Den brasilianske variant er kommet til Danmark: Her er varianterne, som eksperterne er opmærksomme på

Den brasilianske coronavariant har meldt sin ankomst i Danmark. Det samme har flere andre varianter gjort. Her er et overblik over de mest kendte varianter og mutationer.

Den brasilianske variant P.1 har ramt én person i Danmark. Men myndighederne formoder, at den ikke har spredt sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den brasilianske variant af coronavirussen er fundet i Danmark. Det stod klart onsdag, da sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) meddelte, at P.1, som den også hedder, har meldt sin ankomst i Region Hovedstaden.

»Det første tilfælde af varianten P1 er fundet i Danmark. P1 blev oprindelig påvist i Brasilien og er en af dem, vi har særligt fokus på,« skrev ministeren på Twitter.

Varianterne er talrige og forventede, men også genstand for en vis bekymring, da de i varierende grad er påvist at være mere sejlivede end den ellers gængse coronavirus.

Den brasilianske variant bliver af sundhedsmyndigheder kaldt en VoC, der står for Variant of Concern – en variant, der vækker »bekymring« eller »interesse«.

Herunder følger et overblik over de forskellige varianter, hvilke der er bekræftet i Danmark, og hvad der kendetegner dem. Dele af overblikket er tidligere bragt i Berlingske 15. februar 2021.

Den brasilianske variant: P.1

Den brasilianske variant er kendetegnet ved at besidde mutationen N501Y og en mutation ved navn E484K.

Mutationen gør sig bemærket ved at ramme virussens spikeprotein. Laboratorieforsøg har vist, at antistoffer fra vacciner ikke virker lige så godt mod mutationen.

Den vakte opsigt efter forskningsresultater fra den brasilianske millionby Manaus, der i september var formodet at have opnået flokimmunitet, da størstedelen af befolkningen havde været smittet med coronavirus. Mennesker, der ellers var forventet at være immune, blev imidlertid smittet igen, denne gang med den brasilianske variant.

Enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Charlotte Hjort siger til DR, at der ikke er grund til at tro, at den brasilianske variant har spredt sig fra den smittede person i Danmark.

Hvor smitsom er den?

Der er efter alt at dømme endnu ikke sat præcise procenter på, hvor smitsom varianten er, men ifølge forskere er den »associeret med øget smitsomhed«.

Det vakte eksempelvis bekymring, da det forlød, at en by, som man regnede med havde opnået flokimmunitet, oplevede et smitteudbrud igen.

Vaccinens effektivitet

Der mangler stadig data for, hvilken effekt vaccinen har på den brasilianske variant. Undersøgelser peger på, at effektiviteten er nedsat, men også, at der trods alt stadig er en effekt, og at der en effekt mod svære sygdomsforløb.

Den britiske variant: B.1.1.7

B.1.1.7 er den nok mest omtalte af de nye ubudne gæster i Danmark. Den er nu den dominerende variant i Danmark på grund af sin høje smitsomhed.

Den er grund til stor bekymring, har statsminister Mette Frederiksen (S) ad flere omgange sagt. Den britiske variant er den faktor, der bremser genåbningen, fordi den er langt mere smitsom end den ellers velkendte coronavirus.

»Hvis vi dermed tror, at vi kan ånde lettet op og slække på restriktioner og adfærd, så risikerer vi først, at det går helt galt,« skrev statsministeren i et opslag på Facebook.

Hvor smitsom er den?

Modelleringsstudier peger på, at B.1.1.7 er 50 til 74 procent mere smitsom end andre virusstammer.

Vaccinens effektivitet

Meldinger om vaccinens effektivitet mod den smitsomme britiske variant var først urovækkende, men senere mere positive.

Vaccinen fra Pfizer og BioNTech, som er den vaccine, Danmark i øjeblikket har flest doser af, bidrager ifølge selskaberne selv tilsyneladende med en god beskyttelse mod B.1.1.7. Ifølge undersøgelser viser vaccinen sig effektiv mod mutationen N501Y, der findes i både den britiske, brasilianske og sydafrikanske variant.

Den sydafrikanske variant: B.1.351

Den sydafrikanske variant gjorde sin ankomst på Sjælland og skabte en hel del debat om rimeligheden i at tage på rejse under en pandemi. Det menes nemlig, at virussen var kommet til Danmark i forbindelse med en rejse til Dubai. Senere opstod et udbrud i Københavns Nordvestkvarter, og 13 personer meldes i alt smittet med varianten.

Hvor smitsom er den?

Varianten har mutationen 501Y, som er forbundet med højere smitsomhed. 16. januar skrev Statens Serum Institut (SSI), at de holder skarpt øje med varianten, da den ser ud til at være smitsom på linje med den britiske variant.

Vaccinens effektivitet

Oplysningerne fra Sydafrika har været nedslående, når det gælder vaccinen fra Oxford/AstraZeneca. Landet har modtaget en million doser af vaccinen, men har standset brugen, da vaccinen ser ud til at være næsten virkningsløs og kun giver en dækning på 10 til 22 procent.

I en artikel i Berlingske 14. februar understreger afdelingschef for infektionsberedskabet i SSI Tyra Grove Krause, at der er tale om en enkelt vaccine, som i forvejen ikke beskytter lige så godt som andre vaccinekandidater.

»Til gengæld giver den fuld beskyttelse mod svære symptomer og død. Så det er ikke sådan, at vaccinerne ikke virker imod den her mutation,« sagde hun.

Den (måske) nigerianske variant: B.1.525

Denne variant er en af de nyere tilkomne, og den er karakteriseret ved, at den ligesom den brasilianske variant har mutationen E484K, som giver øget resistens mod antistoffer.

I artiklen fra 14. februar sagde Tyra Grove Krause, at hun tror, at virussen kan være kommet til Danmark fra Nigeria.

Hvor smitsom er den?

Mutationen E484K gør varianten mere modstandsdygtig over for antistoffer, men den gør den ikke mere smitsom. Ifølge Tyra Grove Krause betragtes varianten derfor som det, der hedder en Variant of Interest, og ikke en Variant of Concern. Det betyder, at myndighederne holder øje med den, men at de ikke som udgangspunkt er nervøse.

»Indtil videre er vi ikke bekymrede,« sagde Tyra Grove Krause.

Grunden er, at vaccinerne generelt viser højere niveauer af antistoffer. Præcise data findes dog ikke endnu.