Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I en situation hvor Rusland har indledt en invasion af Ukraine, og flere partier kræver at antallet af værnepligtige bliver hævet markant, viser det sig nu, at der et markant efterslæb på indkaldelsen til Forsvarets Dag (tidligere kendt som session).
Pr. 7. marts i år er det konkrete efterslæb på 33.500 unge mennesker, som ikke er blevet indkaldt til session i det tidsrum, som de var lovet, det viser en opgørelse, som DR har fået aktindsigt i ved Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Normalt udfører Forsvaret omkring 40.000 sessionsbehandlinger om året, så det svarer til, at der er et års forsinkelse.
Forsinkelsen skyldes corona. De to sidste år har antallet af sessionsbehandlinger været nede under 24.000 om året, fordi Forsvaret på grund af blandt andet forsamlingsforbud ikke har kunnet indkalde det sædvanlige antal potentielle værnepligtige. Problemet er nu, at en pukkel på 33.500 personer ikke bare er noget, man lige kan afvikle fra den ene dag til den anden, eftersom Forsvaret ikke har den fornødne kapacitet.
Ved sessionen afprøver man, hvorvidt de unge er egnet til Forsvarstjeneste, hvorefter de egnede trækker et nummer, såfremt det skulle blive nødvendigt at indkalde flere end dem, som melder sig frivilligt.
Puklen er et problem
»Det er et problem, at der er unge, som er afskåret fra umiddelbart at aftjene deres værnepligt. De unge risikerer at komme til at skubbe deres uddannelse unødigt. Og Forsvaret risikerer at gå glip af nogle topmotiverede unge mennesker, som kunne have været en ressource for Forsvaret, ikke mindst med henblik på at videreuddanne sig inden for Forsvaret,« siger Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt til Berlingske.
Lilleholt har således bedt forsvarsminister Morten Bødskov (S) om at få afsat de nødvendige ressourcer til at få afviklet sessionspuklen. Forsvarsministeriet oplyser i en mail til DR, at ministeriet arbejder på en løsning, der tager højde for efterslæbet.
Ifølge Forsvaret selv har efterslæbet ikke betydet, at man har manglet værnepligtige. I 2021 påbegyndte 4.770 personer, heraf 99 procent frivillige, værnepligt i Danmark.
Puklen kan imidlertid vise sig at blive et problem, hvis antallet af værnepligtige skal forøges betragteligt»« fremover, sådan som Venstre foreslår. Mens De Konservative ønsker en fordobling og Dansk Folkeparti en tredobling, vil Lars Christian Lilleholt ikke sætte tal på forøgelsen af antallet af værnepligtige fremover:
»Det afhænger af, hvor mange Forsvaret ser sig i stand til at uddanne. Forudsætningen er, at man kan finde noget fornuftigt til dem at lave. Vi skal ikke have unge ind, som ender med at blive belastning for dem selv og Forsvaret,« siger Lars Christian Lilleholt.