Ekspert om vaccinestrategi: »Det kan godt være, at det andet ville være mere effektivt«

Indtil i går var det uvist, hvilken strategi Danmark ville tage i brug, når befolkningen skal vaccineres. Det er dog gået, som Nils Strandberg Pedersen, forhenværende direktør i Statens Serum Institut, regnede med. Man kunne have valgt andre modeller, men han mener, at den valgte strategi er den rigtige.

 
Regeringen fremlagde de første detaljer i det, der skal ende som en samlet dansk strategi for coronavacciner. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Regeringen og myndighederne har langt om længe fremlagt deres strategi for udrulningen af vacciner mod covid-19.

Personer i risikogruppen kommer forrest i køen til at modtage vaccinen, og det vil sige de ældre, de lungesyge og personer i udsatte jobfunktioner.

Der er blevet gisnet om flere modeller op til, at Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen på et pressemøde torsdag fremlagde deres strategi. En af modellerne, der blandt eksperter har været oppe at vende, var muligheden for at vaccinere de grupper og områder, hvor smitten var størst.

Sådan er det altså ikke blevet, og det er den rigtige beslutning ifølge Nils Strandberg Pedersen, forhenværende administrerende direktør i Statens Serum Institut (SSI).

»Det er også den måde, man gør det på i alle andre lande,« siger han.

Burde København få vaccinen først?

I øjeblikket er smitten særligt høj i københavnsområdet ifølge SSIs overvågning af incidensen – antallet af smittede pr. 100.000 indbyggere.

Nils Strandberg Pedersen fortæller, at den praktiske udrulning af vacciner bliver kompliceret.

»Logistikken er vanskelig, og det gør, at man ikke kan bruge de sædvanlige kanaler som praktiserende læge. Det kan ikke lade sig gøre, for de første vacciner, man får, skal opbevares ved minus 70 grader, og det har man ikke mulighed for rent praktisk,« siger han:

»Det andet problem er, at vaccinen kommer med fem til ti doser i hvert hætteglas, og det vil sige, at det er meget vigtigt, at man får vaccineret uden at få for stort spild. Ellers kan man risikere, at man kommer til at spilde 30 måske 40 procent af vaccinerne bare på grund af det.«

Myndighederne har inddelt vaccinationsstrategien i to faser hver med to delfaser.

I første omgang er det særligt ældre i risikogruppen, der står til at modtage vaccinen, blandt andet fordi Danmark ikke får alle vacciner på én gang. Til at begynde med er vaccinebeholdningen lavere, og det er derfor nødvendigt at økonomisere med vaccinerne.

»Hvis vi siger, at vi skal bruge en million vacciner til risikogrupperne, og vi kun får 250.000, så er spørgsmålet, hvem der skal have dem først. Skal man gå ind og vaccinere i de områder, hvor smitten er højest?« siger Nils Strandberg Pedersen.

Unge har mest smitte

I lang tid lå Nordjylland i top på SSIs liste over smitte. Det var delvist båret på vej af den høje smitte på minkfarme, men efter en koordineret indsats fra myndighederne – der som bekendt er blevet stærkt kritiseret for krav om aflivning af alle mink – er smitten faldet.

»Noget har virket. Nordjylland er det område i Danmark, der har den laveste forekomst. Nu er smitten jo pænt jævnt høj over hele landet, og det viser jo også meget godt, at en intensiveret indsats har en effekt. Om det så er, fordi man lukkede gymnasier, eller hvad der er årsag til det, er svært at sige,« siger den forhenværende SSI-direktør.

Mange eksperter har regnet med, at det vil være de ældre, som modtager vaccinen først. Smitten er dog langt størst blandt de unge, som generelt ikke får lige så alvorlige sygdomsforløb som de ældre. Pointen med at vaccinere de unge ville være at slå ned der, hvor problemet også er størst, i modsætning til gruppen, der får de mest alvorlige sygdomsforløb.

Der har været tale om, at det kunne være en idé at vaccinere de unge først, for at de kunne beskytte de ældre. Ville det have været en bedre mulighed?

»Det er ikke utænkeligt, at man kunne sætte det ind i nogle matematiske modeller, som ville vise, at det var effektivt. Jeg har hele tiden tænkt, at man ikke ville gøre det. Vi har et synspunkt, der siger, at vi ikke vaccinerer dem, der har mindst risiko for at blive alvorligt syge først. Vi vaccinerer dem, der har størst risiko for at blive alvorligt syge,« siger Nils Strandberg Pedersen:

»Det kan godt være, at det andet ville være mere effektivt til at få bragt smitten ned på sigt, men det kommer vi også til at gøre på et tidspunkt. Jeg ville gå ind for den model, der bliver fremlagt nu, og som man har gjort i andre lande. Jeg har ikke hørt om et eneste land, der vaccinerede der, hvor smittespredningen er størst, selv om det ville give meget mening.«