Grav dem op! Flere partier vil have minkene ud af massegravene

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan tage hul på dagen i velinformeret tilstand.

Tusindvis af aflivede mink bliver begravet nær Holstebro. Nu vil flere partier have dem gravet op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Så er det endelig blevet fredag, og det betyder weekend lige rundt om hjørnet.

Men inden du når så langt, kan du bruge denne morgen på at læse dagens morgenoverblik, hvor vi har samlet de vigtigste nyheder, så du kan gå weekenden velinformeret i møde.

Vi skal blandt andet forbi Dansk Folkeparti, der er klar med et nyt udlændingeudspil. Men bare rolig, vi slipper ikke minkene. Her har Forsvaret forsøgt at presse Miljøstyrelsen i sagen om minkgrave. Og nu vil flere partier desuden have minkene gravet op igen.

Inden vi når så langt, skal vi forbi de seneste coronatal. De ser således ud på nuværende tidspunkt:

  • Bekræftede smittede i Danmark: 75.395 (1.191 nye smittede torsdag)
  • Antal indlagte: 244
  • Antal indlagte på intensiv: 42 (23 i respirator)
  • Antal bekræftede døde i Danmark: 811
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 60.930.094
  • Antal dødsfald på verdensplan: 1.431.513

Du kan dykke ned i de danske tal her – de globale tal kan du finde her.

Og nu skal vi videre til dagens historier.

Dansk Folkeparti lægger op til antiislamiseringsudspil

I form af 14 konkrete forslag lægger Dansk Folkeparti op til at tage den danske udlændingepolitik til et nyt niveau. Det skriver Berlingske.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl, DFs formand, vil udspillet blandt andet komme til at indeholde et stop for stormoskeer og forbud mod at bære muslimsk hovedbeklædning.

Men det mest opsigtsvækkende skal nok findes i forslaget om at gøre det til et krav, at man er dansk gift for at kunne blive dansk statsborger.

»Vores problem gennem mange år er, at vi kan se, at folk, der er kommet til Danmark, i næste og næste generation bliver ved med at gifte sig med folk med deres egne baggrunde. Det gør, at man får fastholdt de mennesker i nogle værdisæt, de kommer med fra et andet land,« siger Thulesen Dahl til Berlingske.

Udspillet deler vandene i blå blok, og udspillet vækker også skepsis hos en ekspert.

Få hele historien med her.

Søren Brostrøm om vaccine: Det er realistisk i januar

I går præsenterede regeringen og sundhedsmyndighederne den første plan, der skal give danskerne adgang til vaccine mod coronavirus.

Og ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, vil danskerne kunne vaccineres, så snart vaccinerne er godkendt og ankommet til landet. Sådan lyder det i et interview, som Brostrøm har givet til Berlingske.

Den første gruppe, der forventes at kunne modtage en kommende vaccine, vil være de ældre borgere over 80 år, lyder det. Desuden forventes det, personer i frontlinjen – eksempelvis personale på hospitaler og plejehjem – også skal være førsteprioritet til en vaccine.

Men det kommer stadig an på vaccinens form, lyder det.

»Vi kan først afgøre, hvem der først får tilbudt en vaccine, når vi står med de godkendte vacciner. Der kan være forskel på, hvordan de virker, hvilke aldersgrupper de virker bedst på, og hvor mange vi får adgang til,« siger Søren Brostrøm til Berlingske.

Du kan læse hele interviewet her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Flere partier vil have mink gravet op

Nedgravningen af mange tusind ton død mink er løbet ind i en stribe problemer. Flere mink i området er simpelthen begyndt at presse sig op ad jorden, og en massegrav er gravet for tæt på den populære badesø, Boutrup Sø nær Holstebro.

Dertil vokser bekymringen for, at de døde mink kan have forurenet jord eller drikkevand. Og nu vil flere partier have gravet de døde mink op af jorden. Det skriver Jyllands-Posten.

Der er tale om Venstre, Dansk Folkeparti og SF.

»De her mink skal graves op, og man skal stoppe med at smide dem i hullet,« siger Venstres Thomas Danielsen til Jyllands-Posten.

Dog forsikrer Miljøstyrelsen, at der bliver holdt skarpt øje med udsivning af forurenende stoffer som kvælstof, fosfor og iltforbrugende organiske stoffer og bakterier fra gravene.

Du kan læse artiklen her.

Anmeldelse af Knausgårds nye roman

Så springer vi videre til boguniverset, hvor AOK har anmeldt den norske superstjerne Karl Ove Knausgårds nye roman, »Morgenstjernen«.

Og her er der lysende fem ud af seks stjerner at hente.

Knausgård er tilbage med »Morgenstjernen«, som er den første roman siden den selvbiografiske roman »Min Kamp«, som satte ham på det litterære verdenskort.

Den nye bog er ifølge Berlingskes anmelder Søren Kassebeer »rig på refleksioner over det største og det mindste«. Desuden bliver bogen beskrevet som prætentiøs, men også stærkt medrivende om »en normalitet, der kæmper for livet«.

Du kan læse hele anmeldelsen her.

Peter Hummelgaard er ny ligestillingsminister: Sexismededebatten skal handle om lønmodtagere

Spørger man regeringens nye ligestillingsminister, Peter Hummelgaard (S), har sexismedebatten indtil videre kun fokuseret på ressourcestærke personer. Sådan lyder meldingen i et interview, som Information har lavet.

For den danske #metoo-debat har været »øjenåbnende« lyder det fra Hummelgaard, der dog stadig tøver med at kalde sig selv feminist. I stedet er han optaget af strukturel ulighed, og i sit nye virke har han eksempelvis øremærket barsel og ligestilling i etniske minoritetsmiljøer på sin to do-liste.

Men mest af alt skal debatten handle om de lavtlønnede.

»De almindelige lønmodtagere har der stort set ingen interesse været for,« siger han til Information.

Du kan læse hele interviewet her.

Det sker i dag

  • Vanen tro udgiver Statens Serum Institut sin opgørelse over dagens coronatal klokken 14.
  • Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om de miljømæssige konsekvenser af massegrave med mink. Samrådet finder sted klokken ti.
  • Er man på jagt efter et godt tilbud, er i dag en rigtig god dag. Det er nemlig Black Friday, som er den uformelle betegnelse for fredagen efter Thanksgiving i USA. I dag er dagen blevet synonym med enorme tilbud.