Ekspert om vaccineforsinkelser: Man må regne med, at der er problemer i starten

Det har skabt stor vrede i EU, at vaccineproducenter er løbet ind i problemer med leverancerne, men ifølge en vaccineekspert er begyndervanskeligheder mere reglen end undtagelsen, og han vurderer, at fuld vaccination er realistisk om et halvt år.

 
Danskerne er begyndt at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Håbet er stort for 2021, der, om alt går vel, bliver året, hvor de fleste lande i den vestlige verden opnår en fuld vaccination af befolkningerne i coronapandemien.

Men det er stadig uvist, hvornår det præcis bliver virkelighed, for alle de vacciner, Danmark har til rådighed, er løbet ind i problemer, og den længe ventede dato for fuld vaccination af befolkningen er det derfor noget nær umuligt at spå om.

Det fortæller Ole Frilev Olesen, der er professor i molekylærbiologi og direktør i European Vaccine Initiative.

»Udgangspunktet har været baseret på de leverancer og leveringstidspunkter, som er blevet lovet. Nu ved man, at de tre vacciner, som allerede er på markedet, oplever forsinkelser i leverancerne. I virkeligheden tror jeg ikke, at nogen kan sige noget med sikkerhed, for det er leverancerne, det hele kommer an på,« siger han.

Det har skabt stor vrede i EU, at vaccineproducenter er løbet ind i problemer med leverancerne, men det er helt normalt, at der er problemer i begyndelsen, fortæller professor Ole Frilev Olesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Normale bump på vejen

Så det er ikke muligt at sige med sikkerhed, hvornår der for alvor kommer gang i vaccinationerne?

»Nej, ikke med sikkerhed. De tre vacciner er alle helt nye. Der er så yderligere to lige på trapperne, som formentlig bliver godkendt til brug i løbet af foråret. Det er ofte sådan, at når man begynder at producere nye komplekse medicinalprodukter, hvad enten det er piller eller vacciner, er der problemer i begyndelsen med fremstillingen. Ikke mindst når det hele skal ske meget hurtigt,« siger han:

»Jeg tror, at det er de ganske normale bump på vejen, man begynder at se nu, inden der kommer en stor produktion, som fungerer gnidningsløst.«

Medicinalfirmaet Pfizer meddelte for to ugers tid siden, at de var løbet ind i problemer med leverancerne af vaccinerne til EU, og cirka en uge efter fulgte firmaet AstraZeneca trop. Også det var løbet ind i problemer på fabrikker i Holland og Belgien.

Meldingerne skabte stor forargelse i EU, som beskyldte AstraZeneca for at prioritere lande, der betaler mere.

Ole Frilev Olesen, hvad består de problemer af?

»Det kan være mange ting. Vacciner fremstilles gennem en række komplicerede biologiske og syntetiske processer, som man skal have til at spille sammen uden at gå på kompromis med kvaliteten. Hvert trin har en række indbyggede kontrolprocesser for at sikre en høj kvalitet, og hvis et af trinene i processen går galt, er man ofte nødt til at smide det hele ud og begynde forfra,« siger han.

»Det burde være det nemmeste i verden«

Ifølge den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI) fra søndag, har Danmark modtaget 272.250 vaccinedoser. 186.762 personer er påbegyndt vaccinationen, hvilket svarer til 3,2 procent af befolkningen.

Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ville det allerede i denne måned være muligt at vaccinere 100.000 danskere dagligt – såfremt man havde vaccinerne til det, vel at mærke.

Det har fået kritik fra overlæger, der ikke kan se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, men for Ole Frilev Olesen at se burde det ikke skabe de store problemer.

»Jeg synes, at logistikken ser ud til at fungere ganske fint. Det burde være en forholdsvis simpel sag at vaccinere masser af mennesker, hvis man har vaccinerne. Det har man gjort i fortiden, både herhjemme og i lavindkomstlande med dårlig infrastruktur, mod for eksempel kopper, mæslinger og polio. Simpelt sagt kan man bare stille folk op i en lang række og vaccinere ind ad en kant,« siger han.

»Det burde være det nemmeste i verden at vaccinere en masse mennesker.«

Sundhedsstyrelsen forventer fortsat, at der er tilbudt vacciner til alle i Danmark ved udgangen af juni. Prognoserne kan ændre sig, skriver styrelsen, men der er taget højde for mindre udsving.

Ole Frilev Olesen synes ikke, at det lyder urealistisk:

»Jeg kunne godt forestille mig, at vi er i en situation om et halvt år, hvor vi har en overflod af vacciner. Vi har allerede tre på markedet og har to, som snart kommer på markedet (Novavax og Johnson & Johnson, red.). Disse fem producenter vil alle konkurrere om at levere flest muligt vacciner hurtigst muligt,« siger han.

LÆS MERE