Vaccinen er lige på trapperne: Her er grupperne, der står forrest i køen

Myndighederne præsenterede torsdag for første gang en slagplan for udrulningen af vaccinerne. Her er et overblik over, hvem der kan regne med at kunne modtage vaccinerne først, og hvem der må vente.

 
Regeringen fremlagde de første detaljer i det, der skal ende som en samlet dansk strategi for coronavacciner. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

I omtrent ti måneder har befolkningen set frem mod håbet for en normal hverdag og håbet om en vaccine, der forhåbentligt kan blive dødsstødet til coronavirussen.

Torsdag blev der sat flere ord på den kommende vaccine, der er lige på trapperne, da sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz holdt et pressemøde. På mødet blev der for første gang opridset en plan for vaccinationsprogrammet, som Danmark sammenlignet med vores naboer har været længe undervejs med.

Nu står det klart, at de første personer kan stå til at modtage vaccinen allerede sidst på året.

Men hvad er så rækkefølgen, og hvem kan få vaccinen hvornår? Her er et overblik over myndighedernes plan, som den ser ud nu. Der kan dog komme ændringer hen ad vejen.

Thomas Senderovitz (tv.), direktør i Lægemiddelstyrelsen, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ved pressemødet torsdag, hvor de præsenterede en plan for vaccinationsindsatsen mod covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Lungesyge og ældre

Myndighederne har inddelt vaccinationsindsatsen i to faser, der hver består af to delfaser.

Fase 1A

De lungesyge bliver nogle af de første til at få vaccinen, da de er i risiko for alvorligt forløb med covid-19. Hertil får personale i sundheds-, ældre og udvalgte dele af socialsektoren vaccinen.

I denne fase er der efter alt at dømme en begrænset forsyning af vacciner. Danmark har indgået aftaler med fire vaccineproducenter, hver med deres egen type vaccine, der alle melder om høj sikkerhed og virkning. Vaccinerne adskiller sig dog ved blandt andet at have forskellige krav til opbevaring. Nogle vacciner skal opbevares køligt, mens andre kan opbevares under højere temperaturer.

Visse vacciner har vanskelige opbevaringskrav og kræver køleforhold under minus 60 grader, og der er derfor i fase 1A behov for »prioritering og central styring«, skriver Sundhedsstyrelsen.

Øvrige personer i øget risiko

Den næste delfase er i scenariet med en større vaccineforsyning.

Fase 1B

Nu er det øvrige personer i øget risiko for covid-19. Det gælder blandt andet øvrigt personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med tæt borger- eller patientkontakt.

Det kan eventuelt inkludere øvrige udvalgte samfundskritiske funktioner, som der ikke er sat navn på endnu.

Resten af befolkningen

Her er vi i første del af anden fase, hvor der er en tilstrækkelig forsyning af vacciner til større grupper.

Fase 2A

Målgruppen her er den »resterende befolkning«. I denne fase kan vaccinationerne ske eksempelvis efter alder, skriver Sundhedsstyrelsen.

Styrelsen kalder det en »målrettet decentraliseret vaccination«, der adskiller sig fra den forrige fase og delfase, som er centraliseret.

Der er i fase 2A stadig behov for en vis grad af prioriteret vaccination – det er dermed ikke alle, der på én gang skal regne med at kunne få vaccinen.

Dem, der efterspørger vaccinen

I den sidste delfase er Danmark nået til et punkt, hvor der ikke er en begrænset forsyning af vacciner, men hvor de er bredt tilgængelige. Opbevaringskravene er ikke længere strenge i forhold til eksempelvis, hvor koldt vaccinerne skal opbevares.

Der er ikke længere behov for central styring af vaccinationerne.

Fase 2B

I denne delfase er vaccinationerne »efterspørgselsdrevet«, hvilket betyder, at de øvrige grupper på dette tidspunkt er vaccineret, og at de, der har lyst eller behov, kan bede om at få vaccinen.

Det kan være folk, der ikke er lungesyge, ældre, udsatte eller på anden måde i risikogrupperne.

Før og efter vaccinationen

Udrulningen af vacciner vil blive administreret af regionerne med kvalitetssikring fra sygehusapoteker. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan udrulningen ske fra egen læge, apoteker mv.

Processen, fra man beder om vaccinen, til man modtager den, er skitseret af Sundhedsstyrelsen.

Først sker en visitation, det kan være på baggrund af ens alder via CPR-nummer, på plejeboliger, gennem egen læge eller gennem arbejdspladsen.

Derefter får man en indkaldelse, eventuelt i e-Boks, gennem arbejdspladsen eller kommunen, hvis man eksempelvis bor i plejebolig.

Man skal have to vaccinationer, og de skal bookes. Det kan eksempelvis ske på en hjemmeside.

Når man får den første vaccination, kan det foregå på et regionalt vaccinationscenter.

Skulle man opleve bivirkninger, kan de indberettes til egen læge, som indberetter dem til Lægemiddelstyrelsen. Det vil imidlertid også være muligt for borgere at indberette bivirkninger direkte til Lægemiddelstyrelsen.