Har du mistet overblikket over virusvarianterne? Få det – og måske lidt optimisme – her

Der er mange nye varianter af coronavirussen, og det kan være svært at holde styr på dem. Her gør Berlingske dog et forsøg. I dette overblik kan du læse, hvor smitsomme de vurderes at være, og hvor effektive vaccinerne menes at være.

Vaccination med Moderna-vaccinen. Få overblikket over de mest fremtrædende virusvarianter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os være ærlige. De fleste af os havde for godt et år siden nok ikke i vores vildeste fantasi regnet med, at vi skulle bruge så meget tid og tankekraft på at forsøge at undgå en smitsom sygdom.

Men virussen ankom, vores hverdag blev ændret, og nu handlede det om at få lavet den vaccine, så vores hverdag kunne blive normal. Troede vi. For de færreste af os havde nok regnet med, at vi også skulle tage stilling til en række nye typer af coronavirus, når nu vi var fuldt beskæftiget med én allerede. Men for virologer, epidemiologer og andre eksperter verden over kunne man imidlertid næsten stille uret efter det.

Det er uundgåeligt, for det ligger i virussens natur at mutere.

Her følger et overblik over nogle af de mest fremtrædende varianter og deres mutationer. I underafsnittene vil vi komme ind på, hvor smitsomme varianterne vurderes at være, og hvor modstandsdygtige de er over for en vaccine – det skal dog nævnes, at der i alle tilfælde er tale om skøn og midlertidige data, og en nøjagtig kortlægning af de forskellige virusser findes ikke endnu.

Den britiske variant: B.1.1.7.

B.1.1.7. er den nok mest omtalte af de nye ubudne gæster i Danmark.

Den er grund til stor bekymring, har statsminister Mette Frederiksen (S) ad flere omgange sagt. Den britiske variant er »jokeren«, det sætter en bremse for genåbningen, fordi den er langt mere smitsom end den ellers velkendte coronavirus.

»Hvis vi dermed tror, at vi kan ånde lettet op og slække på restriktioner og adfærd, så risikerer vi først, at det går helt galt,« skrev statsministeren i et opslag på Facebook for en måned siden.

Hvor smitsom er den?

Modelleringsstudier peger på, at B.1.1.7 er 50 til 74 procent mere smitsom end andre virusstammer.

Vaccinens effektivitet

Meldinger om vaccinens effektivitet mod den smitsomme britiske variant var først urovækkende, men senere mere positive.

Vaccinen fra Pfizer og BioNTech, som er den vaccine, Danmark i øjeblikket har flest doser af, bidrager ifølge selskaberne selv tilsyneladende med en god beskyttelse mod B.1.1.7. Ifølge undersøgelser viser vaccinen sig effektiv mod mutationen N501Y, der findes i både den britiske, brasilianske og sydafrikanske variant.

Den brasilianske variant: P.1

Den brasilianske variant rummer, foruden mutationen N501Y, en mutation ved navn E484K. Per 12. februar var der påvist 67 tilfælde med den type mutation, oplyser SSI. Otte af tilfældene kom fra folk, der var smittet med den sydafrikanske variant.

Mutationen gør sig bemærket ved at ramme virussens spikeprotein. Laboratorieforsøg har vist, at antistoffer fra vacciner ikke virker lige så godt mod mutationen. Men der er lyspunkter, som kan læses i et afsnit længere nede.

Hvor smitsom er den?

Der er efter alt at dømme endnu ikke sat præcise procenter på variantens smitsomhed, men ifølge forskere er den »associeret med øget smitsomhed«.

Det vakte eksempelvis bekymring, da det forlød, at en by, som man regnede med havde opnået flokimmunitet, oplevede et smitteudbrud igen.

Vaccinens effektivitet

Der mangler stadig data for, hvilken effekt vaccinen har på den brasilianske variant. Undersøgelser peger på, at effektiviteten er nedsat, men også, at der trods alt stadig er en effekt, og at der en effekt mod svære sygdomsforløb.

Den sydafrikanske variant: B.1.351.

Den sydafrikanske variant gjorde sin ankomst på Sjælland og skabte en hel del debat om rimeligheden i at tage på rejse under en pandemi. Det mentes nemlig, at virussen var kommet til Danmark i forbindelse med en rejse til Dubai.

Hvor smitsom er den?

Varianten har mutationen 501Y, som er forbundet med højere smitsomhed. 16. januar skrev SSI, at de holder skarpt øje med varianten, da den ser ud til at være smitsom på linje med den britiske variant.

Vaccinens effektivitet

Oplysningerne fra Sydafrika har været nedslående, når det kommer til vaccinen fra Oxford/AstraZeneca. Landet har modtaget en million doser af vaccinen, men har standset brugen, da vaccinen ser ud til at være næsten virkningsløs og kun giver en dækning på omkring 10 til 22 procent.

I en artikel i Berlingske søndag understreger afdelingschef for infektionsberedskabet i SSI Tyra Grove Krause, at der er tale om en enkelt vaccine, som i forvejen ikke beskytter lige så godt som andre vaccinekandidater.

»Til gengæld giver den fuld beskyttelse imod svære symptomer og død. Så det er ikke sådan, at vaccinerne ikke virker imod den her mutation,« sagde hun.

Den (måske) nigerianske variant: B.1.525

Denne variant er en af de nyere tilkomne, og den er karakteriseret af, at den ligesom den brasilianske variant har mutationen E484K, som giver øget resistens mod antistoffer.

I en artikel i Berlingske søndag sagde afdelingschef for infektionsberedskabet i SSI Tyra Grove Krause, at hun tror, at virussen kan være kommet til Danmark fra Nigeria.

Hvor smitsom er den?

Mutationen E484K gør varianten mere modstandsdygtig over for antistoffer, men den gør den ikke mere smitsom. Ifølge Tyra Grove Krause betragtes varianten derfor, som det, der hedder en variant of interest, og ikke en variant of concern. Det betyder, at myndighederne holder øje med den, men ikke som udgangspunkt er bekymret.

Vaccinens effektivitet

»Indtil videre er vi ikke bekymrede,« sagde Tyra Grove Krause søndag.

Grunden er, at vaccinerne generelt viser højere niveauer af antistoffer. Præcise data findes dog ikke endnu.