DI: Der venter skatte- og afgiftsstigninger på over 11 mia. kroner frem til 2025

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

»Jeg mener ikke, man kan tegne det generelle billede, som Dansk Industri forsøger at tegne,« siger socialdemokratiets finansordfører om beregningerne fra Dansk industri. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Du er nu godt på vej til at være halvvejs med arbejdsugen, hvilket er dejligt, hvis man ser frem til en weekend med sin ægtefælle. Hvis ikke det er tilfældet, kan du læse Søren Jacobsen Damms klumme her i Berlingske om kunsten at skændes med sin kone.

Overblikket indeholder i dag historier om, at der allerede i 2018 var kritisable forhold i Forsvarets Efterretningstjeneste. Også Københavns Politi har hængt lidt i bremsen og ladet hundredvis af unge mennesker feste på Nørrebro. De Radikale vil oprette nye ministerier, og derudover er der endnu et løfte om coronatest, der ikke er blevet overholdt.

Og måske er der skattestigninger på vej.

Det er ikke så lidt at vågne op til på en onsdag, så vi lægger ud med de seneste coronatal, hvis udvikling heldigvis ikke er grel:

  • Bekræftede smittetilfælde i alt i Danmark: 16.480 (+83)
  • Indlagte: 21 (+1)
  • Indlagte på intensiv: 3 (0)
  • Antal døde: 623 (0)
  • Bekræftet smittede på verdensplan: 23.821.321
  • Døde på verdensplan: 818.157

Tal i parentes viser de seneste ændringer.

Tilsyn advarede om kritisable forhold i FE allerede sidste år

Allerede i sommeren 2019 advarede Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) i skarpe vendinger om, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) havde fortiet centrale oplysninger for tilsynet – og at et af tjenestens IT-systemer »uberettiget« kunne »målrettes i Danmark hjemmehørende personer«.

I TETs årlige rapport udgivet i juli 2019 fremgår det således, at tilsynsmyndigheden helt tilbage i 2018 første gang kom i besiddelse af oplysninger, der »indikerede, at tilsynet i dets kontrol af FE er givet mangelfulde eller vildledende oplysninger«.

Ifølge Eva Flyvholm, forsvarsordfører for Enhedslisten, ser det ud til, at der har været problemer i lang tid.

»Det lader til at være nogle af de samme forhold, som tilsynet har fremlagt i denne uge. Og det ser ud til, at der er en række sager, som har ulmet i systemet i flere år. Man burde have iværksat en egentlig undersøgelse af de her forhold langt tidligere,« siger Eva Flyvholm.

Særligt påpeger hun, at tilsynet ifølge redegørelsen allerede i 2018 blev bekendt med oplysninger, som indikerede, at tilsynet fik mangelfulde oplysninger i forbindelse med sin kontrol. I 2018 var Claus Hjort Frederiksen (V) forsvarsminister, og det rejser spørgsmålet om hvordan han reagerede på oplysningerne.

Læs hele historien her.

Politiet mødte op, men gjorde intet ved fest med flere hundrede unge på Nørrebro

Fredag nat var flere hundrede unge samlet på Nørrebro ved skaterparken uden for Café Friheden. På den grå beton sad mange med tomme pizzabakker, mens andre dansede med øldåser i hænderne til lyden fra store soundbokse.

Klokken 01.17 ankom to patruljevogne til Hillerødgade, hvor de gjorde et stop, og kort tid efter henvendte de sig til en gruppe unge i Nørrebroparken, der afspillede høj musik.

Men intet ændrede sig, og lidt efter steg betjentene ind i patruljevognene og kørte væk.

På trods af at genåbningen i fase fire i weekenden har betydet, at barer og restauranter nu må holde åbent til klokken to om natten, er der stadig flere eksempler på piratfester og store grupper, der samles for at feste udendørs til sent på natten.

Og i dette tilfælde gjorde politiet altså ikke noget ved det, hvilket forarger Jakob Næsager, der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune for de Konservative.

»Når politiet kommer ud og er til stede, og det absolut ingen effekt har, så er politiet for mig at se til grin. Det har ingen effekt, at de er til stede,« mener Jakob Næsager.

Læs hele historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Skattestigning på 11 mia. kroner på vej

Det viser sig, at regeringen har gennemført og foreslået ændringer, som udløser en markant større skatteregning til virksomhederne og danskerne de kommende år.

Således står skatter og afgifter til at stige med 11,2 mia. kroner frem mod 2025. Det viser en opgørelse, som erhvervsorganisationen Dansk Industri har foretaget, over de ændringer i skatter og afgifter, som regeringen har gennemført og foreslået, siden den tiltrådte.

Skattestigningerne er et stort problem for landets virksomheder, mener Jacob Bræstrup, der er skattepolitisk chef i Dansk Industri.

»Vi står i en situation, hvor virksomheder både kæmper for at komme på fode igen efter coronakrisen og samtidig skal sørge for, at vi kommer stærkere ud af den grønne omstilling. Så det sidste, vi har brug for, er, at skatten tager en stadig større del,« siger han.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, afviser dog kritikken fra Dansk Industri, som han mener er for generaliserende.

»Jeg mener ikke, man kan tegne det generelle billede, som Dansk Industri forsøger at tegne. Der er ikke tale om, at vi hæver den almindelige indkomstskat for danskere – den er tværtimod blevet sænket med nedsættelse af bundskatten,« siger han.

Læs hele historien her.

Radikale profiler vil opsplitte Kulturministeriet

Da Danmark sidste år fik en ny socialdemokratisk regering, troede Zenia Stampe, kulturordfører for Radikale Venstre, langt om længe, at den danske kunst og kultur ville få den opmærksomhed, den kræver. Men hun blev slemt skuffet.

I den socialdemokratiske lejr hersker der ifølge Zenia Stampe et mantra, som for alvor er enerverende, synes hun. Det er den evindelige sang om, at der er lige så meget kultur i en håndboldhal som i et teater, lyder det fra Zenia Stampe.

Og den bringer både kulturminister Joy Mogensen og den nyudklækkede kulturordfører Kasper Sand Kjær (S) til torvs.

»Begge dele er kultur. Men kunst er kunst. Og sport er sport. Hvorfor bruger de deres energi på det falske modsætningsforhold? Det giver ingen mening. Medmindre det er et forsøg på – ligesom Dansk Folkeparti – at bruge kulturpolitikken til at splitte og føre værdipolitik,« siger Zenia Stampe.

Læs hele interviewet med Zenia Stampe her.

Interviewet udspringer af en kronik, som Jens Rohde (R), Marianne Jelved (R) og Zenia Stampe (R) har skrevet.  I kronikken foreslår de, at dele kulturministeriet op i et kunstministerium og et idrætsministerium.

Kronikken kan læses her.

Regeringen lovede test af ansatte på plejehjem – men i Glostrup venter de stadig

Regeringen, kommunerne og regionerne bekendtgjorde i en aftale i juni, at der med omgående virkning skulle indføres systematisk test af alle medarbejdere på ældreområdet i kommuner med mange coronasmittede borgere.

Men mangel på testkapacitet betyder, at medarbejderne har store problemer med at blive testet i den udstrækning, der var lagt op til i bestræbelserne på at beskytte både beboerne og medarbejderne selv mod den frygtede virus.

Det oplyser Glostrup Kommune, der er en blandt flere af de såkaldte »røde« kommuner med 20 eller flere nysmittede pr. 100.000 indbyggere, og hvor medarbejderne på kommunens plejehjem og i hjemmeplejen derfor ifølge aftalen skal testes minimum én gang inden for to uger.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere givet udtryk for, at målet er, at der skal testes endnu mere i Danmark, og at ambitionen også er, at der skal være en bred samfundstestning.

Men de seneste uger har flere medier berettet om frustrationer på en række områder i kølvandet på de lange ventetider på at blive coronatestet både i de »hvide telte« i det såkaldte samfundsspor og på hospitalerne i sundhedssporet.

I Region Hovedstaden er ventetiderne flere steder oppe på tre-fire dage, og i Region Midtjylland har der været ventetider på helt op til 14-15 dage.

Læs hele historien her.

Det sker i dag:

Regnskaber:

Ambu (Q3), Bavarian Nordic, First Farms, Lollands Bank og Sydbank offentliggør alle regnskaber i dag.

Forsvarsministermøde i EU

EU-landenes forsvarsministre mødes i Berlin. De skal blandt andet tale om fremtidens trusler.