Finanslovspenge fra DF og regeringen går til institution med DF-kulturordfører i bestyrelsen

DFs kulturordfører afviser, at det er et problem, at han sidder i bestyrelsen for en selvejende institution, der er kommet på finansloven, efter at han selv har været med til at indstille institutionen til finansloven.

DFs Alex Ahrendtsen sidder i bestyrelsen for Danske Taler, der nu er kommet på finansloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Kan en politiker fra et af partierne bag finansloven arbejde på at få afsat penge til en selvejende institution, som politikeren selv sidder i bestyrelsen for?

Ja, det kan han godt, mener Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen.

Han sidder i bestyrelsen i foreningen Danske Taler, der netop har fået bevilliget 800.000 kr. årligt på finansloven de næste fire år.

Danske Taler »indsamler løbende taler og formidler en stor dansk talesamling« og »kan benyttes frit af enhver med interesse for de danske taler«, som det hedder.

Alex Ahrendtsen har selv været med til at indstille Danske Taler til den finanslovsbevilling, som hans eget parti og regeringen nu har tildelt foreningen.

Kan man godt det?

»Nu er det ikke mig, men DF og regeringen, der bevilliger pengene,« siger Alex Ahrendtsen.

»Men inden du fortsætter og tror, det er en skandale, så får jeg hverken vederlag eller beløb for at sidde i bestyrelsen, kun en kop kaffe til bestyrelsesmøderne.«

Så det er ikke er problem, eller?

»Det, jeg har gjort, det er, at jeg har indstillet ti punkter, som jeg mener er vigtige at støtte. Bl.a. Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Regan Vest og fejringen af Dannebrogs 800 års jubilæum. De er så blevet taget med ind til forhandlingerne og er blevet gennemgået af finansordførerne fra DF og regeringspartierne. Inden det kommer så vidt, så er alle projekter blevet vurderet af embedsmænd,« siger Alex Ahrendtsen og understreger, at han har »spillet med åbne kort«.

Men her adskiller det sig ved, at du sidder i bestyrelsen?

»Det er rigtigt. Bertel Haarder har også siddet i bestyrelsen. Jeg overtog hans plads, efter han blev kulturminister, det er en forening med politisk bevågenhed.«

Pengene fra finansloven bidrager ifølge DF-ordføreren til en mere sikker drift for Danske Taler end de hidtidige fondsbevillinger. Midlerne skal bl.a. gå til en akademisk medarbejder, studentermedhjælper og lokaleleje.

»Hvis det her er et problem, så trækker jeg mig bare ud. Helt ærligt, jeg får ikke noget ud af det her. Det er frivilligt arbejde,« siger Alex Ahrendtsen.

Han understreger, at han ville have forsøgt at få Danske Taler på finansloven, selv om han ikke havde siddet i bestyrelsen.

Kulturordfører Zenia Stampe (R) kalder det »højst usædvanligt«, at Danske Taler på den her måde er blevet bevilliget 3,2 mio. kr.

»Mange andre tør end ikke drømme om noget lignende. Kulturlivet oplever generelt besparelser,« konstaterer Zenia Stampe.

Hun mener, at person- og partisammenfaldet »i høj grad« kan være med til at forklare bevillingen.

»Det er da tankevækkende, og jeg synes da, at det er vigtigt at få fortalt vælgerne, hvordan DF på den her måde har snablen nede i finansloven for at pleje egne interesser,« siger hun.

Ifølge SFs kulturordfører, Jacob Mark, vidner finanslovsbevillingen til Danske Taler om det, han kalder »dårlig kulturpolitik«.

»På den ene side giver man penge til små projekter, man godt kan lide, mens man på den anden side lader grønthøsteren køre hen over kulturen med besparelser,« mener Jacob Mark.