De Radikale roser stop for dansk eksport af våben til Saudi-Arabien – men lempede selv reglerne

Udenrigsministeriet har suspenderet godkendelser til eksport af våben til Saudi-Arabien. I 2014 lempede SR-regeringen i ubemærkethed restriktionerne for eksport af våben til diktaturstater.

Martin Lidegaard (R) var udenrigsminister i den daværende SR-regering i 2014-2015. Han mener ikke, at han politisk sanktionerede en lempelse af muligheden for at sælge våbenudstyr til diktaturstater, men han erkender, at det var det, der skete. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt rigtige takter, at den borgerlige regering nu sætter en stopper for godkendelser af våbeneksport til Saudi-Arabien.

Det mener den tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard fra de Radikale.

»Ros til Anders Samuelsen (udenrigsminister, red.) for endelig at reagere over for Saudi-Arabien! Respekt for, at man kan lytte til kritik og blive klogere,« skriver han på Twitter.

Men da Lidegaard selv sad på udenrigsministerposten, gjorde han det selv lettere for danske virksomheder at få lov til at sælge våben og teknologi til overvågning til Saudi-Arabien og andre diktaturstater.

Det kom frem i dagbladet Information i august 2017.

I et folketingssvar forklarede udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at den tidligere regering i foråret 2014 traf en beslutning om at »gå bort fra en mere restriktiv tilgang« til EUs regler for eksportkontrol med våben og såkaldte »dual use«-produkter.

»Dual use« henviser til udstyr, som kan bruges til både civile og militære formål – eksempelvis i forbindelse med elektronisk overvågning af tele- eller internetbaseret kommunikation.

Martin Lidegaard erkender i et interview i Berlingske, at reglerne blev lempet på hans vagt, men han opdagede ikke, at det skete, siger han.

»Det har lidt været ministeriets ord mod mit. Jeg har aldrig haft den opfattelse af, at jeg på nogen måde har sanktioneret en lempelse … ministeriet siger så, at der var tale om, at man politisk sanktionerede det. Sådan husker jeg det ikke, men det er selvfølgelig kontroversielt,« siger Martin Lidegaard og fortsætter:

»Og jeg kan ikke løbe fra, at der kom en lempelse, mens jeg havde vagten, og derfor har jeg også sat mig i spidsen for en beretning, der skærper kursen på det her område politisk, og det er der heldigvis flertal for. Derfor er jeg også glad for den her konkrete udmelding.«

Martin Lidegaard tilføjer, at han »glæder sig dobbelt, fordi Saudi-Arabiens krænkelser af grundlæggende rettigheder er gået fra slemt til værre« de seneste år.

Torsdag meldte Udenrigsministeriet ud, at det har besluttet at suspendere godkendelser af eksport af våben til Saudi-Arabien »i lyset af den fortsat bekymrende situation i Yemen, sagen vedrørende den saudiske journalist Jamal Khashoggi og nylige drøftelser blandt EUs udenrigsministre,« lyder det i en pressemeddelelse.

Det fremgår ikke, om suspenderingen også får konsekvenser for allerede udstedte tilladelser.

»Jeg mener, at det er på tide, at vi sender et klart signal – også fra europæisk side – om, at nu er grænsen nået,« siger Anders Samuelsen (LA).

Hos Institut for Menneskerettigheder kalder jurist og direktør Jonas Christoffersen det for en »interessant udvikling«, at regeringen sender et signal til Saudi-Arabien, hvilket man for nylig også har gjort over for Iran.

»Helt grundlæggende er det positivt, at man forsvarer de værdier, som det danske samfund bygger på, også i udenrigspolitikken,« siger Jonas Christoffersen.

Våbenindustriens omsætning vokser

Justitsministeriet udarbejder hvert år en statistik over de permanente tilladelser til udførsel af militært udstyr, som Danmark har meddelt til EUs årsberetning om samme.

Det fremgår, at Danmark i 2017 udstedte to permanente tilladelser til at sælge våben til Saudi-Arabien. Tilladelserne har en værdi på 410.000 kroner.

Til gengæld har Danmark ifølge Erhvervsstyrelsen udstedt ti tilladelser til »dual use«-eksport til Saudi-Arabien fra 2015 til 2017.

Siden 2012 er der typisk udstedt en eller to tilladelser årligt med undtagelse af 2014, hvor man udstedte seks tilladelser til permanent udførsel af militært udstyr til Saudi-Arabien.

Ifølge Radio24syv har Danmark ikke udstedt nogen permanente tilladelser i 2018.

»Vi har noteret os Udenrigsministeriets beslutning i denne sag og tager den til efterretning. Det er regeringens opgave at føre landets udenrigspolitik, og det retter virksomhederne sig naturligvis efter til enhver tid,« siger Frank Bill, forsvars- og sikkerhedspolitisk chef i Dansk Industri og direktør i Forsvars- & Aerospaceindustrien (FAD) i Danmark.

Han oplyser, at den danske forsvarsindustri årligt omsætter for i omegnen af fire mia. kr., hvoraf omkring 80 pct. er til eksport – primært til NATO-lande. Frank Bill understreger, at tallene er forbundet med usikkerhed, men at det bedste skøn er, at omsætningen er steget.

I 2017 var branchens omsætning på ca. tre mia. kr., og tilbage i 2006 var det 1,5 mia. kr.

Våbenindustriens brancheorganisation har 91 medlemsvirksomheder, der i alt har knap 4.000 ansatte. Blandt de største virksomheder er Terma, Weibel, Systematic, Falck Schmidt Defense Systems og Hydrema.

Sidste år beskrev dagbladet Information blandt andet, hvordan Danmark i 2016 tillod danske virksomheder at sælge teknologi til masseovervågning til Saudi-Arabien. Ifølge avisen forsøgte myndighederne at hemmeligholde disse oplysninger.