Efter IT-fejl: Dømte kriminelle kimer advokater ned for at få gennemgået deres sager

Politiets IT-fejl giver ikke kun ekstra arbejde til Rigsadvokaten og Rigspolitiet, som skal gennemgå de seneste syv års straffesager. Også forsvarsadvokater oplever, at både tidligere og nuværende klienter beder om at få gennemgået deres retssager.

Flere klienter henvender sig til deres forsvarsadvokater i både afsluttede og verserende retssager for at få oplyst, om IT-fejlen hos politiet kan have betydning for deres dom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

De har sagt det igen og igen, »jeg er uskyldig«. Alligevel blev de dømt – og i flere sager meget hårdt – for alvorlige forbrydelser, hvor blandt andet teleoplysninger har været en del af bevisbyrden imod dem. To dage efter at det blev afsløret, at en IT-fejl hos politiet kræver en gennemgang af flere tusinde straffesager fra de seneste syv år, ringer flere dømte til deres advokat og efterspørger muligheden for en ny chance.

Allerede tirsdag – hvor fejlen blev kendt i den brede offentlighed –  kl. 10.37 havde Storm Thygesen Advokatfirma modtaget henvendelser fra tre forskellige klienter.

»Jeg er allerede blevet ringet op af flere, som har den opfattelse, at der skal kigges på deres sag igen. Og det gør vi selvfølgelig. Men det er et stort ekstra arbejde,« siger advokat Jesper Storm Thygesen.

Blandt andet er han blevet kontaktet i forbindelse med en stor narkosag, hvor en familiefar er blevet idømt ti års fængsel for at have haft en rolle i organiseret produktion af og handel med 100 kilo amfetamin. Jesper Storm Thygesen forklarer, at teleoplysninger har spillet en rolle i den sag, fordi implicerede personers telefoner er gået på de samme telemaster, og man har derfor kædet personerne sammen.

»Det kunne være en sag, der var værd at kigge på igen,« siger Jesper Storm Thygesen.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage har siden i går modtaget fire henvendelser fra klienter, der vil have tjekket op på deres sager.

Hun har allerede iværksat en undersøgelse af, om der har manglet teleoplysninger i én af de pågældende retssager, og om det i givet fald kan have betydning for dommens udfald.

Det drejer sig om en nyligt afsluttet sag om afpresning, hvor manglende teleoplysninger potentielt kan have en afgørende indflydelse, mener Mette Grith Stage, der er blevet kontaktet af sin klient i sagen. En person med tilknytning til banden Loyal to Familia.

»Jeg har skrevet til anklagemyndigheden og sat en undersøgelse i værk. I den sag har teleoplysninger været helt afgørende, så det skal undersøges,« fortæller hun.

Et andet tilfælde er en verserende sag om skyderi. Mette Grith Stages klient blev dømt i Retten i Aarhus, men har sidenhen anket til Vestre Landsret. Hun ved endnu ikke, om IT-fejlen kan have betydning her, men det skal undersøges.

»Jeg skal kigge på sagen og have det undersøgt, for det kan godt være relevant,« siger hun og tilføjer, at det er muligt, at anklagemyndigheden af egen drift undersøger det, fordi sagen endnu ikke er afsluttet.

Alle tænker det samme

Mette Grith Stage understreger dog, at det langt fra er alle sager, hvor teleoplysninger – selv hvis de grundet politiets IT-fejl mangler i bevisførelsen – kan gøre en forskel for dommens udfald.

»Det kan sagtens være, at det ingen betydning har for nogen af sagerne, for det kan være, der slet ikke har været fejl, eller at eventuelle fejl er fuldstændig ligegyldige,« siger hun.

Derfor kunne Mette Grith Stage med det samme afvise to af forespørgslerne i går.

»Jeg kunne med det samme sige til klienterne, at det ikke vil gøre nogen forskel for dem. Teleoplysninger har været en del af deres sag, men selv hvis der mangler teleoplysninger vil det ikke have nogen betydning, fordi deres sager ikke er afgjort på baggrund heraf. Selv hvis en manglende teleoplysning kunne vise, at klienten havde været et andet sted på et givet tidspunkt, ville det ikke være relevant,« siger Mette Grith Stage.

Hun kan dog endnu ikke bedømme, om der vil være flest sager, hvor eventuelt forsvundne teleoplysninger vil vise sig brugbare eller ligegyldige, da der er tale om sager helt tilbage til 2012.

»Den eneste grund til, at jeg ret hurtigt kunne afvise de to klienter var, at deres sager er relativt nye. Derfor havde jeg sagerne i frisk erindring. Men der vil være andre sager, hvor det kan være vanskeligt for mig at huske,« siger Mette Grith Stage.

Mette Grith Stage understreger, at »samfundet skylder, at der bliver tjekket op på de retssager, hvor mennesker er blevet dømt i sager, hvor teleoplysninger har indgået som bevis«, og hun forventer, at hun vil modtage flere opkald de kommende dage.

»Alle der er blevet dømt sidder og tænker: »Kan den her IT-fejl betyde noget for mig?« siger hun.