Bettina og Lissi har boet på bryggen i over 20 år og lever i »ulidelig larm«: »Det er dem, der ikke kan tage hensyn, der skal flytte væk«

Soundbokse spiller ikke musik som alle andre anlæg. Den dunkende bas, musikken føres an af, gør det »ulideligt« at leve langs den populære havnepromenade ved Islands Brygge. Bettina og Lissi håber på bedre reglement og mere håndhævelse – og svarer igen på »misforstået argumentation«.

Bettina Hartmann og Lissi Rolandsen er blandt de bryggeboere, der oplever gener med støj fra soundbokse. En anden beboer – en familiefar – har været nødt til at bygge en hems i gangen til at sove i, når larmen bliver for meget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du prøvet at bo i lejlighed, kender du det sikkert. Ellers så prøv at forestil dig det:

Naboen eller overboen holder fest og spiller musik med dunkende bas, og du ved ikke, hvor længe det fortsætter.

På Islands Brygge er det ikke én nabo eller én overbo, der holder fest. Det erfarede Berlingske under et besøg en lørdag aften.

Det er flere hundrede mennesker, og de lader soundboksenes bas og toner fare omkring sig »mandag, tirsdag, fredag, lørdag – eftermiddag, aften, nat – i en time, tre timer eller ni timer«.

En ulidelig, uforudsigelig, dunkende larm, lyder beskrivelsen fra Bettina Hartmann, der har boet på Islands Brygge i 21 år.

»Lige så snart det er godt vejr, kan man ikke vide, om det er hele dagen eller hele natten, der vil blive spillet,« siger hun.

»Vi kan jo godt leve med larm, når det er under en form for aftale, som med en nabo eller overbo, der holder fest. Men man kan ikke lave en aftale med 1.000 nye mennesker hver dag.«

Lissi Rolandsen, der har boet på Bryggen i 35 år, medgiver.

»Soundbokse har været et problem, siden de blev opfundet. Før dem var det også forfærdeligt, men soundbokse har gjort det ulideligt slemt.«

Folk må gerne være her – uden soundbokse

De to kvinder er medlem af Facebook-gruppen »Nej tak til Soundboks-støj på Islands Brygge«, der i skrivende stund har over 650 medlemmer.

Lissi Rolandsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

De er altså langtfra de eneste, der oplever problemer med støjen, og som har gjort det i flere år.

Allerede i 2009 skrev Lissi Rolandsen et debatindlæg, hvori hun beskrev, hvordan unge mennesker havde omdannet Islands Brygge til et »udendørs diskotek«.

Og det er kun blevet værre.

»Larmen betyder, at hvis jeg havde mulighed for at flytte til noget, jeg kunne betale for, så ville jeg flytte. Det betyder, at man aldrig ved, hvornår man kan være her og ikke være her,« siger hun om situationen i dag.

I dag spiller soundboksene »ligeså højt som en livekoncert«, lyder beskrivelsen fra begge.

»Højttalerne er blevet større og større og kan køre længere og længere uden en opladning. Det er vokset eksponentielt. Og udover de private, uautoriserede ‘fester’, er der også givet tilladelse til en masse arrangementer, der løbende finder sted på Bryggen og på den anden side af vandet,« forklarer Bettina Hartmann.

Må I ikke tolerere en vis grad af larm og liv som naboer til Islands Brygge?

»Vi kan jo godt leve med, at folk bruger stedet. Selvfølgelig. Det lægger det jo op til. Dem, der bader, er fredelige og rolige, og folk må spille på guitar, høre musik på deres telefoner, bade, dyrke kajakpolo. Bare det ikke er ledsaget af denne her fuldkommen ulidelige støj,« siger Lissi Rolandsen.

Bettina Hartmann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Hendes soveværelse vender ud mod gården. Derfor er hun med egne ord »privilegeret« med tanke på de mange andre bryggeboere, der har soveværelse lige ud til kajen.

»Men det ændrer ikke på, at det her jo ikke bare er om natten og om aftenen. Det er hele dagen. Så det er ikke bare et spørgsmål om at kunne sove. Det er også et spørgsmål om ikke hele tiden at være udsat for det pres, det er at have larm omkring sig nærmest uafbrudt,« siger hun.

Bettina Hartmann beskriver ligeledes den dunkende musik som »enormt stressende« at høre på dag som nat, fordi den netop er dunkende, fortsætter længe og er uforudsigelig. Og så påvirker det nattesøvnen.

Brug for flere bøder

Når Lissi Rolandsen og Bettina Hartmann alligevel har boet på Bryggen i så mange år, er det, fordi der »mange gode ting« ved området store dele af året.

Og fordi der stadig er håb om, at vilkårene bliver bedre i de måneder, hvor problemerne står på – maj, juni, juli og august, hvor vejret traditionelt er bedst.

Politikerne på Københavns Rådhus skærpede reglerne tidligere i år, således at musik fra forstærkede højttalere – som den fra soundbokse – skal slukkes senest klokken 22 fredage og lørdage og klokken 20 alle andre dage. Desuden må de først bruges efter henholdsvis klokken ni og syv om morgenen.

De nye regler fra kommunen er placeret rundt omkring langs Bryggen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Overholder man ikke reglerne, risikerer man at få en bøde af politiet.

Har de nye regler slet ikke hjulpet på problemerne?

»Jo, her i juli virker det til, at politiet har været proaktive og givet bøder. Også selvom der samtidig sker kriminalitet, som de selvfølgelig må prioritere. Men maj og juni var helt ulidelige,« siger Bettina Hartmann. Lissi Rolandsen er enig.

I slutningen af sidste år blev der med politiforliget givet tilladelse til, at kommuner kan etablere ordenskorps, der kan overtage nogle af politiets funktioner.

Her er det »drømmen« for de bryggeboere, der kæmper for mindre støj fra soundbokse, at de vil få lov at give bøder til dem, der ikke overholder kommunens ordensregler – blandt andet dem, der spiller på soundbokse.

Lidt som en p-vagt, uddyber de.

Misforstået argumentation

Desuden har de sammen med andre bryggeboere stillet et borgerforslag, der skal skærpe reglerne yderligere.

Forslaget lyder, at man kun skal kunne spille forstærket musik på offentlige arealer med tilladelse fra kommunen – dog kan der mellem klokken ti og 18 spilles musik, hvis det foregår mindst 20 meter fra beboelse, kommer fra indbyggede højttalere i telefoner, eller bliver holdt under en langt lavere lydgrænse – 55 decibel, uddyber Bettina Hartmann.

»I og med at soundbokse kun kan spille over den grænse, vil det de facto betyde, at soundbokse bliver forbudt, medmindre man får en specifik tilladelse fra kommunen til at spille på en konkret dato i et konkret tidsrum,« medgiver hun.

Et skilt fra kommunen viser, hvor reglerne for »elektronisk forstærket musik« gælder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Med et ordenskorps og skærpede regler vil livet på Islands Brygge være godt alle måneder på året, fortæller begge. De vil for alt i verden ikke flytte – selvom de begge erkender, at det godt kan ende med at blive den ultimative konsekvens.

Nogle har argumenteret for, at der skal være plads til fest og larm i byen – og at I kan flytte, hvis ikke I ønsker at være naboer til det?

»Det er fuldstændig misforstået argumentation,« siger Bettina Hartmann.

»Det er omvendt – det er dem, der ikke kan tage hensyn, der skal flytte væk. Der er regler, når mange mennesker skal bo sammen.«

På Københavns Rådhus har Socialistisk Folkeparti foreslået, at det i København skal være forbudt at bruge soundbokse og andre kraftige forstærkere – med få undtagelser. Forslaget er lige nu under behandling.