Statsministeren: Danskerne skal indstille sig på en december uden julefrokoster

Smitten er iblandt os, og det er igen bydende nødvendigt at tage »supervåbnet« i brug, sagde statsminister Mette Frederiksen torsdag og punkterede håbet om traditionelle julefrokoster. Samtidig blev det meste af verden igen lukket land.

»Det er simpelthen for tidligt på efteråret, at vi ligger så højt i Danmark, som vi gør,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag om de seneste smittetal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Torsdag klokken 14 stod det klart, at Danmark havde registreret det højeste antal nye coronasmittede nogensinde på 24 timer, og det fik prompte statsminister Mette Frederiksen (S) til at varsle nye tiltag for at få smitten under kontrol.

Helt nøjagtig er der registreret 760 nye smittetilfælde, og det var således en »bekymret« statsminister, der stillede op til interview og fortalte, at regeringen netop nu barsler med nye restriktioner for at få smitten ned.

»Det er simpelthen for tidligt på efteråret, at vi ligger så højt i Danmark, som vi gør,« sagde Mette Frederiksen.

I den forbindelse fastslog hun, at det er vigtigt for hende og regeringen at holde produktionen og økonomien i gang, ligesom man fortsat vil bestræbe sig på, at børn kan komme i skole.

I stedet er det sociale aktiviteter, regeringen vil have befolkningen til at skrue yderligere ned for. I den forbindelse sagde Mette Frederiksen, at man blandt andet har kig på forsamlingsforbuddet. Også et øget brug af mundbind er et tiltag, man har for øje, ligesom man igen ser på restriktioner i nattelivet.

Samtidig bekræftede hun, at vi skal begynde at indstille os på, at det ikke bliver en vanlig december med traditionelle julefrokoster, festivitas og sociale arrangementer i massevis.

»Til en julefrokost bliver der råbt og danset. Der bliver indtaget anselige mængder alkohol. Det er noget af det, der kan danne basis for, at smitten spreder sig,« sagde Mette Frederiksen til Ritzau:

»Det betyder jo ikke, at man ikke kan mødes nogle kolleger på en ordentlig og forsvarlig måde og takke hinanden for året, der er gået – afhængig af hvordan situationen er til den tid.«

Undgå panik

På Aarhus Universitet opfordrer professor i virologi Søren Riis Paludan regeringen til at tænke sig om, inden den kommer med flere restriktioner og nøje opveje fordele og ulemper.

»Smittetallene stiger, men ikke alarmerende som i foråret. Vi er i en pandemi, der kan vare et år endnu, og derfor kan det ikke nytte noget at gå i panik, hver gang tallene stiger,« siger han.

Hvis regeringen imidlertid vil komme med flere restriktioner, vil det ifølge ham have en større effekt at sænke forsamlingsforbuddet end at indføre et krav om øget brug af mundbind.

»I nogle af de lande, hvor de i høj grad bruger mundbind, ser vi en kraftig stigning i smittetallene. Vi mangler fortsat evidens for, at mundbind virker,« siger han.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet, mener til gengæd, at begge tiltag, regeringen overvejer, er relevante. Anbefalingen fra ham er, at man benytter mundbind i supermarkeder, indkøbscentre og stormagasiner.

Verden er igen lukket land

Det er imidlertid ikke kun i Danmark, at smitten pludselig stiger hurtigt igen, og to timer efter smittetallene for Danmark landede, holdt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) pressemøde sammen med Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.

I den forbindelse farvede ministeren – næsten  – hele verden orange.

Det betyder, at muligheden for at rejse ud igen er stærkt begrænset, da myndighederne fraråder alle ikke-nødvendige rejser til samtlige lande i verden på nær Norge og Grækenland, som man stadig kan rejse til.

Det er også fortsat muligt at tage en ikke-nødvendig tur til visse regioner i Sverige, og det samme er tilfældet for den tyske provins Slesvig-Holsten.

»For rejselystne er det ikke noget smukt syn i øjeblikket,« konstaterede Erik Brøgger Rasmussen.

Blandt andet vores naboer mod syd, Tyskland, kunne også konstatere et rekordhøjt antal smittede torsdag. Her var der tale om 11.287 nye smittede, og det er første gang under hele pandemien, at tallet i Tyskland har oversteget 10.000 på et enkelt døgn, hvorfor meldingen også er, at tyskerne igen forbereder sig på at skulle blive hjemme.

Hvad den stigende smitte herhjemme konkret får af konsekvenser for danskernes hverdag, vil regeringen fremlægge i nær fremtid.

I den forbindelse vil det formentlig være af stor betydning, hvordan smittetallene ser ud i dag, fredag, og om de igen overgår sig selv i omfang.