Glemte at lukke for ventilen: Vandskader bliver ved med at plage prestigebyggeri på Riget

Det kan ikke afvises, at endnu en vandskade, der har ramt et af de store supersygehusprojekter, kan føre til endnu en forsinkelse af det milliarddyre projekt.

Endnu en vandskade har ramt det nye nordfløjsbyggeri på Rigshospitalet. Projektet er i forvejen stærkt forsinket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vand, der uønsket trænger ind i bygningen på den ene eller anden måde, bliver ved med at plage et prestigebyggeri på Rigshospitalet, etableringen af en ny nordfløj, som er et af de såkaldte supersygehus-projekter.

Ifølge en orientering til politikerne i forretningsudvalget i Region Hovedstaden har der således været endnu en vandskade, fordi en entreprenør havde »fyldt vand på systemet uden at sikre sig, at installationerne var tætte«.

Skaden kommer, efter at der ved to tidligere lejligheder er trængt større mængder vand ind i byggeriet. Den ene gang under voldsom sommerregn, den anden gang – i marts 2017 – som følge af utætheder i blandt andet tagbelægningen.

»Man må sige, at det er en meget svær proces at få bygget nordfløjen. I denne type sager går der en del tid med at skændes om, hvis skyld det er, og jeg er overrasket over, at der opstår så mange problemer,« siger formanden for den politiske følgegruppe til projektet, Leila Lindén (S).

Ved den seneste vandskade viste det sig, at installationsentreprenøren »havde glemt at lukke for en ventil«, hedder det i orienteringen om forløbet, hvor formålet var at sikre sig, at installationerne var tætte ved en trykafprøvning, inden der blev fyldt vand på.

Regionen oplyser også, at der nu kører en forsikringssag, og at udbedringen er iværksat.

Ifølge orienteringen er det endnu for tidligt at sige, om vandskaden medfører yderligere forsinkelser for byggeriet, som i forvejen kæmper med forsinkelser og store økonomiske udfordringer.

Region Hovedstaden er som bygherre involveret i en langvarig tvist med storentreprenøren på projektet, NCC, der har anlagt voldgiftssag mod regionen.

Det kan i værste fald føre til, at totalrammen for projektet, som er på 1,855 mia. kr., overskrides markant, og at regionen må betale en ekstraregning på 100 til 200 mio. kr.

Af samme grund har Sundhedsministeriet sat projektet på Rigshospitalet under skærpet tilsyn, fordi det vurderes, at der er en øget risiko for, at økonomien og tidsplanen skrider.

Her og nu er forventningen, at patienterne kan rykke ind i den nye bygning, som blandt andet skal rumme over 200 senge og 33 topmoderne operationsstuer, sidst på året – cirka et år senere end oprindeligt forventet.

»Det er meget kompliceret. Min personlige opfattelse er, at jeg hellere vil have, at tingene er helt i orden, før der kommer patienter ind i bygningen,« siger Leila Lindén.