Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Glædelig onsdag morgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik.
Først et lynhurtigt smut forbi tirsdag, hvor særligt én historie dominerede i flere medier:
Nemlig at Peter Madsen – også kendt som Ubåds-Madsen – flygtede fra Herstedvester Fængsel. Madsen blev dog hurtigt fanget igen, men spørgsmålet om, hvordan det kunne ske, trænger sig nu på, og nye tiltag er på vej, lød det fra justitsminister Nick Hækkerup (S). Berlingske har opridset episoden her.
DR kunne tirsdag aften desuden fortælle, at Københavns tidligere overborgmester, Frank Jensen, mister sin plads som formand for selskabet bag den danske Tour de France-start. Han meddelte mandag sin afgang efter anklager om flere sexchikane-sager.
I dag skal vi forbi alt fra, at Venstre-politiker og eksminister Ellen Trane Nørby vil være borgmester, til Amira, der ikke må blive skilt, selv om hun er i et voldeligt ægteskab.
Først skal vi dog vende dagens coronatal:
Dagens tal
Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 36.373 (+529)
Indlagte: 128 (-1)
Indlagte på intensiv: 15 (-3)
Antal døde: 688 (+2)
Bekræftede smittede på verdensplan: 40.728.371
Døde på verdensplan: 1.123.967
Tal i parentes angiver de seneste ændringer.
Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her. Og så videre til dagens store historier:
Amira må ikke blive skilt
Vi indleder i dagens Berlingske, der kan fortælle om iranske Amira, som i flere år har levet i et voldeligt ægteskab, men Imam Ali Moskeen og den iranske ambassade i København vil ikke give hende en skilsmisse. Manden nægter nemlig at give sit samtykke.
I stedet er Amira blevet henvist til en religiøs autoritet, der besøger moskeen. Men hun kan heller ikke garanteres en skilsmisse af den religiøse autoritet.
Ifølge ph.d. Jesper Petersen, der forsker i islamiske skilsmisser ved Lunds Universitet, er sagen ikke usædvanlig. Han genkender billedet af en kvinde som Amira, der ikke kan få en skilsmisse, på trods af at hun lever i et voldeligt ægteskab.
»Det er desværre standard. Nogle moskeer og imamer kunne måske hjælpe, men fordi de frygter, at den voldelige mand kommer efter dem, så vil de ikke gå ind i sagerne. Der ligger simpelthen en sikkerhedsrisiko i det for moskeerne og imamerne i Danmark, og det betyder desværre, at nogle kvinder er låst fast i et ægteskab,« siger han.
Læs hele historien her.
Ellen Trane vil være borgmester
Vi fortsætter videre til JydskeVestkysten, som kan fortælle, at Venstre-politikeren Ellen Trane Nørby vil være Venstres borgmesterkandidat i Sønderborg Kommune.
»Jeg har fået virkelig mange opfordringer, og nu er tiden der, hvor jeg gerne vil lægge mit politiske engagement på at styrke den by og det område, jeg bor i og holder så meget af,« siger hun til JydskeVestkysten.
Den tidligere minister kommer dermed til at udfordre socialdemokraten Erik Lauritzen, der var tæt på absolut flertal ved seneste kommunalvalg.
Læs mere om det her.
Stråleangreb rammer agenter
Vi flyver videre til en mystisk fortælling i Berlingske.
Flere amerikanske medier kan nemlig afsløre, at mystiske stråleangreb har ramt langt flere amerikanske top-agenter og diplomater end hidtil antaget,
Blandt ofrene er to af toplederne hos CIA og en sikkerhedspolitisk medarbejder i Det Hvide Hus.
CIA ved også hvem, der står bag. Men hvorfor gør amerikanerne så ikke noget?
Læs fortællingen her.
Arbejde uden pisk og gulerod
Og så videre til Jyllands-Posten, hvor finansminister Nicolai Wammen (S) fortæller, at regeringen vil nedsætte en ny kommission. Komissionen skal øge beskæftigelsen – og værktøjet dertil skal hverken være »gulerod eller pisk«, skriver avisen.
Regeringen mener således ikke, at man får flere i arbejde ved at øge den økonomiske gevinst ved at arbejde. De klassiske reformer rækker altså ikke længere, lyder det.
»Førstegenerationsreformer har for en stor del leveret det, de kan. Det var ofte et spørgsmål om gulerod eller pisk. Nu vil vi investere i at få mennesker bragt ind i en ny livssituation, der giver værdi for dem selv og for samfundet,« siger Nicolai Wammen til avisen.
I stedet skal man blandt andet sikre, at flere unge får en uddannelse, og at personer med indvandrerbaggrund får job. Venstre kritiserer forslaget og kalder det »kejserens nye klæder«. Læs hele Jyllands-Postens artikel her.
Øget risiko for depression ved chikane
Den sidste nyhedshistorie i overblikket i dag bliver en artikel fra dagbladet Information.
Avisen kan i dag fortælle, at lønmodtagere har højere risiko for at blive ramt af depressive lidelser og symptomer på depression, hvis de har været udsat for seksuel chikane af kolleger eller ledere.
Risikoen er således 5,3 gange højere, viser et dansk studie.
»Vi finder en sammenhæng, som viser, at hvis man har været udsat for seksuel chikane, så er der øget risiko for depressive symptomer,« fastslår Maj Britt Nielsen, seniorforsker på Statens Institut for Folkesundhed og medforfatter på det nye studie, til Information.
Læs hele artiklen her.
Dagens interview ...
... er med Jeppe Tranholm-Mikkelsen, der har bidraget til, at coronavirussen ikke blev begyndelsen på enden for EU-samarbejdet. Som generalsekretær for Rådet, der repræsenterer medlemsstaternes regeringer, var Jeppe Tranholm-Mikkelsen med til at holde det diplomatiske maskineri i gang. Derfor er Jeppe Tranholm-Mikkelsen valgt af Berlingske som forbillede i en artikelserie. Læs artiklen her.
Og så får du også lige – her på falderebet – en anbefaling om at læse denne analyse af #metoo-situationen på Christiansborg. For selv om der altid har været drama i politik, så er denne bølge helt særlig og i en kategori for sig. Og det er ikke slut endnu.
Og slutteligt til dagens Facebook-opslag, der kommer fra statsminister Mette Frederiksen (S), som bebuder en undersøgelse af sexisme i sit eget parti:
Det sker i dag
En lang række virksomheder, heriblandt Novozymes og Ericsson, offentliggør kvartalsregnskaber.
Derudover er der i dag åbent samråd om prædikener på fremmedsprog.
Kirkeminister Joy Mogensen (S) er således kaldt i samråd om netop disse prædikener. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvorfor regeringen har valgt ikke at indfri Socialdemokratiets valgløfte om, at prædikener, der afholdes på udenlandske sprog, skal oversættes til dansk og gøres offentligt tilgængelige. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Morten Dahlin (V).
I dag holder Folketingets Retsudvalg desuden en høring om »Scandinavian Star«-sagen. Folketinget har gennem årene beskæftiget sig med sagen gennem folketingsspørgsmål, samråd, foretrædender, forespørgselsdebatter og lov- og beslutningsforslag. Høringen vil indeholde en gennemgang og beskrivelse af sagen, vil omhandle de uafklarede elementer i sagen og hvilke muligheder, der er for at igangsætte en ny undersøgelse. Branden på passagerfærgen »Scandinavian Star« fandt sted natten til 7. april 1990 og kostede 159 mennesker livet. Branden er fortsat uopklaret.
Tak
... fordi du læste med! Det var alt for i dag.