Desperate beboere politianmelder Københavns Kommune for manglende tilsyn med udeservering

Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune politianmeldes af en række beboerforeninger for ikke at føre tilsyn med barer, cafeer og restauranters udvidede udeserveringer under coronakrisen.

Den udvidede udendørsservering er til stor gene for naboerne, lyder det fra beboerforeninger, der nu i »desperation« har politianmeldt Københavns Kommune for ikke at føre tilsyn med ordningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tilbagevendende stridsmål om natteliv og nattero har nået sit bristepunkt for en række beboerforeninger i København.

Flere af dem har tirsdag politianmeldt Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune for det, som beboerforeningerne ser som klare brud på forvaltningens egne regler.

Beboerne mener, at kommunen ikke fører tilsyn med den udvidede udeservering, der giver restauranter, cafeer og lignende mulighed for at servere på fortove, pladser og parker ved eksempelvis at inddrage parkeringspladser til formålet.

Ordningen trådte i kraft sidste år, og dengang gjaldt den for samtlige restauranter og cafeer i København. I starten af sidste måned blev den genoptaget, men den gælder kun for områderne Middelalderbyen, Frederiksstaden, Gammelholm og Kødbyen.

Det »sejlede fuldstændig«

Den ordning har beboerforeningerne været særdeles træt af, fordi den ifølge dem medfører trængsel og ikke mindst larm og støj på gaden med flere gæster, der sidder udenfor. Kritikken har beboerforeningerne tidligere rejst her i Berlingske, men nu er det nok, lyder det.

Bag politianmeldelsen står Stræderne og Strøgets Beboerforening, Beboerforeningen for Indre Nørrebro, Grønnegade Kvarters Beboerforening og Nørre Kvarters Beboerforening.

»Sidste år sejlede det fuldstændig. Vi skrev til forvaltningen og sagde, at vi var bekymrede over den udvidede udeservering, og at den i flere tilfælde ikke overholdt reglerne,« siger Hannibal Holt, der er formand for Grønnegade Kvarters Beboerforening:

»Vi har set fra dag ét, at det flød totalt. Lige fra starten af har vi påpeget, at det sejlede. Beboerne er meget generet af det, og det andet er, at vi er virkelig ilde stedt, hvis forvaltningen ikke holder loven.«

I anmeldelsen skriver foreningerne:

»Undertegnede beboerforeninger ønsker hermed at anmelde Københavns Kommune (Teknik- og Miljøforvaltningen) for ikke at overholde sin tilsynspligt overfor byens barer og restauranter i forbindelse med manglende tilladelse til udeservering. Kommunen varslede i april, at man ville indkalde ansøgninger til øgede udeserveringsarealer for restauranter og cafeer, der har deres hovedforretning ved salg af mad, og hvor alkoholservering er et supplement.«

Kommunen erkender episode med fejl

Hannibal Holt, hvor sikre kan I være på, at loven ikke bliver overholdt?

»Fuldstændig sikre. Når der står i administrationsgrundlaget, at tilladelsen skal gives til steder, der serverer mad, så er det fuldstændig klart. De fleste steder har ingen tilladelse, men indtager fortove og parkeringspladser.«

Men hvor ved I fra, at de bryder loven, er det noget, I selv har observeret?

»Hvis man går en tur gennem byen, kan man se, hvordan det ser ud. Københavns Kommune burde gøre det, men de gør det ikke.«

Hvorfor er det så stort et problem for jer?

»Der er to ting. Det ene er larm og støj, hvor folk oplever festivalpladser uden for deres soveværelsevinduer. Den anden og mere principielle side er, at myndighederne ikke vil agere myndighed.«

I en e-mail, Berlingske er i besiddelse af, har beboerforeningerne rettet henvendelse til Københavns Kommune om minimum én beværtning, der ikke lever op til reglerne for den udvidede udeservering, da beværtningen inddrager en erhvervsparkeringsplads til udeservering, hvilket er i strid med reglerne.

I et svar på den e-mail erkender Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, at der »ganske rigtigt« er tale om en fejl, men at retten til udvidet udeservering af hensyn til »proportionalitetsprincippet« ikke vil blive tilbagekaldt.

Det er »wild west«

Lotte Juul Nielsen er formand for Stræderne og Strøgets Beboerforening i Kompagnistræde, og hun er ligesom de øvrige beboerforeninger fortørnet over, at problemet ikke, som de ser det, bliver taget seriøst af kommunen.

Anmeldelsen til politiet sker »i desperation, fordi der ikke sker noget trods vores mange og gentagne anmeldelser til forvaltningen og opråb til politikerne«, siger hun:

»For det første er der mange af stederne, der har startet på det (den udvidede udeservering, red.), inden den officielle tilladelse er givet. I år er det præciseret, at det kun er spisesteder, der kan få den. Alligevel er der barer, der også har startet den udvidede udeservering. Ud over det er der mange af stederne, hvor de spærrer hele fortovet, så der sker utroligt mange ulovligheder, mener vi.«

Ifølge Lotte Juul Nielsen er kommunen ikke lydhør over for de problemer, der fører til støjgener for naboerne.

»Det er wild west,« siger hun.

Hans Christian Karsten, der er vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen, skriver i en e-mail til Berlingske, at han forstår beboernes frustration:

»Jeg har stor forståelse for frustrationen. Vi har i øjeblikket ekstraordinært travlt med at behandle ansøgninger om udeserveringstilladelser efter både den ordinære ordning og den politisk besluttede ordning for udvidet udeservering,« skriver han:

»Derudover har vi de seneste måneder været i gang med at rekruttere og oplære nye folk til tilsynet med byens udeserveringer, og fra denne uge er tilsynet fuldtalligt og på plads i byen både aften og weekend med de ressourcer, der er afsat til det.«