlingskes chefredaktør guider dig til læsning af nogle af de væsentligste artikler, der giver dig en forståelse af situationen i Danmark og verden.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære læser.

På Berlingske gør vi i disse uger alt for at levere så god en formidling til borgerne om coronavirus-epidemien som overhovedet muligt. Det er en situation med kolossale følger for Danmark og verden. Sundhedsmæssigt, økonomisk, menneskeligt og eksistentielt.

Det er vores forpligtelse som publicistisk medie at give jer, borgerne, de perspektiver på epidemien som gør, at I kan agere bedst muligt. Og forstå, hvad der sker.

I dag lørdag, hvor solen igen skinnede fra en blå himmel, kom der nye restriktioner for folks udendørs adfærd i København. Blandt andet skal man gå ensrettet rundt om Søerne – med urets retning ...

Epidemien har desværre langt fra toppet endnu. Berlingske bliver ved med tæt at følge situationen.

Her er nogle af de væsentligste artikler, Berlingske har publiceret inden for det seneste døgns tid, dag 24 efter at den første dansker blev konstateret smittet med covid-19.

Med venlig hilsen

Tom Jensen

Ansvarshavende chefredaktør

Diskussionen raser om den danske strategi mod corona: Massetest eller ej?

Mens WHO nu gentager, at test er et afgørende redskab mod coronavirus og skal bruges så meget som muligt, holder Sundhedsstyrelsen og danske eksperter fast i kun at teste alvorligt syge og sundhedspersonale. Berlingskes Michael Lund, Martin Borre og Thomas Mikkel Mortensen afdækker sagen.

Danskere ville testes for virus – men fik nej

En del syge danskere oplever, at de ikke kan blive testet for coronavirus, selv om de gerne vil – og føler sig ret syge og måske samtidig har andre lidelser. Frederikke Palmu Johansen og Christian Birk har talt med nogle af de danskere, der ikke kan blive testet.

Danskernes pensionsopsparinger ramt

Mange danskerne kan nu mærke coronokrisen direkte eller indirekte på egen pengepung. Det gælder også de mange, der har en pensionsopsparing. Povl Dengsøe guider til, hvad man skal holde øje med som pensionsopsparer.

Da økonomien styrtede i grus: Her er hele fortællingen

Berlingske Business’ Eva Jung og Jakob Chor har rekonstrueret, hvordan dansk økonomi på få uger gik fra at være midt i et opsving til den nuværende, dybe krise. Fortællingen begynder hos direktøren for Dansk Rejsebureau Forening, Lars Thykier, i et flysæde på en afgang med Singapore Airlines.

Boligmarkedet kan mærke krisen: Få vil sælge

Også det danske boligmarked mærker nu dønningerne fra den økonomiske nedgang. Louise Kastberg rapporterer om en opbremsning, der kan mærkes hos de store ejendomsmæglerkæder.

Én smittet kan blive til en million på tre måneder

Berlingskes Søren Domino interviewer Jens Lundgren, ekspert i epidemier på Rigshospitalet i København. Han forklarer, hvorfor det er så vigtigt at bryde smittekæderne: Hvis man intet gør, kan én smittet blive til en million coronasmittede på kun tre måneder.

Forsigtig optimisme i Danmark

Professor og overlæge Thomas Benfield fra Hvidovre forsker i smitsomme sygdomme og er blevet en af de lægefaglige eksperter i det danske sundhedsvæsen, som står forrest i kampen mod epidemien. Jens Anton Bjørnager interviewer ham – og han ser grund til forsigtig optimisme i Danmark.

Det store tabu: Hvad er et menneskeliv værd

Mens epidemien spreder sig, og økonomien lukker ned og lider, er der så småt stemmer, som begynder at berøre det, der kun kan betegnes som et tabu, mens mennesker verden over lider og dør: Hvad er prisen for krisen – og kan den blive større end selve smitten? Berlingskes Troels Heeger skriver.

ASH: Sådan overlever du ugers social isolation

Danskerne kan se frem til måske flere uger mere eller mindre isoleret i eget hjem. Den sociale isolation kan få selv det tålmodigste menneske til at gå i frø. I den situation kan man ty til Berlingskes AOK-redaktør Anne Sophia Hermansen, som her guider til, hvordan man udholder de næste uger i påtvungen ensomhed.

Birgitte Borup: Coronaens Rock Hudson-moment

Hvornår begynder en hel befolkning at tage en truende epidemi alvorligt? Man taler om Rock Hudson-momentet: Den dag i 1980erne, da den kendte Hollywood-skuespiller Rock Hudson døde af AIDS. Hvad angår coronavirus opstod det øjeblik, da dronning Margrethe forleden talte til nationen, skriver Berlingskes redaktør for international kultur, Birgitte Borup.

Søren Frank: De bedste gastro-takeaways

Mens restauranter og cafeer holder lukket, blomstrer takeaway-forretninger frem midt i epidemien. Berlingskes madskribent Søren Frank ser på et nyt site for lukkede restauranter, der er genopstået som takeaway-leverandører. Og guider til noget af den bedste mad, man kan få bragt ud.

Pierre Collignon: Den kinesiske syge, vi ikke må give efter for

Berlingskes debatredaktør Pierre Collignon skriver, at med coronaepidemien truer en ny kinesisk syge os: Fristelsen til at kopiere det kinesiske styres autoritære håndtering af virussen.