Efter skuddrab i Kongens Lyngby: Forsvaret vil stramme op på adgangen til skydevåben

Forsvaret ændrer nu på proceduren for adgang til skydevåben. Det sker som konsekvens af et skuddrab begået med en af Forsvarets pistoler i år.

(Arkivfoto) Nye tiltag i Forsvaret skal fremover mindske risikoen for misbrug eller tyveri af våben. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover kræver det to betroede medarbejdere at få adgang til skydeklare våben i Forsvaret. Det oplyser Forsvarets øverste ledelse, Forsvarskommandoen.

Stramningen er en direkte konsekvens af det skuddrab på en 47-årig mand i Kongens Lyngby i marts, som Berlingske omtaler i dag. Den sigtede var på det tidspunkt soldat i Livgarden, og drabsvåbnet er et eksemplar af Forsvarets standardpistol, som efter alt at dømme er taget fra Livgardens kaserne i Høvelte, hvor soldaten var ansat frem til drabssagen.

Sagen efterforskes af politiet som et jalousidrab. Berlingske har i dag beskrevet, at soldatens ekskæreste forud for drabet gentagne gange har underrettet Livgarden om sine bekymringer over soldatens psykiske tilstand efter en udsendelse til Afghanistan.

Tidligere har Berlingske skrevet, at den sigtede ikke kunne have været i besiddelse af pistolen uden for kasernens område den morgen i marts, hvis omgangen med våben på kasernen var foregået efter reglerne.

I dag opbevares geværer i våbendepoter uden bundstykker, og pistoler opbevares uden piber - også kendt som løb. Adgang til våbendepoterne kræver både en nøgle og dørkode, som udleveres centralt. Bundstykker og pistolpiber opbevares i en separat aflåst boks, og uden dem kan våbnene ikke skyde.

Som Berlingske skrev i april, kan samme person dog godt få adgang til alle delene. Det kræver med andre ord kun en beslutning fra én person med den rette sikkerhedsgodkendelse at få uberettiget adgang til skydeklare våben.

»Den slags må ikke ske«

Men fremover kan medarbejdere altså kun få adgang til enten våben eller bundstykker og piber. En og samme medarbejder kan ikke få adgang til begge dele, skriver Forsvarskommandoen.

»Drabssagen i marts har påvirket alle i Forsvaret. Den slags må ikke ske,« skriver generalmajor Kenneth Pedersen, chef for Hærkommandoen, i en e-mail sendt via Forsvarskommandoens presseafdeling.

»Vi har vurderet, at en tofaktorløsning kan være med til at mindske risikoen yderligere for misbrug af Forsvarets våben. Risikoen for misbrug kan aldrig fjernes fuldstændigt. Men det nye tiltag skal yderligere minimere den risiko,« skriver Kenneth Pedersen.

Ingen fra Forsvaret har ønsket at stille op til interview om sagen.

Foruden stramningen af våbensikkerheden skal Forsvaret på baggrund af drabssagen fra Kongens Lyngby stramme op på sine procedurer for eksempelvis underretninger fra pårørende. Det skal også undersøges, om der er begået pligtforsømmelser i forløbet op til drabet. Berlingske fortsætter dækningen af sagen i de kommende dage.