Det kan udgøre en sikkerhedsrisiko at retsforfølge IS-krigere i Danmark, siger flere politikere

Hvorfor gamble med Danmarks sikkerhed, spørger Naser Khader? Han og flere andre danske politikere er enige med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i, at danske IS-krigere skal blive i Syrien. Også selv om USAs præsident, Donald Trump, opfordrer de europæiske lande til at hente og retsforfølge tilfangetagne IS-krigere. Enhedslistens retsordfører mener dog, at hjemsendelse kan være med til at mindske fremtidig radikalisering.

USAs præsident, Donald Trump, opfordrer de europæiske allierede til at hente tilfangetagne IS-krigere hjem. Der er dog ikke megen villighed til at følge opfordringen blandt danske politikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump opfordrer sine allierede i Europa til at hente og retsforfølge de omkring 800 IS-krigere, som USA har taget til fange i Syrien.

Tidligt søndag morgen dansk tid tweetede præsidenten, at »USA beder Storbritannien, Frankrig, Tyskland og andre europæiske allierede om at hente mere end 800 IS-krigere, som vi har fanget i Syrien, hjem for at stille dem for en domstol. Kalifatet er klar til at falde«. Trump skrev også, at USA ellers vil være nødt til at løslade de pågældende IS-krigere, som efterfølgende forventes at sprede sig rundtom i Europa.

Men Trumps opfordring møder ikke megen opbakning blandt de danske politikere. Over for TV 2 siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at han »ingen interesse« har i at hjælpe Syrien-krigere med dansk pas med at komme tilbage til Danmark.

»Hvad enten du spørger mig som partiformand eller udenrigsminister, er min holdning, at jeg ikke vil have én af dem hjem. De har svigtet alt, hvad Danmark står for, og har i princippet været med til at true danske soldaters liv. Skal vi så bare sige »velkommen tilbage fra den lille udflugt?« Det har jeg overhovedet ikke lyst til,« siger Anders Samuelsen til TV 2.

Retsordfører for Det Konservative Folkeparti Naser Khader er enig med udenrigsministeren. Han mener, at Danmark bør følge Storbritanniens eksempel og frasige sig ansvaret for de militante islamister, der har kæmpet for Islamisk Stat.

»Vi skal sige nej til Trump. Jeg synes, at vi skal gøre som Storbritannien, der har sagt, at »I kan blive der, hvor I er. Vi skylder jer ikke noget. I er ikke værdige til at være britiske statsborgere«. Det bør vi sige til dem, der oprindeligt er taget fra Danmark, selv om det i øvrigt ikke er dem alle, der er danske statsborgere. Vi skal føre retssag imod dem med dansk statsborgerskab in absentia, tage deres statsborgerskab fra dem og lade dem blive, hvor de er. Ved at tage dem ind i Danmark udgør de en sikkerhedsrisiko. Det siger Politiets Efterretningstjeneste. Hvorfor gamble med Danmarks sikkerhed?« siger Naser Khader.

Den opfattelse deler også Dansk Folkepartis Peter Skaarup, der er formand for Retsudvalget. Han ønsker ikke, at IS-krigere skal hjem og retsforfølges i Danmark, fordi de potentielt kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

»De skal ikke lukkes ind i Danmark igen. Det ville være alt for risikabelt at tage folk, der er vant til krig, og våbenføre mænd, der har lært sig krigens ulyksaligheder, til Danmark på et tidspunkt, hvor vi har rigeligt at gøre med at holde øje med islamister, der vil Danmark det dårligt. Jeg mener ikke, at vi på nogen måde skal forøge de udfordringer. Man må – eventuelt med dansk bistand – opbygge faciliteter, så man kan retsforfølge de pågældende lokalt,« siger Peter Skaarup.

Danske statsborgere skal dømmes i Danmark

Heller ikke Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, ønsker IS-krigerne tilbage på dansk grund. Hun påpeger, at Socialdemokratiet er klar til at afsætte midler til at opbygge et lokalt retssystem i de krigshærgede områder, som kan håndtere rettergang.

»Vores holdning er, at de her mennesker skal retsforfølges lokalt, og de skal afsone deres straf lokalt. Vi skal ikke begynde at hente mennesker hjem, som har vendt Danmark ryggen. De må tage deres straf i det pågældende land. Man kan ikke bare fortryde, når det brænder på, og sige, at man vil hjem til trygge Danmark,« siger Trine Bramsen og fortsætter:

»Men vi vil rigtigt gerne hjælpe med at opbygge et retssystem og et fængselsvæsen lokalt.«

Men Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, er uenig med sine politiske kolleger. Hun mener ikke, at vi kan se bort fra IS-krigernes statsborgerskab.

»Danske IS-krigere skal hjem til Danmark. De er danske statsborgere, så de har krav på en rettergang i Danmark. Det betyder ikke, at vi er enige i deres handlinger. Tværtimod, så skal de netop hjem, så de kan komme for en domstol og blive straffet for dem,« siger Rosa Lund.

Derudover påpeger Rosa Lund, at flere af fremmedkrigerne i Syrien har fået børn, som ikke skal lide under deres forældres handlinger. Hjemsendelsen af IS-krigerne og deres børn vil også kunne mindske radikaliseringen, mener Enhedslistens retsordfører.

»Der er børn af fremmedkrigere dernede også, og de skal ikke straffes for deres forældres ugerninger. De skal hjem til Danmark. En IS-lejr er ikke et sted for et barn at vokse op. Hele pointen er, at vi skal forhindre, at flere bliver radikaliseret, og at flere har lyst til at kæmpe side om side med Islamisk Stat. Hvis det skal ske, skal vi have de børn hjem, så de ikke bliver radikaliseret,« siger hun.