Greta Thunberg angriber Danmark for udledning af kloakvand i Øresund

Den svenske klimaaktivist følger med i balladen om udledning af 290.000 kubikmeter kloakvand i Øresund, og hun langer kraftigt ud efter København, som ellers markedsfører sig med ambitiøse klimamål.

Arkivfoto. Greta Thunberg langer ud efter København i sagen om spildevand i Øresund. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ

Den planlagte og siden udskudte udledning af 290.000 kubikmeter kloakvand i Øresund er allerede en international nyhed. I hvert fald har svenske biologer fra brokket sig i svenske medier, men nu får udledningen en helt anden form for international opmærksomhed.

Den svenske klimaaktivist, Greta Thunberg, har opdaget historien og langer kraftigt ud efter Danmark og den danske hovedstad, som ellers markedsfører sig på ambitiøse klimamål om at blive CO2-neutral i 2025.

»Danmark var tæt på at dumpe 290 millioner liter ufiltreret toiletvand i Østersøen,« skriver hun på Twitter, hvor hun har 4,1 millioner følgere fra alle dele af verden.

»Det viser sig, at København har dumpet over 35 milliarder liter af den type i Øresund siden 2014. Ja, det er det samme København, der påstår, at de skal være klimaneutrale i 2025,« fortsætter hun.

Det var planlagt, at de to forsyningsselskaber Hofor og Novafos til sammen skulle udlede 290.000 kubikmeter urenset spildevand i Øresund, fordi hovedkloakledningen Lynetteledningen skal undersøges og styrkes, så AP Pension og Nykredit kan bygge nye domiciler oven på den i Nordhavn.

Men det er blevet udskudt, da først en forfærdet miljø- og teknikborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedager Olsen (Ø), opdagede, hvad der skulle ske, og siden da miljøminister Lea Wermelin fik nys om sagen.

Miljøordførere fra højre til venstre i Folketinget vil gribe ind, også selv om udledingen egentlig er en dråbe i havet i forhold til, hvad der i forvejen bliver udledt af spildevand i Øresund.

»Det er lidt sjovt, at det fylder så meget, men det skyldes måske, at man ikke kan give landbruget, som står for langt den største del af udledningen af kvælstof og fosfor i danske farvande, skylden. Det her er borgernes eget lort, og det føler man nok, at man er nødt til at tage ansvar for,« har professor i marin økologi ved Aarhus Universitet, Stiig Markager, sagt til Berlingske.