»Det var da interessant! Hold da op!«: En gammel aftale kan pludselig blive afgørende i slagsmålet om danskernes feriepenge

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid stadig er præget af den vedholdende coronavirus i ind- og udland.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, kræver, at danskernes ekstra feriepenge kun bliver beskattet med 38 pct. i skat.  Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

DMI spår, at det bliver næsten vindstille og op til 28 grader i hovedstaden. Vi håber, at du ikke skal tilbringe det meste af dagen på kontor ligesom denne skribent.

Der er flere interessante ting i dagens overblik. Morgenavisen Jyllands-Posten har et spændende interview med formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard. Hun kræver og forventer, at de ekstra feriepenge udbetales til 38 procent i skat.

I dagens overblik skal vi også forbi truslen fra anden bølge af corona, som begynder at skylle ind over flere lande, genåbningen af et ikonisk turistmonument, og ikke mindst en partileder, som ventes at få sin dom i dag ved Retten i Næstved.

Dagens coronatal

Men først kommer et overblik over coronasituationen.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 12.615
Indlagte i alt: 33
Indlagte på intensiv: 8
Heraf i respirator: 4
Antal døde i alt: 603
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 9.295.365
Antal døde på verdensplan: 478.289

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Corona: Nu begynder anden bølge at rejse sig

Berlingskes printavis kommer her til morgen med en dyster coronaforudsigelse: »Nu begynder anden bølge at rejse sig«, hedder det på forsiden.

Artiklen inde i avisen handler om, at Sydkorea og Israel havde vundet første slag mod coronavirussen og er blevet fremhævet som internationale forbilleder. Men nu lader anden bølge til at skylle ind over de to lande. Og den vil også ramme Danmark, vurderer overlæger.

»Jeg er sikker på, at smitten igen vil blusse op i løbet af de kommende seks til ni måneder. Lige nu har vi nok glemt truslen lidt,« siger Jens Lundgren, overlæge og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Han støttes af en kollega.

»Den her virus har en ubehagelig tendens til at smitte, før og uden man udviser symptomer. Det gør den i stand til pludseligt at sprede sig, uden at man har styr på den. Samtidig vil grænseåbningerne nok øge risikoen for, at en anden bølge vil ramme,« siger Christian Wejse, der er lektor med speciale i infektionssygdomme på Aarhus Universitet og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital.

Læs mere om sagen her.

Klimainvesteringer skaber grøn jobvækst for faglærte

Berlingskes erhvervssider sætter i dag fokus på en ny analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd og Ingeniørforeningen i Danmark, som viser, at det især er faglærte, der kan holde grøn jobfest. Beskæftigelsesmæssigt er der mest at hente ved energirenovering af boliger, udskiftning af olie- og gasfyr, havvind og energieffektivesering i industrien.

Analysen beregner beskæftigelseseffekten af en klimaplan, som IDA præsenterede for nylig. IDAs plan indeholder en række af de elementer, som Folketingets partier er blevet enige om. Man kan derfor bruge den til at vurdere effekterne af aftalerne om klimahandlingsplanerne for energi, varme, affald og industri, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om natten til mandag i denne uge.

Hvis man ikke tæller lærlinge og studerende med, ventes 53 procent af de regulære job at være til faglærte. Derudover vil 22 pct. af beskæftigelsen være ufaglærte, mens syv procent har en kortere videregående uddannelse. De resterende 18 pct. af beskæftigelsen i IDAs klimaforslag er personer med mellemlange eller lange videregående uddannelser.

Læs mere om sagen her.

Fagbevægelsen kræver lav skat på ekstra feriepenge

Regeringen kommer nu under fornyet pres for at udbetale danskernes indefrosne feriepenge til en lav skat. Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, mener, at regeringen bør droppe enhver tanke om, at danskerne skal betale topskat af de tre ugers ekstra feriepenge. Hun mener i stedet, at de skal udbetales med en afgift på 38 procent.

Historien kan læses i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Baggrunden for udmeldingen er lidt indviklet. Men udbetalingerne hviler på vedtagelsen af den nye ferielov, hvor danskerne optjener feriepenge for fem ekstra uger, som oprindeligt skulle udbetales ved pension.

Arbejdsmarkedets parter indgik i et såkaldt ferielovsudvalg, som afgav en betænkning forud for, at ferieloven blev vedtaget. Her forholdt man sig specifikt til den situation, at en virksomhed gik konkurs, og Lønmodtagernes Garantifond skulle dække feriepengene. Her står det klart og tydeligt, at feriepengene i den situation skulle afregnes med en fast afgift på 38 procent svarende til trækprocenten for en skatteyder i en kommune med en landsgennemsnitlig kommune- og kirkeskat.

Dermed er det ifølge Lizette Risgaard ånden i aftalen, at feriepengene beskattes med 38 pct., da der også er tale om »her og nu«-beskatning i den nuværende situation.

Ifølge Jyllands-Posten mener aftalepartierne Venstre, de Konservative og de Radikale, at regeringen nu bør følge rådene fra FH. De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er tilsyneladende meget begejstret for meldingen fra FH:

»Det var da interessant! Hold da op!« siger han til den jyske avis.

Læs mere i Ferielovsudvalgets betænkning her. Se særligt side 187-188 for uddybning af pointerne om beskatning på 38 procent.

Dom til Paludan

Partileder i Stram Kurs Rasmus Paludan har en interessant dag i vente. Anklagemyndigheden kræver op til fire måneders ubetinget fængsel for 14 mulige lovovertrædelser. Retten i Næstved ventes at afsige dom i dag.

Rasmus Paludan er tiltalt for en række hændelser, som kan være omfattet af et brud på alt fra færdselsloven til racismeparagraffen. Blandt andet er han tiltalt for at bringe en anden persons liv og førlighed i fare ved at køre sin bil fremad, selv om en person lå på køleren af Paludans bil. Anklagemyndigheden kræver også, at partilederen frakendes retten til at køre bil i to år og retten til at arbejde som advokat.

Her kan du se den fulde liste over de 14 sager, der kan sende Rasmus Paludan i fængsel.

Det sker i dag

Sommerroen er så småt ved at præge nyhedsbilledet i medierne, og der ser ikke ud til at være banebrydende begivenheder i dag.

På Christiansborg bliver den opsigtsvækkende sag om Erik Solbakke Hansen dog genoplivet ved et samråd med justitsminister Nick Hækkerup (S). Solbakke tilstod i 1980erne drabet på en 15-årig pige på Fanø og en brand på Hotel Hafnia i København i 1973, hvor 35 døde, og blev dømt som en af Danmarks værste massemordere. Men spørgsmålet, om han i virkeligheden var uskyldig, nager stadig. Læs mere om samrådet her.

Det er også i dag, at Eiffeltårnet i Paris genåbner efter at have været lukket ned på grund af coronakrisen. Man skal dog være i god form, hvis man vil op og nyde udsigten over den franske hovedstad. I første omgang er der kun åbent for gæster via trappen. Elevatoren er fortsat lukket, så husk praktisk fodtøj. Læs mere på Eiffeltårnets hjemmeside.