Ekspert enig med Mølbak: »Restriktionerne for social afstand vil vare ved lige så længe, som det tager at få en vaccine på plads«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

 

Godmorgen og velkommen til dit nyhedsoverblik denne mandag, hvor en række liberale serviceerhverv som frisører, psykologer og massører igen får lov at få kunder i butikken. Du kan se listen over, hvilke erhverv der åbner her og nederst i artiklen.

USA er »tæt på« at have endnu en hjælpepakke klar, der skal afbøde de økonomiske konsekvenser af virusudbruddet. Det sagde USAs præsident, Donald Trump, på sin daglige pressebriefing i Det Hvide Hus natten til i dag.

Pakken skal hjælpe små virksomheder, der er blevet ramt af coronaviruspandemien.

Før vi når til dagens andre store nyheder, så er her det sædvanlige overblik over de seneste tal for coronaepidemien herhjemme og i udlandet:

Bekræftede smittede: 7.384
Indlagte: 319
Indlagte på intensiv: 84
Heraf i respirator: 73
Antal døde: 355
Bekræftede smittede verdensplan: 2.404.071
Døde verdensplan: 165.227

Mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Kåre Mølbak til danskerne: Regn med social afstand i mindst et år

Der kan gå måneder – eller endda år – før koncerter, teaterforestillinger, kram og håndtryk bliver en del af danskernes hverdag igen.

Sådan lyder beskeden fra Kåre Mølbak, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut, i et interview med Berlingske.

»Det betyder, at vi ikke behøver at stimle sammen til fredagsmorgenmad på arbejdspladsen, og det betyder også, at vi skal holde igen med håndtryk, kram og kindkys. Til gengæld kan man jo mødes på andre måder. Eksempelvis via Skype eller på Zoom, som mange gør i dag,« siger han.

Det eneste, der kan løsne op for reglerne om social afstand, er en vaccine, og Kåre Mølbak har tidligere vurderet, at der vil gå mindst et år, før den er fundet. Indtil da vil social afstand fortsætte med at være et vigtigt og effektfuldt middel imod smittespredningen.

Derfor bekymrer det også Kåre Mølbak, at nye opinionsmålinger viser, at folk er begyndt at slække på afstandskravene.

Afstand indtil vaccine synes at være nøgleord i Danmarks kamp mod coronavirussen. Virusprofessor ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen er ganske enig i Mølbaks udlægning.

»Restriktionerne for social afstand vil vare ved lige så længe, som det tager at få en vaccine på plads. Selv til den tid kan det vare lidt, før så mange er vaccineret, at det har en effekt på befolkningen som helhed,« siger Allan Randrup Thomsen.

Virussen skal kunne holdes under kontrol, indtil vi har en vaccine, lyder det også fra Henrik Nielsen, ledende overlæge og professor ved Aalborg Universitetshospital.

Eksperter: 3F indgår corona-aftaler i strid med lovgivningen

Under coronakrisen har landets største fagforening, 3F, indgået aftaler med flere arbejdsgivere, der har karakter af eksklusivaftaler og er i direkte strid med lovgivningen.

Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter, som Finans har talt med.

En af aftalerne går ud på, at 3F-medlemmer skal hjemsendes sidst og indkaldes først, når virksomhedernes arbejdsopgaver vender tilbage. Hvis hjemsendelsen ender med en fyring, skal 3F-medlemmer desuden opsiges som de sidste, skriver Finans.

Aftalen er indgået med uorganiserede arbejdsgivere, herunder en gruppe under Danske Hoteller.

Ifølge Anders Etgen Reitz, der er advokat og partner i advokatfirmaet Iuno, er aftalen i strid med lovgivningen.

»At 3F-medlemmer skal fyres sidst, er en klar overtrædelse af foreningsfrihedsloven. Den del af aftalen, der siger, at »medarbejdere organiseret i 3F hjemsendes sidst og indkaldes først«, må kunne sidestilles med opsigelsessituationen og er derfor også i strid med loven,« siger han.

Samme vurdering har lektor i arbejdsret på SDU Christian Højer Schjøler.

»Det er en indirekte eksklusivaftale og et forsøg på omgåelse af foreningsfrihedsloven, fordi man stiller arbejdsgiverne i den situation, at de skal stille en ansat bedre end en anden alene på baggrund af organisationsforhold,« siger han til Finans.

Dødeligheden i Spanien er seks gange højere end i Portugal: Et lille stik på overarmen kan måske forklare den store forskel

Den hundred år gamle calmettevaccination kan muligvis være med til at redde menneskeliv under coronapandemien.

Sidst i marts foreslog forskere fra New York Institute of Technology, at coronavirussens dødelighed hænger sammen med anvendelsen af Bacillus Calmette–Guérin (BCG), der er vaccinens fulde navn.

Det er veldokumenteret, at vaccinen, der oprindeligt blev givet for at beskytte mod tuberkulose, også beskytter mod en række andre infektionssygdomme i især luftvejene.

I Danmark varede vaccinationsprogrammet fra 1946 til 1986, mens lande med høj coronadødelighed som Italien, Holland, Belgien og USA aldrig har haft et BCG-vaccinationsprogram.

Calmettevaccinationen kan måske også forklare den enorme forskel i dødeligheden på Den Iberiske Halvø, hvor Spanien har haft seks gange så mange dødsfald som Portugal.

Det spanske BCG-vaccinationsprogram kørte nemlig fra 1965 til 1981, mens det portugisiske startede i 1965, men varede indtil 2017.

»Portugisere under 55 år er vaccineret, hvilket muligvis reducerer smittespredningen. Det modsatte er tilfældet i Spanien med folk under 40, og selv om unge ikke bliver så syge, kunne de i højere grad smitte de gamle og mere udsatte, hvilket øger antallet af døde,« skriver Gonzalo Otazu Aldana fra New York Institute of Technology i en e-mail til Berlingske.

Corona rammer de sygeste hårdere end forventet

Vi har hele tiden vidst, at kronisk syge og ældre har størst risiko for at blive hårdt ramt af covid-19. Alligevel overrasker det lægerne, hvor dårlige de bliver, når de smittes med coronavirus.

På intensivafdelingen på Hvidovre Hospital har man indtil videre behandlet cirka 30 kritisk syge coronapatienter, og medarbejderne har fået tydeligt indblik i, hvordan sygdommen tager sig ud, når den rammer hårdest.

Det fortæller Klaus Tjelle, der er afsnitsansvarlig overlæge på intensivafdelingen på Hvidovre Hospital.

»Det er barskt. Det er en sygdom, der har ramt os med 180 kilometer i timen. Jeg er overrasket over, hvor syge og dårlige de er, og det eneste, vi kan gøre, er at prøve at købe tid til, at deres krop selv kan eliminere sygdommen og udrydde infektionen. Kan den ikke det, så ender det rigtigt skidt,« siger han.

Hvidovre Hospital er et af de sygehuse i landet, som har behandlet det største antal af de sygeste coronapatienter, som svæver mellem liv og død og behøver respirator for at trække vejret.

»Antagelsen ud fra det, vi havde læst og hørt, var, at det vendte efter nogle dage i respirator, og så ville de kunne noget selv. Sådan er det også for nogle, men der er også mange, som ligger og er voldsomt syge over ret lang tid,« siger Klaus Tjelle.

Det sker i dag:

Hvis du den seneste måned har sukket efter at få studset lokkerne eller løsnet ryggen, er der gode nyheder. I dag genåbner en række liberale erhverv som eksempelvis frisører, tatovører, massører og psykologer.

I den forbindelse har Sundhedsstyrelsen, Erhvervsministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed udsendt retningslinjer for, hvordan både personale og kunder på tværs af brancher skal forholde sig i den kommende tid.

Det gælder blandt andet, at der fortsat skal holdes god afstand, sprittes hænder, rengøres grundigt, og at lokalerne skal indrettes, så smittefaren minimeres.

Her kan du se listen over erhverv, der kan genåbne:

Frisører
Fysioterapeuter
Kiropraktorer
Ergoterapeuter
Osteopater
Kliniske diætister
Fodterapeuter
Optikere
Psykologer
Tandområdet, herunder kliniske tandteknikere, tandlæger og tandplejere
Høreområdet
Private hospitaler og klinikker
Skønheds- og massageklinikker
Kropsplejeklinikker
Spaklinikker
Tatovører og piercingklinikker
Køreskoler
Øvrige lokaler, hvor der leveres tjenesteydelser, som efter deres karakter indebærer tæt fysisk kontakt til kunder, og solarier