Dagens overblik: De lider markant mere end drengene – og det er børn fra »velfungerende hjem«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Elever fra 9. klasserne føler sig stressede. Det gælder særligt pigerne, skriver Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Godmorgen og velkommen til denne uges første nyhedsoverblik.

Vi begynder med at se på dagens internationale coronatal, der har krydset to milepæle. Covid-19 har nu ramt flere end ti millioner indbyggere på verdensplan, og flere end en halv million er døde.

Dagens coronatal:

  • Bekræftede smittede i Danmark: 12.593
  • Indlagte: 31
  • Indlagte på intensiv: 11
  • Antal døde: 604
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 10.063.319
  • Døde på verdensplan: 500.108

Du kan læse mere om udviklingen i Danmark her og på verdensplan her. De danske tal bliver ikke længere offentliggjort i weekenden og er derfor ikke inkluderet i tallene herover.

Og nu til nogle af dagens centrale nyhedshistorier, hvor vi begynder i Polen.

Polens præsident, Andrzej Duda, har ifølge foreløbige resultater tidligt mandag morgen fået 45,7 procent af stemmerne i første runde af præsidentvalget søndag. Det står ifølge Ritzau klart efter, at 82 procent af valgdistrikterne er talt op.

Dermed skal Duda om to uger møde Warszawas borgmester, Rafal Trzaskowski, i en anden valgrunde. Den bliver holdt 12. juli.

Trzaskowski står til at få 28,5 procent af stemmerne, viser de foreløbige resultater ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Sejrherren her skal være Polens præsident i de næste fem år.

Præsidentembedet i Polen er ikke bare symbolsk. Ud over at have en vis indflydelse i forsvars- og udenrigspolitiske spørgsmål kan præsidenten nedlægge veto mod love besluttet i parlamentet.

Andrzej Duda er allieret med regeringspartiet Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), som han tidligere var medlem af. Men da præsidenten i Polen skal være partiløs, meldte han sig ud efter sejren ved præsidentvalget i 2015.

Den EU-venlige Rafal Trzaskowski fra partiet Borgernes Platform har i de seneste uger halet ind på Duda.

Berlingskes Michael Alsen fortæller historien her.

For anden gang på få år er Sydeuropas ungdom på vej ud i et liv uden job

Vi begynder på Jyllands-Postens forside i papiravisen, der handler om en hårdt ramt, sydeuropæisk ungdom. Først var det finanskrisen. Og senest er det coronakrisen, der kan få voldsomme konsekvenser for de unge i Portugal, Spanien, Italien, Kroatien og Grækenland.

Jyllands-Posten har været i Athen i Grækenland for at tale med en af de unge.

»Det har allerede været meget hårdt med den finansielle krise i de seneste mange år. Coronakrisen gør det bare endnu sværere for os at blive voksne, at finde et job og at bo for os selv,« siger 25-årige Lucas Lymperopoulos til avisen.

Krisen er endnu ikke til at aflæse i statistikkerne, fordi hjælpepakker holder hånden under økonomien, men EU forventer, at den samlede ledighed i Grækenland vil stige markant.

Ifølge en ekspert, som avisen har talt med, er der dog ikke blot tale om en økonomisk krise, men også en politisk krise. Ifølge kilden handler det om at redde EUs indre marked, fordi de unge kan miste troen på det europæiske projekt.

Læs mere her.

Topchefer åbner for mere hjemmearbejde – men ser bekymret på produktiviteten

Og så er der gode nyheder til dem, der har glædet sig over at arbejde hjemmefra under coronakrisen.

Berlingske kan på forsiden af papiravisen fortælle en historie om, at mange flere lønmodtagere fremover vil få mulighed for at arbejde hjemmefra en eller flere dage om ugen. Det viser en rundspørge til Berlingskes Toplederpanel, som i alt 167 topchefer hos Danmarks 1.000 største virksomheder har svaret på. Her tilkendegiver over halvdelen af topcheferne, at man i deres virksomhed vil benytte sig mere af hjemmearbejde end tidligere.

»Hvis nogle har problemer med at få passet børnene, eller der kommer håndværkere, giver det selvfølgelig også mening, at de arbejder hjemmefra,« siger Steen Rocatis, der er administrerende direktør i kommunikation- og marketingvirksomheden Bording Danmark.

Han og flere andre topchefer lægger dog også vægt på, at der er stort behov for at mødes fysisk.

Læs historien her.

Lang vej igen for Skats nye våben mod gæld

Vi bliver i Berlingske, der også kan fortælle om, at Gældsstyrelsens nye IT-system kun har kradset en lille del af de gældskroner ind, som man kunne have håbet på.

Borgernes og virksomhedernes gæld beløber sig til 129 milliarder kroner, men kun 600 millioner kroner er blevet inddrevet af det nye IT-system, Public Sector Revenue Management (PSRM) i 2019. Som Berlingskes journalist Vibe Hyltoft skriver, svarer det billedligt talt til, at en rendegraver skal forsøge at flytte Himmelbjerget.

Læs hele historien her.

Truslen fra cyberterror er ultralav – for terroristerne mangler indsigten – endnu

Mens truslen fra cyberkriminalitet og cyberspionage er høj, så er truslen fra cyberterror næsten ikkeeksisterende.

Sådan lyder vurderingen i den nye rapport om cybertruslerne mod Danmark, som Center for Cybersikkerhed (CFCS) har udarbejdet. Det vurderes, at det er usandsynligt, at Danmark, herunder danske virksomheder og myndigheder, vil blive udsat for forsøg på cyberterror i de kommende to år.

Chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, giver denne karakteristik af terrorgruppernes strategiske overvejelser:

»Det er ikke så attraktivt for terrorister at bruge cyberterror. Det kræver stor teknisk viden, som de ikke har p.t., og det er svært at slå folk ihjel og skabe dramatiske CNN-billeder ved at få et IT-system til at gå ned.«

Læs historien her.

Piger i 9. klasse lider under forventningspres fra alle sider

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Og så skal vi til Politiken, der på forsiden af papiravisen har en historie om stress blandt skoleelever.

Tre ud af ti piger i 9. klasse har den seneste måned følt sig stresset ofte eller hele tiden. For drengene er tallet 14 procent.

Tallene stammer fra en rapport, der offentliggøres i dag, udarbejdet af Børns Vilkår og Trygfonden.

Årsagerne til presset handler blandt andet om ønsker om høje karakterer, succes på sociale medier og perfekt udseende, skriver Politiken.

»Det er et pres, der rækker langt videre end det, vi normalt forstår med udsathed i form af misbrug og arbejdsløshed. Det er børn fra velfungerende hjem. De har fået taget barndommen delvist fra dem, fordi de skal leve op til en hel masse ting,« siger Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår, til avisen.

Det sker i dag:

  • 1.700 danske medarbejdere i SAS bliver i dag fyret som følge af coronasituationen. I alt varsles 5.000 medarbejdere i SAS fyret. Det svarer til knap hver anden af selskabets ansatte.
  • I dag går DSB over til sommerkøreplanen. Overskriften er som vanligt færre tog, ændrede tider og sporarbejder.

Vi er kommet til vejs ende i dagens nyhedsoverblik.

Hav en god mandag!