Dagens vigtigste tal lander klokken 14: Vil få betydning for virksomheder, forsamlinger – og hvordan du fejrer jul

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet nye restriktioner for at mindste spredningen af coronasmitte. Hvis smittetallene igen i dag sætter en ny rekord, kan tiltagene blive indgribende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til denne fredags nyhedsoverblik

I dag skal det handle om nattens præsidentdebat mellem præsident Donald Trump og hans udfordrer, demokraten Joe Biden, fraværet af kvinder i bestyrelser, og hvorvidt lærere varetager et højrisikojob, hvis de vælger at vise Muhammed-tegningerne til deres elever.

Allerførst skal vi imidlertid runde det nuværende coronasmittetal herhjemme.

Et tal, som torsdag var rekordhøjt, hvilket prompte fik statsminister Mette Frederiksen (S) til at varsle flere og nye restriktioner.

Dagens tal

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 37.763 (+760)
Indlagte: 124 (+2)
Indlagte på intensiv: 17 (+1)
Antal døde: 694 (+4)
Bekræftede smittede på verdensplan: 41.640.295
Døde på verdensplan: 1.136.495

Tal i parentes angiver de seneste ændringer.

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Regeringen kigger på restriktioner

Og nu videre til fredagens vigtigste historier, hvor vi til en begyndelse dvæler lidt ved coronasituationen her i landet.

For nok har smitteudviklingen med coronavirus længe været vigtig, men i dag vil den blive fulgt med en helt særlig opmærksomhed.

Det skyldes, at tallet torsdag var det højeste nogensinde herhjemme, hvor der blev registreret 760 nye smittede, og hvis det samme er tilfældet i dag, skal man indstille sig på, at regeringen vil iværksætte nye indgribende restriktioner for at mindske smittespredningen.

Allerede torsdag gjorde statsminister Mette Frederiksen det klart, at det især er sociale aktiviteter, regeringen vil være nødsaget til at kigge på. Herunder hvor mange vi må forsamles.

»Det er simpelthen for tidligt på efteråret, at vi ligger så højt i Danmark, som vi gør,« sagde Mette Frederiksen i den forbindelse:

»Jeg er i stigende grad bekymret. Smitten spreder sig hastigt i hele Europa, der nu er epicentret for pandemien,« sagde Mette Frederiksen.

Af Ritzau blev statsministeren spurgt, om vi skal indstille os på, at der ikke bliver en hel masse julefrokoster i år.

»Ja. Det skal vi begynde at indstille os på. Det betyder jo ikke, at man ikke kan mødes nogle kolleger på en ordentlig og forsvarlig måde og takke hinanden for året, der er gået – afhængig af hvordan situationen er til den tid.«

»Men det er de sociale aktiviteter, som vi alle skal være opmærksomme på. Det hænger sammen med, at vi som samfund har en meget stor interesse i at holde så meget samfundsliv åbent som muligt,« sagde Mette Frederiksen.

Det er klokken 14, tallene bliver offentliggjort, og Berlingske følger selvfølgelig smitteudviklingen tæt her på sitet.

En mere afdæmpet TV-duel mellem Trump og Biden

I nat, mens størstedelen af os sov, tørnede de to amerikanske præsidentkandidater, Donald Trump og Joe Biden, sammen til endnu en TV-duel. Den tredje og sidste af sin slags, hvorfor den også har været ventet med spænding.

Men noget af gassen var tydeligvis gået af ballonen, og når man husker på, hvor sprængfarlig kandidaternes første debat var, er det nok meget godt.

Det var nemlig en ukarakteristisk afdæmpet og sober debat, der fandt sted i nat. Forinden havde det været varslet, at mikrofonerne ville blive slukket, hvis der var for mange afbrydelser ligesom forrige gang, men det blev ikke nødvendigt.

Emnerne var imidlertid stadig skarpe og velkendte.

Joe Biden gik hårdt efter Trump i forhold til hans håndtering af coronakrisen.

»Det er den samme fyr, som fortalte jer, at det hele ville være overstået før påske,« sagde Joe Biden.

»Han har ikke nogen klar plan.«

Præsidenten gik derimod hårdt til Biden med beskyldningerne om, at hans søn Hunter Biden skulle have handlet bundkorrupt, da han besad en lukrativ bestyrelsespost i et ukrainsk gasselskab, mens Joe Biden var vicepræsident.

Læs mere om debatten her.

Gymnasielærer frygter at vise tegninger

Det er også i Berlingske, at man i dag kan læse et indlæg fra gymnasielærer Maja Tangsgaard.

Hun underviser i religion og historie på et gymnasium i Københavns Nordvestkvarter og fortæller, at det er flere år siden, hun sidst har inddraget Muhammed-tegningerne i sin undervisning af eleverne.

»Jeg har været bange,« skriver hun om den begrundelse og efterlyser, at vi begynder at »diskutere elefanten i rummet«.

Indlægget kommer, i kølvandet på at den franske historie- og geografilærer Samuel Paty for nylig blev brutalt myrdet af en terrorist efter at have vist Muhammed-tegningerne til sine elever i en lektion.

»Jeg mener ikke, at jeg har et højrisikojob, men måske har jeg,« skriver Maja Tangsgaard.

Læs hendes indspark her.

Fravær af kvinder i bestyrelser

Virksomheder skal søge at fremme ligestillingen i deres bestyrelser.

Sådan lyder et lovkrav fra 2013, men det bliver der set stort på i mange af landets virksomheder. Således har halvdelen af landets største af slagsen ikke en eneste kvinde i deres bestyrelser.

Det skriver Berlingske Business i dag.

»Nedslående« og »absurd« siger Sarah Steinitz, der er partner i analysebureauet Analyse og Tal, som står bag notatet.

Nyheden får ligestillingsminister Mogens Jensen (S) til at overveje, om lovkravet i højere grad skal forpligte virksomhederne til at overholde de mål, de sætter.

Læs historien her.

Feriepenge modregnes

I Jyllands-Posten kan man i dag læse, at feriepenge modregnes i ydelser trods løftet om det modsatte.

Det får nu flere partier til at kritisere, at borgere midlertidigt kan få nedsat for eksempel folkepensionen, hvis deres partner får udbetalt feriepenge.

»Det er et klokkeklart brud på aftalen. Regeringen må finde en løsning,« siger beskæftigelsesordfører Naser Khader (K) til Jyllands-Posten.

Læs historien her.

Det sker i dag

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er i dag kaldt i samråd om Helsingør Kommunes tilladelse til etablering af moskeer. Ministeren skal blandt andet redegøre for sagen fra Helsingør, hvor der er etableret en moské kaldet Nour-ul-islam i lokaler på Løvdalsvej. En sag, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Og så er der forlydender om, at Mette Frederiksen vil indkalde til pressemøde om coronasituationen. Dette er dog ikke bekræftet på nuværende tidspunkt. Vi får at se.

Tak ...

... fordi du læste med og helt til ende. God fredag og weekend.