Danmark vil suspendere våbeneksport til Saudi-Arabien: »Nu er grænsen nået«

I lyset af flere kritiske sager vil Anders Samuelsen stoppe våbeneksport til Saudi-Arabien.

Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark trækker en streg i sandet og sender nu et signal om, at grænsen er nået. Det sker ved at suspendere godkendelser af våbeneksport til Saudi-Arabien.

Det oplyser Udenrigsministeriet.

»Saudi-Arabien spiller helt tydeligt en negativ rolle. Jeg mener, at det er på tide, at vi sender et klart signal også fra europæisk side om, at nu er grænsen nået,« siger Anders Samuelsen (LA).

Han håber, at flere EU-lande vil følge. Tyskland har allerede stoppet eksporten, mens USA fortsat eksporterer for milliarder.

Beslutningen er truffet i lyset af den fortsat bekymrende situation i Yemen, sagen vedrørende den saudiske journalist Jamal Khashoggi og nylige drøftelser blandt EUs udenrigsministre i mandags.

Senest har Saudi-Arabiens udenrigsminister afvist alle anklager om, at landets kronprins har været involveret i drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

I forvejen har alle Folketingets partier 9. november vedtaget, at det skal være sværere at få tilladelse til at eksportere internetbaseret overvågningsudstyr til lignende stater.

Helt formelt indstiller Udenrigsministeriet nu godkendelserne af våbeneksport og dual-use produkter, der har både en civil og militær anvendelse som eksempelvis overvågningsudstyr.

Der blev givet ti anbefalinger til eksport fra Udenrigsministeriet i 2017, men det står ikke umiddelbart klart, hvor mange penge der omsættes for, eller om det er med tilbagevirkende kraft.

Trods Danmarks størrelse tror ministeren, at det kan spille en rolle.

»Jeg tror, at et lille land som Danmark kan spille en markant rolle. Det har vi set senest i forhold til Iran, hvor vi fik en bred koalition af lande og amerikanerne til at bakke os op.«

»I Danmark har vi udtrykket 'mange bække små gør en stor å', og det er tilfældet her. Vi er nogle af de første, der træffer beslutningen, tyskerne har sendt samme signal. Jeg tror, at det kommer til at brede sig,« siger ministeren.

Rigspolitiet og Erhvervsstyrelsen er ansvarlige for at beslutte, hvorvidt der skal udstedes tilladelser til, at danske virksomheder kan eksportere henholdsvis våben og dual-use produkter.

Udenrigsministeriet indgår som høringspart.

/ritzau/