Dansk gigant fik 13 mio. kr. i lønkompensation. Nu betaler de det hele tilbage

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til dagens overblik, der ikke som først planlagt kommer til at handle om en historisk opsendelse af to amerikanske astronauter. Det blev nemlig sent onsdag aften dansk tid udsat på grund af dårligt vejr, kun et kvarter før liftoff. Så først noget mere jordnært: Nemlig dagens coronatal, der ifølge eksperterne går den rigtige vej på flere punkter.

Landets hospitalsvæsen ligger bekvemt indenfor den berømte grønne kurve, og antallet af indlagte på landets hospitaler er på et døgn faldet fra 112 til 107 personer.

Dagens tal

  • Bekræftede smittede: 13.320.
  • Indlagte: 107.
  • Indlagte på intensiv: 22.
  • Heraf i respirator: 11.
  • Antal døde: 565.
  • Bekræftede smittede på verdensplan:  5.693.066.
  • Døde på verdensplan: 355.653.

Ifølge Berlingskes eksperter Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen og speciallæge i anæstesi, samt Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i SSI, er der foreløbig ikke nogen synlig konsekvens af genåbningen af detailhandlen mandag 11. maj.

»Det ser godt ud. Der er stadig flere, der bliver udskrevet, end der bliver indlagt,« siger Torben Mogensen, der dog også påpeger, at man skal 20-30 dage længere frem, for at man kan være sikker på, hvilken effekt genåbningen af butikslivet har haft. Læs mere om de seneste tal her.

Spildevand er en dråbe i havet

De 290.000 kubikmeter spildevand, der skulle have været hældt ud i Øresund, er blot en dråbe i havet til sammenligning med den samlede mængde spildevand, der hvert år løber ud i danske vandløb, søer og hav. Det viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen, som Berlingske har fået aktindsigt i, og som beskrives i denne historie.

Her estimeres det, at der i perioden fra 2014 til 2018 er udledt over 200 millioner kubikmeter spildevand i Danmark, og ud med vandet skylles hundredvis af ton kvælstof og fosfor. En af årsagerne til udledningen er uforudsete hændelser som store regnskyl og deciderede skybrud, hvor kloaksystemet løber over. Miljø- og klimaordfører fra både de Radikale, Dansk Folkeparti og Venstre efterlyser nu en national indsats på området.

Ny rapport: Hver gang én ulovlig kommentar fjernes fra Facebook-sider, fjernes 36 lovlige

Som mange iltre debattører på Facebook har erkendt, er det langtfra alle synspunkter, der får lov til at blive hørt, særligt når talen falder på emner, der optager danskerne såsom kriminalitet, flygtninge, klima og ligestilling.

En ny rapport om »Digital ytringsfrihed og sociale medier« foretaget af den juridiske tænketank Justitia i samarbejde med Common Consultancy og Analyse & Tal viser, at der sker en omfattende redigering af den del af den offentlige debat, der er rykket over på sociale medier, herunder Facebook.

Rapporten viser blandt andet, at kommentarer slettes i stor stil: 6,2 procent af kommentarerne på fem nyhedsmediers Facebook-sider er blevet slettet enten af Facebook, af nyhedsmedier eller af brugeren selv. Det fremgår af Berlingskes historie om rapporten.

Samtidig viser rapporten, at kun 1,1 procent af de slettede kommentarer var strafbare, og at for hver strafbar kommentar, der bliver slettet fra de udvalgte danske nyhedsmediers Facebook-sider, slettes 36 almindelige holdningsytringer. Læs mere i Berlingskes historie her til morgen.

Pernille Vermund angriber Jakob Ellemann for spin

En hård kritik rettes nu fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, mod  Venstre og partiformand Jakob Ellemann-Jensen, som hun mener har benyttet coronakrisen til »uklædeligt« og »kynisk spin«. Det betyder, siger hun i et større interview med Berlingske, at mulighederne for et regeringsskifte er blevet stærkt svækket.

Pernille Vermund mener tillige, at Venstres kritik af statsminister Mette Frederiksen for »magtfuldkommenhed« er misforstået, så længe Venstre stemmer for forslagene på krisens løsning og ikke selv kommer med alternative løsninger på krisen.

»Der har været et helt ekstremt fokus på proces og gentagne forsøg på at spinne og fremstille virkeligheden på en måde, der er langtfra sandheden. Det er simpelthen uklædeligt, og det er jeg nødt til at sige fra over for,« siger Pernille Vermund i interviewet med Berlingske.

Berlingskes mener: Støjberg har et enormt problem

Berlingske dækker Instrukskomissionen, der i øjeblikket undersøger, hvem der vidste hvad hvornår i sagen om Inger Støjbergs ønske om at adskille unge asylpar. Ifølge Berlingskes journalist Hans Skovgaard Andersen er der tre ting, man skal holde øje med under dagens afhøring af afdelingschef i Udlændingeministeriet Lykke Sørensen. Først og fremmest bliver det spændende at høre, hvad hun mener om det notat, der ifølge Inger Støjberg er »helt afgørende« for at forstå sagens forløb. Læs videre om den komplicerede sag i dagens historie.

Inger Støjberg bliver også påtalt i dagens leder i Berlingske, der er skrevet af chefredaktør Mette Østergaard, og som handler om Instrukskommissionen. Mette Østergaard kalder sagen for »speget«. Notatet, som ifølge Støjbjerg skulle lovliggøre instruksen om barnebrude, beskriver chefredaktøren som »et figenblad«.

»I forhold til Folketinget står Støjberg stadig med et enormt problem,« skriver Mette Østergaard.

Af ministeransvarlighedsloven fremgår det, at en minister straffes, såfremt vedkommende giver Folketinget urigtige eller vildledende oplysninger, eller under Folketingets behandling af en sag fortier oplysninger, der er af væsentlig betydning for tingets bedømmelse af sagen. Det er tilfældet i den aktuelle sag, fordi Støjberg ikke tidligere har omtalt notatet, men kun har talt om at adskille barnebrudspar.

»Oppositionen kan klandre Støjberg for ikke at have givet retvisende oplysninger,« skriver Mette Østergaard, der mener, at sagen i sidste ende kan ende med en rigsretssag.

Matas betaler hele lønkompensationen tilbage: »Vi har ikke brug for pengene«

I B.T. kan man læse historien om, at Matas vil betale alle de penge tilbage, som butikskæden har modtaget i lønkompensation. Det drejer sig om 13 mio. kroner, som Matas vil tilbagebetale, efter kædens salg under coronakrisen steg til nye højder:

»De første uger, efter at landet lukkede ned, blev vi hårdt ramt. Salg og indtjening faldt. Men efter to-tre uger steg vores salg igen, og vi har siden start april frem til midten af maj haft rekordhøjt salg,« fortæller Gregers Wedell-Wedellsborg, der er administrerende direktør i materialistkæden, til B.T.

Matas var inkluderet i de såkaldt samfundsnødvendige butikker, og alle kædens butikker har derfor kunnet holde åben under nedlukningen. Derfor betaler Matas nu – ganske frivilligt – de 13 mio. kroner tilbage.

»Vi har ikke brug for pengene. Det bliver et værdispørgsmål, og vi mener, at det er bedst, at vi siger tusind tak for det sikkerhedsnet, der blev sendt ud, men at det viste sig, at vi kunne klare os selv. For nogen virksomheder er det liv eller død, om man får den hjælpepakke. For os er det dejligt at vide, at vi selv kan komme gennem krisen,« siger Gregers Wedell-Wedellsborg.