FE-chef Lars Findsen siger til journalister i retten, at han nægter sig skyldig: Sagen er »vanvittig«

Med ophævelse af et navneforbud står det klart, at chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste i en måned har siddet varetægtsfængslet under mistanke for at lække hemmelige oplysninger. Lars Findsen nægter sig skyldig og ønsker sigtelsen mod ham offentliggjort.

Arkivfoto: Sagen er ifølge FE-chef Lars Findsen »vanvittig«. Han har siden 8. december siddet fængslet, og således tilbragte han jul og nytår i arresten i Hillerød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarets Efterretningstjenestes chef Lars Findsen skridtede ind i retssal 39 i Københavns Byret mandag formiddag til retsmødet om forlængelsen af varetægtsfængslingen.

Han sagde ikke et ord. Smilede blot, nikkede rundt i lokalet og satte sig med benene over kors i stolen i midten forbeholdt den anklagede.

Siden 8. december har FE-chefen siddet fængslet, og således tilbragte han jul og nytår i arresten i Hillerød, varetægtsfængslet under mistanke for at lække hemmelige oplysninger.

Offentligheden ved kun lidt om, hvad sagen handler om, fordi FE-chefens grundlovsforhør dagen efter anholdelsen foregik for dobbelt lukkede døre.

Men det står efterhånden klart, at anholdelsen af Findsen og de øvrige efterretningsfolk efter anklagemyndighedens opfattelse drejer sig om lækage af statshemmeligheder til en eller flere journalister i en eller flere sager.

Det er det billede, der tegner sig, efter PETs og FEs møder med chefredaktører og politiets forsøg på at få journalister til at vidne i sagerne.

Dertil kommer, at Lars Findsen og de øvrige tre er sigtet efter en af straffelovens hårdeste paragraffer, straffelovens 109 om at videregive statshemmeligheder, som eksempelvis kan skade forholdet til fremmede magter.

Ved retsmødet mandag formiddag bad anklagemyndigheden indledningsvist om dobbelt lukkede døre igen. Men FE-chefens forsvarsadvokat, Lars Kjeldsen, ville gerne først have et par ting afklaret i offentlighed.

Dels bad han om at få navneforbuddet ophævet. Dels bad han om at få tilladelse til at være to advokater på sagen.

Og så bad han om, at sigtelsen mod hans klient blev offentligt kendt.

Først afsagde dommeren kendelse om at droppe navneforbuddet. Det er derfor, at Berlingske og andre medier nu kan fortælle den opsigtsvækkende historie om, at den øverste – i forvejen hjemsendte – chef for Forsvarets Efterretningstjeneste har siddet varetægtsfængslet siden 8. december.

Men da dommeren hævede retten, og alle med undtagelse af journalisterne forlod lokalet for at fortsætte i et andet lokale for lukkede døre, gjorde Lars Findsen noget usædvanligt for en sigtet person.

FE-chefen rejste sig, da dommeren havde forladt retslokalet, rettede på jakken og vendte sig mod de fremmødte journalister med en klar besked:

Findsen kaldte sagen »vanvittig« og bemærkede, at han ønsker sigtelsen mod ham offentliggjort. Han sagde også, at han nægter sig skyldig i anklagerne mod ham.

Dommeren besluttede senere på formiddagen, at sagen fortsat skal føres for dobbelt lukkede døre.

Formelt kender offentligheden dermed ikke hverken sigtelserne mod Findsen eller hans stilling til dem.