Dømt Scharf fortryder ikke: Åbenhed om PET er »nødvendig i et demokratisk samfund«

Tidligere PET-chef Jakob Scharf blev fredag af Københavns Byret idømt fire måneders ubetinget fængsel for overtrædelse af sin tavshedspligt.

Tidligere PET-chef Jakob Scharf blev fredag idømt fire måneders fængsel i Københavns Byret. I en skriftlig kommentar efter dommen siger han, at han stadig står ved de udtalelser, han er citeret for i bogen »Syv år for PET«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Den fængselsdom, han fik fredag i byretten, får ikke den tidligere PET-chef Jakob Scharf til at vakle.

»Jeg kan fortsat stå helt inde for mine udtalelser, som aldrig har haft til formål at skade PET. Tværtimod,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Jakob Scharf til Berlingske:

»Jeg har altid taget tavshedspligten meget alvorligt, både mens jeg var chef for PET og efterfølgende. Men jeg har også altid ment, at tavshedspligten ikke udelukkede en vis åbenhed om PET, og at en sådan åbenhed ikke bare er hensigtsmæssig i forhold til efterretningstjenestens arbejde, men også nødvendig i et demokratisk samfund.«

Men byretten så med helt andre øjne på den tidligere efterretningschefs udtalelser i bogen »Syv år for PET« af journalist Morten Skjoldager.

Fredag klokken 14.00 faldt dommen over Jakob Scharf i Københavns Byret. Han straffes med fængsel i fire måneder, og retten bestemte, at 397.625 kr., den tidligere efterretningschef angiveligt har tjent på bogen, konfiskeres. Scharf skal derudover betale sagens omkostninger.

I sin skriftlige udtalelse til Berlingske efter dommen forklarer den tidligere efterretningschef endnu en gang, hvorfor han valgte at medvirke i bogen:

»Når jeg i sin tid valgte at lade mig interviewe til bogen »Syv år for PET«, var det, fordi der var tale om en vigtig bog, hvor jeg baseret på mine erfaringer som chef for PET  kunne bidrage til den bredere samfundsmæssige forståelse af udviklingen i terrortruslen og ikke mindst forebyggelsen og bekæmpelsen af terrorisme,« lyder det fra Jakob Scharf.

Han anfører også, at »Syv år for PET« indeholder mere end 450 udtalelser fra ham:

»Jeg har i forbindelse med alle mine udtalelser til bogen fulgt nøjagtig samme linje, når det gælder åbenhed og fortrolighed, som mens jeg var chef for PET,« lyder det fra Jakob Scharf.

Den tidligere PET-chef peger i sin udtalelse også på, at der ikke i retten blev fremlagt beviser for, at hans medvirken i bogen har skadet PETs arbejde.

»Københavns Byret har skulle tage stilling til 28 af mine udtalelser i bogen. I intet tilfælde er der fremlagt konkrete beviser for, at jeg skulle have overtrådt min tavshedspligt, og i realiteten har bevisbyrden været vendt om, så jeg har skulle føre beviset for, at jeg i hver enkelt tilfælde har overholdt min tavshedspligt. Det er i sagens natur en vanskelig, ja nærmest uoverkommelig, opgave,« konstaterer Jakob Scharf.

Både anklagemyndigheden – der krævede fængsel i mellem seks og ni måneder – og Jakob Scharf har efter dommen 14 dage til at anke sagen til landsretten.

»Nu foreligger byrettens afgørelse, og i første omgang vil jeg gennemgå dommens præmisser nøje sammen med min advokat og herefter tage stilling til ankespørgsmålet,« skriver Scharf.