Den kan angiveligt »save dine ører helt i småstykker«: Så højt larmer en soundboks

Lyden af soundbokse, der spiller på offentlige havne- eller parkarealer, har skabt stor frustration blandt beboere i København. Men hvor meget larmer en soundboks egentlig?

En soundboks har et maksimalt lydniveau på 126 decibel. En normal bærbar højttaler har typisk et lydniveau på omkring 80 decibel. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til sidst blev det for meget for Gitte Laage-Petersen.

Berlingske var lørdag eftermiddag taget på reportage på den sommerferiefestende Islands Brygge, da hun – en af beboerne på den populære strækning langs Københavns havn – fik nok af den høje, dundrende bas fra den svenske technosang »Boten Anna«, som en af gæsterne på Bryggen afspillede på en medbragt soundboks.

»Jeg vil spørge, om I vil skrue lidt ned? For det er simpelthen ikke til at holde ud for os, der bor her,« lød det fra Gitte Laage-Petersen til de festglade gæster.

Gitte Laage-Petersen er langtfra den eneste beboer i København, som denne sommer har været træt af lyden fra soundbokse, og et nyligt indført forbud har endda gjort det ulovligt at spille med højttaleren i de sene aften- og nattetimer i dele af København.

Og der er god grund til, at det netop er soundboksen, der har skabt stor frustration hos beboere i København.

For mens de fleste bærbare højttalere kan skrues op til omkring 80 decibel, har en soundboks et maksimalt lydniveau på 126 decibel.

De 126 decibel er derfor markant højere end den maksimale lydstyrke fra andre højttalere og betyder, at soundboksen kan spille et meget stort område op, eller – som forhandleren Hifi-klubben skriver om produktet på sin hjemmeside – »volumenknappen kan demonstrativt skrues helt op på 11, hvis du trænger til at save dine ører helt i småstykker«.

Her kan du se, hvor højt lydniveauet er for en soundboks, der er skruet op på det højeste, sammenlignet med andre lyde i byen.

Jetfly, ambulance og soundboks

Det kan være svært at få en fornemmelse af, hvor kraftigt 126 decibel lyder, men sammenligner man det med andre støjende elementer i byen, er det højere end lydniveauet fra en ambulances sirene og en smule lavere end lyden fra et jetfly ved takeoff.

Berlingske har tidligere talt med administrerende direktør og medstifter Jesper Theil Thomsen om soundboksens store succes, og hvilke frustrationer den har medført for beboere i København.

Dengang sagde Jesper Theil Thomsen, at soundboksen ikke er skabt, for »at den skal skrues helt op på Islands Brygge«, men at det ifølge ham er svært for virksomheden bag at kontrollere, hvordan højttaleren bliver brugt:

»Vi har et ansvar for at sige, at man ikke skal skrue helt op for vores produkt alle steder, og at man skal tage hensyn, men vi kan ikke kontrollere, hvorvidt kunderne bruger produktet hensigtsmæssigt.«

Hvis du vil læse mere om, hvordan beboere oplever larmen fra soundbokse, kan du klikke her. Hvis du vil læse mere om, hvad man politisk vil gøre ved problemstillingen, kan du klikke her.