Et godt råd fra ministeren til kommende studerende: »Lad være med at prøve at fremstå perfekt. Perfekt er kedelig«

KOMMENTAR

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S): »Studievalget er ikke nemt. Men du er sej, at du har valgt at fordybe dig og blive klogere«.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Kære læser: Tillykke! Du er godt i gang med at overveje at tage en videregående uddannelse. Dermed er du på vej til at skabe et solidt fundament for at tage næste skridt i dit liv.

Valget af uddannelse er en af de helt store beslutninger i vores liv. Og det kan være svært at sætte det endelig kryds. Det er fristende - midt i al tvivlen - at vende blikket mod, hvad andre gør. Men pas på. Lad dig endelig inspirere af andre, men deres valg er ikke nødvendigvis det rigtige for dig.

For ofte er det nemmere at få øje på succesen end fiaskoen, når man ser på andre. Ofte er det nemmere at se de attraktive job, de seje venner og de mange likes end den tvivl og sårbarhed, der lurer bag overfladen.

I sidste ende er der kun én, der kender svaret på, hvilken vej du skal i livet, og det er dig selv. Så prøv at kigge indad og mærk efter, hvad du har lyst til. Stil dig selv nogle spørgsmål: Hvilke fag kan jeg lide? Hvad havde jeg nemt ved på min ungdomsuddannelse? Hvad driver mig? Hvordan kan jeg gøre en forskel?

Du har en chance til

Det kan være en god ide at bruge nogle af de redskaber, vi har udviklet lige præcis til dig, der skal vælge en videregående uddannelse. Tag en tur forbi studievejlederen eller gå ind på Uddannelseszoom.dk og bliv klogere på dine interesser og muligheder.

Og husk, der er mange muligheder. Hvis dit gennemsnit ikke giver adgang til en bestemt uddannelse, så er der højst sandsynligt en uddannelse, der ligner, eller en mulighed et andet sted i landet.

De mange muligheder kan gøre det svært at vælge. Og det kan være fristende at bruge adgangskravet som et pejlemærke for, hvilken uddannelse der er bedst. Men husk: Ingen uddannelse er finere end andre. Adgangskvotienten er ikke et mål for, hvor svær eller vigtig en uddannelse er. Det eneste, adgangskvotienten er et udtryk for, er, hvor mange pladser der er på studiet i forhold til, hvor mange der søger ind. Så lad dig ikke lokke af tårnhøje gennemsnit.

Jeg håber, vi har gjort dit valg en smule nemmere ved at afskaffe uddannelsesloftet. Det er svært nok at vælge i forvejen. Vi ønsker ikke at gøre det sværere for dig ved at give dig en følelse af, at det er umuligt at vælge om. Hvis den uddannelse, du i første omgang søger ind på, viser sig at være en blindgyde, så har du en chance til. Jeg håber, det kan tage presset lidt af dine skuldre.

Ane Halsboe-Jørgensen

»Jeg ved ikke, hvad jeg selv skulle have gjort uden det hold af studiekammerater, jeg var en del af«


Og glæd dig for pokker! Du går nogle fantastiske år i møde med fordybelse, læring og fællesskab. Et godt råd, når du begynder på studiet, er at være åben og social.

Fællesskaber er vigtige, også de faglige. Så meld dig ind i en studiegruppe eller skab en selv.

Stress og forventninger

Jeg ved ikke, hvad jeg selv skulle have gjort uden det hold af studiekammerater, jeg var en del af. Vi var ni medstuderende, som var der for hinanden. Vi spiste frokost sammen og havde konkrete læseaftaler. Det betød, at jeg ikke stod så alene med tingene, når presset meldte sig.

Og så en sidste ting. Mange føler sig stressede af egne og andres forventninger og hænger fast i en kultur, hvor det at være perfekt er blevet det nye normal.

Som ny studerende kan du gøre en forskel. Vis, hvem du er. Vis hele dig. Lad være med at prøve at fremstå perfekt. Perfekt er kedelig. Vis i stedet alt, hvad du indeholder af fejl, skævheder og særheder. Og tal gerne om det, der er svært. Begynd allerede nu, mens du står i den svære studievalgssituation. Det er der med garanti mange, som vil sætte pris på.

Studievalget er ikke nemt. Men du er sej, at du har valgt at fordybe dig og blive klogere. Ligegyldigt hvilken uddannelse du vælger, så håber jeg, du får en fantastisk tid og bliver en helt igennem uperfekt studerende.