En opsigtsvækkende bemærkning fra Kåre Mølbak fik næsten støttepartier til at falde ned af stolen

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan tage hul på din onsdag i velinformeret tilstand.

Én bestemt bemærkning fra Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, fik regeringens støttepartier til at tabe kæben tirsdag under Folketingets eksperthøring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens overblik.

Mens du sov, har Berlingske samlet dagens hidtil vigtigste historier, så du er godt klædt på til resten af dagen.

Vi skal blandt andet runde den kaotiske minksituation, hvor det nu viser sig, at regeringens beslutning om at slå alle mink ned blev taget uden at spørge en central myndighed. Herudover fik én bestemt bemærkning fra Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, regeringens støttepartier til at tabe kæben tirsdag under Folketingets eksperthøring.

Men inden da skal vi lige runde de seneste coronatal, som ser således ud på nuværende tidspunkt.

Bekræftede smittede i Danmark: 64.551 (1.220 nye smittede tirsdag)
Antal indlagte: 259
Antal indlagte på intensiv: 41 (26 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 768
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 55.578.685
Antal dødsfald på verdensplan: 1.337.559

Du kan nærstudere de danske tal her – de globale tal kan du se mere til her

Og nu til dagens historier:

Den feminiserede skole udsætter hankønnet for forskelsbehandling

Der bliver ikke talt nok om bevidst og ubevidst diskrimination af hankønnet på grund af ubevidste fordomme. Sådan lyder det fra Lone Nørgaard, cand.mag. og biologen Kåre Fog i en kronik i Berlingske onsdag.

Siden omkring 1990 er drenge sakket mere og mere bagud i skolevæsenet. Gennem hele uddannelsessystemet klarer drengene sig dårligere end pigerne. I folkeskolen får pigerne højere karakterer end drengene, og med den nye karakterskala er forskellen mellem drenge og piger endda forøget.

Disse forskelle fortsætter hele vejen til gymnasiet og på universitetet, hvor det i stigende grad er kvinder, der optages. I skrivende stund udgør kvinder nemlig hele 57 procent af universitetsstuderende.

I kronikken forsøger de to forskere at undersøge, hvorfor kønsfordelingen er så skæv i folkeskolen, og de argumenterer for, at man må erkende, at drengenes behov i skolen ikke er det samme som pigernes behov.

Beslutning om at aflive mink blev taget uden at spørge central myndighed

Lægemiddelstyrelsen frygter ikke, at minkvarianten af coronavirus cluster 5 spænder ben for kommende vacciner. Det skriver »Detektor« på dr.dk tirsdag.

»Det er ikke sandsynligt, at mutationen vil have betydelig indvirkning på effekten af den første generation af vacciner,« lyder det i et notat fra Lægemiddelstyrelsen, som programmet har fået aktindsigt i.

Men regeringen bad først om at få Lægemiddelstyrelsens vurdering efter det omstridte pressemøde 4. november, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) beordrede, at alle mink i Danmark skulle slås ned. Det bekræfter Lægemiddelstyrelsen over for »Detektor«.

Statsministerens bekymring stammede derimod fra en risikovurdering fra Statens Serum Institut, hvori der stod:

»Foreløbige undersøgelser tyder på, at dette virus udviser nedsat følsomhed for neutraliserende antistoffer.«

I et svar til »Detektor« skriver Sundhedsministeren, at beslutningen blev truffet på baggrund af risikovurderingen fra Statens Serum Institut, som Sundhedsstyrelsen også bakkede op om.

En opsigtsvækkende bemærkning fra Kåre Mølbak fik næsten væltet støttepartier ned af stolen

»Vores sundhedsordfører, Peder Hvelplund, tror, at høringen kun vil afdække ting, han har hørt før. Men pludselig sidder han på et Teams-møde og er ved at falde ned af stolen,« fortæller politisk ordfører Pernille Skipper (EL) til Jyllands-Posten.

Der er tale om en bemærkning fra direktør i Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak, som under Folketingets eksperthøring om mink fortalte, at regeringen allerede i juni besluttede at aflive alle mink, indtil et strategiskifte i juli ændrede på planerne.

»De tre første besætninger, der var smittet, var slået ned ud fra et forsigtighedsprincip. Så ønskede man at se på en alternativ strategi ud fra en præmis om, at erhvervet skulle bevares. Det var en opgave, vi fik. Og det skitserede vi så en løsning til,« lød det fra Kåre Mølbak, som undveg uddybende spørgsmål.

Den bemærkning kan få fatale konsekvenser for fødevareminister Mogens Jensen (S), skriver Jyllands-Posten onsdag. Enhedslisten, et kritisk støtteparti til regeringen, er nu optaget af, hvorfor regeringen ændrede mening for nu snart fem måneder siden.

Pernille Skipper kalder det »ekstremt bekymrende«.

Gymnasieelever ønsker seksualundervisning

I onsdagens avis skriver Jyllands-Posten, at elevorganisationer ønsker seksualundervisning på ungdomsuddannelser. Det skal blandt andet være undervisning i grænser, krænkelser, kønsidentitet og seksuelle orienteringer.

»Det er ekstra vigtigt at snakke om det med etik og grænser, når man går på en ungdomsuddannelse, hvor folk i højere grad udforsker kroppen, og alkohol fylder mere, end da man gik i folkeskolen,« fortæller 1. g'er Buster Dam-Tholstrup til Jyllands-Posten.

Seksualundervisning er i dag ikke obligatorisk på alle ungdomsuddannelser, og det mener flere gymnasieelever, at der burde laves om på. Det er blandt andet flere elever fra Marselisborg Gymnasium i Aarhus, hvor Buster Dam-Tholstrup går.

Og det er ikke kun eleverne, der mener, at det er en god idé. Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Ingrid Kjærsgaard, støtter også op om forslaget, fortæller hun til avisen.

»Når man bliver lidt ældre, er man også mere moden til de her snakke om for eksempel sexisme, og hvordan man undgår forskelsbehandling på grund af folks seksualitet eller kønsidentitet. Der er også mange, der i deres ungdomsår skal finde sig selv og deres kønsidentitet og seksuelle orientering.«

Det sker i dag

  • Fødevareminister Mogens Jensen (S) vil i dag vil fremlægge en redegørelse for forløbet om ulovlig ordre om aflivning af mink.
  • Den danske Oscar-komité vælger i dag den film, der skal være Danmarks bidrag til Oscar-kapløbet i kategorien International Feature Film.