Glemmer dit barn at tænke sig om, når det flytter hjemmefra? Ny undersøgelse giver et godt bud

En bedre form hos unge betyder, at de er bedre til at huske og tænke klart.

1.200 unge mennesker deltog i et forsøg om sammenhængen mellem en god form og en skarp hjerne. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere

Fysisk aktive unge har en sundere hjerne end unge, der er ude af form. De tænker og husker ovenikøbet bedre end dem, de ville overhale på en løbetur.

Et stort tysk studie af unge mænd og kvinder i 20erne viser, at der er en sammenhæng mellem en bedre fysisk form og en sundere hjerne. Deres hvide hjernemasse er simpelthen sundere, skriver The New York Times.

Selv om det måske ikke er en stor nyhed, at løbeture og fitness hjælper din hjerne til at tænke klarere og huske bedre, så har tidligere forsøg fokuseret på midaldrende og ældre mennesker.

En undersøgelse af forskere fra Westfälische Wilhelms-Universität (WWU) i Münster viser nu, at selv om unge kan virke udødelige og skarpe, inden alderdommen sløver dem, så er der forskel på dem, der dyrker idræt, og dem, der ikke gør.

1.200 unge deltog i forsøget, hvor de fik deres hjerne scannet. Forskerne kiggede på, hvordan deres hvide hjernemasse så ud. Den består af forbindelser mellem neuroner og hjerneregioner, så i bund og grund er det måden, hvorpå hjernen kommunikerer.

De frivillige gik bagefter igennem en række spørgsmål om deres sundhed, et helbredstjek og en tominutters gågang, der skulle måle deres form. Til sidst skulle de gennemgå en kognitiv test, som viste, hvor godt de kunne tænke og huske på forskellige måder.

De tyske forskere sammenlignede til sidst tallene og de unges helbred, og der viste sig en forbindelse mellem en god form og en rask hjerne. De frivillige, der var sunde og gik en længere afstand på gåturen, klarede sig bedre i de kognitive test end dem, der var kommet knap så langt.

Men hjernescanningerne viste også, at de, der var ude af form, havde svagere og mere slidt hvid hjernemasse. Resultatet viste sig at være det samme, efter at de også tog højde for deres socioøkonomiske baggrund, alder, køn, blodtryk, blodsukker og BMI.

Undersøgelsen kunne ikke svare på, hvor meget eller hvilken slags idræt der er krævet, hvis du potentielt gerne vil styrke hjernen og de kognitive evner. Men undersøgelsen viser, at en bedre form påvirker hjernen mere end tidligere antaget.