Den blev kaldt »verdens første by med flokimmunitet«. Nu løber familiemedlemmer desperat efter ilt for at redde coronaofre

Hospitaler i millionbyen Manaus i Brasilien skriger på ilt og personale under anden bølge af pandemien. Familiemedlemmer til coronaofre må selv hente ilt, hvis de vil sikre, at deres pårørende overlever.

Sundhedssystemet i den coronaramte brasilianske by Manaus er kollapset. Der er massiv mangel på ilt og medicin, og familiemedlemmer må selv genopfylde iltbeholdere. Her er pårørende samlet for at købe iltbeholdere af et firma i Manaus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bruno Kelly/Ritzau Scanpix

Beskrivelsen lyder, at »det minder om den sorte død«, og borgere frygter, at virussen fortsat vil sprede sig.

I oktober tydede meget på, at den brasilianske storby Manaus gik mod lysere tider uden coronasmitte.

Efter en sommer, hvor billeder af byens massegrave gik verden rundt, havde to tredjedele af byens to millioner indbyggere været smittet med coronavirus, og forskere mente derfor, at borgerne måtte have opnået flokimmunitet.

Massegrave i Manaus, da første bølge af coronavirus hærgede byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Dantas/Ritzau Scanpix.

Coronavirussen er dog på ingen måde forsvundet fra Manaus, idet anden bølge nu har ramt millionbyen endnu hårdere end den første. Og det ovenikøbet i form af en muteret version af virussen, som tidligere coronasmittede muligvis ikke er immune over for.

Sundhedssystemet er kollapset

Næsten 4.000 smittede registreres hver dag i delstaten Amazonas, hvor Manaus er hovedstad. Delstaten har cirka fire millioner indbyggere.

Stigningen i antallet af smittede har fået Manaus' sundhedssystem til at kollapse, og der er mangel på medicin, sengepladser, personale og ilt til de syge.

Der har været forfærdende rapporter om patienter, der på hospitalerne døde af kvælning som følge af iltmangel.

Derfor tildeles familiemedlemmer til coronasmittede store, grønne iltbeholdere, som de bliver bedt om at fylde, såfremt deres kære skal overleve.

Helcio da Silva Maia Neto arbejder frivilligt for at hjælpe coronaramte i Manaus, men er udmattet af den desperate situation, som hærger lokalsamfundet.

»Hver eneste dag kæmper jeg med samme udfordringer med at fylde iltbeholdere. Jeg har stået i køen siden i aftes for at genopfylde tre iltbeholdere,« fortæller han og kommer med et ønske til omverdenen:

»Jeg vil til alle, der lytter, sige: Jeg beder jer, send hjælp! Der er flere mennesker, der dør end i krigstid. Vi oplever en krig, bogstaveligt talt, en biologisk krig i vore byer.«

Som mange andre i Manaus står Helcio da Silva Maia Neto i kø for at genopfylde iltbeholdere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bruno Kelly/Ritzau Scanpix.

»Minder om den sorte død«

Situationen er nu så kritisk, at soldater evakuerer de allerhårdest ramte patienter til andre byer.

Byens tidligere borgmester Arthur Virgílio Neto, der stod i spidsen for indsatsen mod første bølge, siger til den amerikanske radiokanal NPR, at såvel byen som de omkringliggende samfund i regnskoven er ramt af »død og ødelæggelse«.

»Det er værre denne gang,« siger Arthur Virgílio Neto.

En kameramand fra det britiske medie Sky News forklarer, at det at filme fra Manaus føles som at dække den sorte død, altså pesten.

»Det føltes, som om vi stod midt i at dække en hændelse i middelalderen, hvor den sorte død strømmede ind over befolkningen, og hvor borgerne faldt som fluer,« fortæller han.