Journalister fra Berlingske og andre aviser er indkaldt til afhøring om lækage fra FE og PET

Før jul blev fire nuværende og tidligere medarbejdere i efterretningstjenesterne anholdt og sigtet for lækage af fortrolige oplysninger. Nu er journalister fra en række medier indkaldt som vidner. »Intimiderende«, lyder det fra chefredaktionerne.

PET-chef Finn Borch Andersen (billedet) og FE-chef Svend Larsen holdt før jul møder med chefredaktører på landets medier for at minde om, at også medier kan rammes af straffelovens paragraf 109 om lækage af fortrolige oplysninger. Kort forinden var fire efterretningsfolk blevet anholdt og sigtet for samme paragraf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myndighederne tager nu endnu et vidtgående skridt over for pressen i sagen om mulig lækage hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Tirsdag er journalister fra en række medier kaldt til afhøring hos politiets nyoprettede efterforskningsafdeling, National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), i sagen om lækage af fortrolige oplysninger fra efterretningstjenesterne.

Det drejer sig ifølge Berlingskes oplysninger om henholdsvis to journalister fra Dagbladet Politiken, én fra Weekendavisen, én fra Ekstra Bladet, én fra Danmarks Radio, én fra Berlingske og én fra Radio LOUD.

Hos Berlingske bekræfter ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen, at en journalist på avisen er indkaldt som vidne.

»Jeg kan bekræfte, at Berlingskes journalist Lars Nørgaard Pedersen tirsdag er blevet kontaktet af NSK med henblik på en afhøring som vidne i FE-/PET-sagen,« siger Tom Jensen:

»Vi er i gang med at overveje, hvordan vi skal forholde os til det, men det er klart, vi kan konstatere, at det er et relativt usædvanligt skridt, at politiet indkalder journalister til afhøring.
Og kontakten vedrørende afhøring kommer efter samtalerne, som jeg og andre chefredaktører i december havde med Forsvarets Efterretningstjeneste. Så det er svært ikke at overveje, om de to forløb hænger sammen.«

Samtidig henviser Tom Jensen til, at det udtrykkeligt fremgår af retsplejelovens paragraf 172, stykke ét, at journalister ikke har pligt til at afgive vidneforklaring om »Hvem der er kilde til en oplysning eller forfatter til en artikel, eller hvem der har optaget et fotografi eller frembragt en anden billedlig fremstilling«, som det hedder i paragraffen.

»Jeg kan konstatere, at vi i løbet af kort tid er stillet over for to usædvanlige skridt med forbindelse til de omstændigheder, der er omkring efterretningstjenesterne. Det er svært ikke at se en form for sammenhæng. Og det er svært ikke at se det som et signal til medierne, der helt klart kan opfattes som intimiderende,« siger Tom Jensen.

Op til 12 års fængsel

Chefredaktør ved Radio LOUD Simon Andersen bekræfter, at han selv også er indkaldt.

Hos Ekstra Bladet er journalist Thomas Foght indkaldt som vidne, og til sin egen avis forklarer han, at NSK har oplyst, at det drejer sig om efterforskningen af lækage af fortrolige oplysninger fra efterretningstjenesterne, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET).

I samme sag blev fire nuværende og tidligere medarbejdere i tjenesterne anholdt, og tre af dem blev fremstillet i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre og underlagt navneforbud. De fire er sigtet efter straffelovens paragraf 109 stk. 1 om videregivelse af fortrolige oplysninger. En paragraf, som har en strafferamme på op til 12 års fængsel.

Kort efter anholdelsen af de fire efterretningsfolk holdt de to øverste chefer for FE og PET, henholdsvis Finn Borch Andersen og Svend Larsen, personligt møder med chefredaktører hos en række danske medier for at minde om, at også medier kan rammes af paragraf 109.

På Weekendavisen siger chefredaktør Martin Krasnik:

»Jeg kan bekræfte, at Hans Mortensen fra Weekendavisen har fået en anmodning fra NSK om at blive afhørt om FE-lækager. Vi har bedt om at få at vide, hvad det konkret handler om. Og det har vi fået at vide, at vi ikke kunne få. Derfor har vi sagt nej.«

»Hvis en journalist fra Weekendavisen skal stille op til afhøring, skal der være en dommer til stede,« siger Martin Krasnik.

Intimidering af pressen

Han påpeger, at indkaldelsen er svær ikke at læse i sammenhæng med de samtaler, som en række chefredaktører i december havde med FE-chef Svend Larsen. Her understregede FE-chefen, at straffen for at viderebringe fortrolige, lækkede oplysninger er op til 12 års fængsel.

»Det er anden gang på ret kort tid, at Weekendavisen får en henvendelse fra myndighederne. Første gang var, da jeg selv var til samtale med FE-chefen. Anden gang er nu, hvor Hans Mortensen, som har skrevet om sagen, bliver bedt om at stille op til afhøring. Begge dele er, for at sige det meget mildt, virkelig utraditionelt. Og det er meget bekymrende, at myndighederne så åbenlyst intimiderer pressen,« siger Martin Krasnik.

Politikens chefredaktør Christian Jensen oplyser tirsdag til sin egen avis, at journalisterne Hans Davidsen-Nielsen og Sebastian Stryhn Kjeldtoft er blevet indkaldt til vidneafhøring af NSK.

»Vores journalister møder gerne op, men det bliver i givet fald over for en dommer, når og hvis sagen kommer dertil«, siger Christian Jensen til Politiken:

»Vi har set, hvordan efterretningstjenesterne tager nogle helt nye og bekymrende metoder i brug ved at indkalde flere medier til møder, hvor cheferne for FE og PET informerer om en særlig paragraf i straffeloven, som kan give op til 12 års fængsel for både dem, der lækker oplysninger om rigets sikkerhed og dem, der viderebringer oplysningerne. Det er svært at se det som andet end intimidering af pressen«.

Berlingske har gennem Rigspolitiet spurgt NSK, hvad baggrunden for indkaldelserne er, og om en eller flere journalister er sigtet i sagen. Rigspolitiet henviser til Østjyllands Politi, som på vegne af NSK afviser at svare på spørgsmål om den konkrete sag samt spørgsmålet om, hvad Østjyllands Politi har med den at gøre.