Fremmede mødes til gåtur på Corona Camino: »Jeg har virkelig fundet ud af, hvor vigtigt samvær med andre mennesker er for mig«

I Roskilde kan borgere blive parret med en samtalepartner og gå »Corona Caminoen« rundt i byen. Ifølge antropolog Helle Samuelsen er det et udtryk for, at Danmark nu har nået en ny fase i krisen.

Mia Krogh (tv.) og Simone Koch Lundholm Jensen (th.) er ude at gå Corona Camino i Roskilde. Det er et initiativ, hvor man blivet parret med en samtalepartner, som man går en tur med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

34-årige Mia Krogh kedede sig. Nøj, hvor hun kedede sig.

Arbejdet var lukket ned, og døtrene på 11 og 13 var sendt hjem. Hun elsker sin familie, bevares, men efter en måned eller to i isolation kan samtalerne med mand og børn godt blive lidt ensformige. Man sidder derhjemme og oplever det samme, så hvad er der at tale om?

»Det har jo været fedt at få lidt tid sammen med mine piger, men det bliver altså også lidt tungt i længden,« siger Mia Krogh griner:

»Det var også grunden til, at jeg gerne ville ud og gå en tur. Jeg havde brug for at komme ud og møde nogle andre mennesker. I den her tid har jeg virkelig fundet ud af, hvor vigtigt samvær med andre mennesker er for mig.«

Hun meldte sig derfor til at gå Corona Camino i Roskilde sammen med en fremmed. Corona Camino er et tiltag udarbejdet af Byens Hus i Roskilde, hvor borgere kan gå en tur rundt i byen – og hvis man ikke har en ven at gå den med, kan man blive matchet med en samtalepartner.

Behovet for at tale med mennesker, man ikke kender i forvejen, er et udtryk for, at vi er nået til en ny fase i coronakrisen, hvor vi ikke længere er bange. Det mener Helle Samuelsen, lektor i antropologi ved Københavns Universitet.

Mia Krogh

»Det er ligesom når man skal på slankekur og får at vide, at man ikke må få chokolade. Så vil man også vildt gerne have chokolade. Sådan er det også med samvær.«


»Coronakrisen har sat en masse tanker i gang hos mange af os, fordi vi har skullet blive hjemme og har været tvunget til at have et meget lille socialt netværk. Vi er begyndt at tænke over, hvad det egentlig er, vi har brug for i vores hverdag. Og den refleksion har åbnet op for nogle nye måder at mødes på,« siger hun.

Helle Samuelsen vurderer, at mange danskere rundt om i landet har opbygget en form for socialt overskud under krisen, som nu kommer til udtryk blandt andet ved tiltag som Corona Camino. Vi har fået et nyt behov og et nyt overskud til at tale med andre mennesker.

»Det er så typisk Danmark. Vi opdager, at vi har nogle ressourcer og nogle nye behov, og så udforsker vi dem. Det er et udtryk for, at vi er et fantastisk trygt samfund på mange måder,« siger hun.

En fremmed ven

Projekt Corona Camino begyndte for små to uger siden, men det har allerede vakt interesse hos byens borgere. Det var nemlig borgerne selv, der gav udtryk for behovet om at mødes.

»Da Byens Hus blev lukket ned, var vi ude på torvet med nogle tanketræer, hvor man kunne skrive på en seddel, hvad man tænkte og følte under coronakrisen. Der var virkelig mange, der skrev, at de savnede at mødes med nogen,« fortæller Kathrine Krone Laurent, sekretariatsleder i Byens Hus i Roskilde.

»Vi er begyndt at tænke over, hvad det egentlig er, vi har brug for i vores hverdag. Og den refleksion har åbnet op for nogle nye måder at mødes på,« siger Helle Samuelsen, der er lektor i antropologi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Men det kan være svært at mødes med nogen, man ikke kender, uden en klar ramme. Derfor har de arbejdet på at gøre Corona Camino så enkelt og ufarligt som muligt. Det bidrager de samtalekort, som Byens Hus har udarbejdet, også til. Samtalekortene kan man tage med på turen og bruge under samtalen til inspiration.

»Kortet fungerer som en samtalevært og gør, at samtalerne starter et andet sted, end de plejer. Et af kortene handler eksempelvis om familie, hvilket kan være interessant at tale om, da man under coronakrisen kan have fået nogle nye tanker omkring sit familieliv,« fortæller Kathrine Krone Laurent.

Harry Potter på lydbog

Mia Kroghs samtalepartner skulle vise sig at være 19-årige Simone Koch Lundholm Jensen. Hun er let at spotte i mængden på grund af den kongeblå studenterhue. De to fremmedes fødder mødes i en hilsen, og de bevæger sig i roligt tempo ned mod havnen.

»Altså nu har vi jo fået de her fine kort, er der noget, du godt kunne tænke dig at snakke om?« spørger Mia Krogh med samtalekortene i hånden.

De tager den første, den bedste.

»Fritid. Første spørgsmål – hvad laver du i fritiden?« spørger Mia Krogh.

»Lige nu? Eksamen. Jeg har ikke rigtig haft noget fritid kan man sige, det har været fyldt op af eksamener og jobsøgning. Og så fjernsyn. Netflix,« siger Simone Koch Lundholm Jensen.

»Hvad med noget sport?«

»Nej… jeg går ture om aftenen med min kæreste, hvor vi hører Harry Potter på lydbog. Hvad med dig, hvad laver du i din fritid?«

»Jeg kan rigtig godt lide fodbold. Jeg har ikke spillet det i lang tid, men jeg har lige meldt mig ind i en gruppe igen, hvor vi træner hver uge. Og ellers bruger jeg jo meget tid med mine børn. Vi laver en del kreative projekter, det kan de godt lide,« siger Mia Krogh.

Samvær og chokolade

Mia Krogh lærer, at Simone Koch Lundholm Jensen for nyligt er flyttet hjemmefra, og at hun under coronakrisen er blevet glad for at lave mad. Simone Koch Lundholm Jensen lærer, at Mia Krogh var højgravid, da hun i sin tid fik studenterhuen på.

Da de første høfligheder er overstået, glider samtalen mellem de to kvinder naturligt. De går ned langs åen, der løber fra domkirken og ned mod havnen. Samtalekortene er glemt. Nu snakker de bare.

»Jeg har de seneste måneder haft online undervisning over Skype med min lærer og 29 elever i ét opkald,« fortæller Simone Koch Lundholm Jensen.

»Jeg havde brug for at komme ud og møde nogle andre mennesker. I den her tid har jeg virkelig fundet ud af, hvor vigtigt samvær med andre mennesker er for mig,« siger Mia Krogh (tv.), der her går Corona Camino med Simone Koch Lundholm Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»Det må være svært at komme til orde,« siger Mia Krogh.

»Ja, man kan ikke rigtig række hånden op, der er ikke kamera på. Så man må bare sige: »Jeg vil gerne sige noget nu.««

»Jeg har også nogle møder over Skype, det er virkelig underligt. Der går bare så meget af, når man ikke mødes rigtigt. Man kan ikke pingponge ordentligt, og folk sidder og kigger alle mulige mærkelige steder hen, fordi de lige bliver fanget af en flue på deres værelse eller sidder og retter på håret. Jeg tror faktisk, at hele den her coronakrise har fået os til at forstå vigtigheden af samvær. Hvor meget vi har brug for hinanden,« siger Mia Krogh.

»Ja, vi har fundet ud af, hvor vigtigt det egentlig er.«

»Det er ligesom når man skal på slankekur og får at vide, at man ikke må få chokolade. Så vil man også vildt gerne have chokolade. Sådan er det også med samvær.«