Eksperter rystede over fængsling af spionchef: »Det er verdenshistorie. Det er aldrig sket før«

Den historiske sigtelse af tidligere FE-chef Lars Findsen kan få uoverskuelige konsekvenser for de danske efterretningstjenester, frygter to eksperter.

Sagen mod tidligere FE-chef Lars Findsen er uden fortilfælde, siger eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdenshistorie. Uden fortilfælde. Minder om Den Kolde Krig.

Eksperters reaktioner på nyheden om, at tidligere topchef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Lars Findsen er sigtet for at have lækket »højt klassificerede oplysninger« til pressen, er voldsomme.

»Det er verdenshistorie. Det er aldrig sket før. Det er katastrofalt for de danske efterretningstjenester og sender det signal, at der er noget rotten in the state of Denmark,« lyder reaktionen fra Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) og tidligere har arbejdet sammen med Lars Findsen.

Peer Henrik Hansen, ph.d. i koldkrigs- og efterretningstjeneste og daglig leder af Langelandsfortet, kalder situationen »unik«.

»Jeg kan ikke lige komme på et fortilfælde, hvor vi har prøvet noget tilsvarende. I hvert fald ikke i Danmark og heller ikke i udlandet. Det er meget koldkrigsagtigt, at du har en spionchef, som er varetægtsfængslet for at have videregivet klassificeret viden,« siger han.

Frifundet af kommission

Lars Findsen er sigtet efter paragraf 109 i den hårdeste del af straffeloven, kapitel 12 om forbrydelser mod staten, som kan give op til 12 års fængsel.

Han blev allerede i december varetægtsfængslet i et grundlovsforhør, hvor retten også afsagde kendelse om navneforbud. Men ved et retsmøde mandag formiddag er navneforbuddet blevet ophævet efter en begæring fra Findsens advokat.

De nærmere omstændigheder er ikke offentliggjort, men sigtelsen kommer efter et langt og helt usædvanligt forløb, hvor Findsen – sammen med andre daværende og forhenværende ansatte i FE – i sensommeren 2020 blev hjemsendt af forsvarsminister Trine Bramsen (S) efter en hård kritik af tjenesten fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

En kritik, der ifølge Berlingskes og andre mediers oplysninger blandt andet handlede om et dybt hemmeligt samarbejde med den amerikanske tjeneste, National Security Agency (NSA), om at tappe data fra søkabler.

En undersøgelseskommission frifandt senere efterretningstjenesten på stort set alle punkter, men i mellemtiden var Findsen og tre andre kolleger altså blevet varetægtsfængslet for at lække fortrolige oplysninger.

Begge eksperter frygter nu for konsekvenserne for landets sikkerhed.

En tabersag for alle

»Udenlandske samarbejdspartnere må jo sidde og tænke: ‘Hvad er det dog, der foregår i Danmark?’ Min frygt er, at man fra udlandets side vil være yderst forsigtig med fremover at dele følsomme oplysninger med vores efterretningstjenester af frygt for, at de bliver lækket,« siger Bonnichsen og fortsætter:

»Hvis jeg sad i en udenlandsk efterretningstjeneste, ville jeg da være tilbageholdende, hvis jeg hørte, at en dansk efterretningschef var blevet fængslet for landsskadelig virksomhed. Det er en tabersag for alle.«

Peer Henrik Hansen vurderer, at Danmark »vil befinde sig i en efterretningsmæssig blindgyde i mange år, hvor der vil være mange ting, vi ikke får at vide«.

»Der er jo et eller andet helt galt. Om det er i efterretningstjenesten, i embedssystemet, eller om det er politikerne, kan jeg ikke sige med sikkerhed, men vi befinder os i en deroute, som det kommer til at tage årtier at rette op på,« siger han.

Frygter overreaktion

Anholdelsen af Lars Findsen er uden fortilfælde. Jakob Scharf, tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste, blev ganske vist tiltalt for at tale over sig i en bog om sin tid i tjenesten, men han blev tiltalt efter en markant mildere paragraf i straffeloven. Han endte i øvrigt med i 2020 at blive frikendt for de fleste forhold.

Hans Jørgen Bonnichsen understreger, at han kender Lars Findsen personligt.

»Jeg er dybt berørt af sagen. Jeg har arbejdet tæt sammen med Lars Findsen i flere år og kender ham som en intelligent, blændende dygtig jurist med stor politisk indsigt, der har brændt for Danmarks sikkerhed. Jeg har meget svært ved at se et motiv overhovedet for, at en sådan profil skulle foretage sig landsskadelig virksomhed.«

»Jeg kan ikke lade være med at frygte, at man fra systemets side skyder gråspurve med kanoner, som man også tidligere har gjort – eksempelvis med sagen mod Jakob Scharf. Det bærer præg af dyb desperation, at man farer frem så voldsomt, synes jeg. Men jeg forbeholder mig retten til at blive klogere.«