Claus Hjort om sigtelse for landsskadelig virksomhed: »Der er absolut intet med blå briller og skæg«

På Facebook skriver tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at han nu har set materialet, som ligger til grund for sigtelsen mod ham for landsskadelig virksomhed.

 
Se I videoen, hvad Claus Hjort Frederiksen sagde i programmet »Lippert« på TV 2 News 15. december sidste år. Video: TV2 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man gik og tænkte, at sigtelsen for landsskadelig virksomhed mod Claus Hjort Frederiksen (V) handlede om, at han måske havde solgt NATO-papirer til Kina eller Rusland, så tager man grueligt fejl.

Torsdag denne uge har den tidligere forsvarsminister første gang set det materiale, som ligger til grund for mistanken mod ham.

»Jeg har i torsdags for første gang set det materiale som ligger til grund for sigtelsen. Det bevogtes som statshemmeligheder, selvom det ikke er det. Jeg kan konstatere, at det er avisartikler og debatter foregået i fuld offentlighed. Der er absolut intet med blå briller og skæg,« skriver Claus Hjort Frederiksen i et opslag på Facebook.

Han er sigtet efter en straffelovens alvorligste bestemmelser, paragraf 109, som har en strafferamme op til 12 års fængsel.

På Facebook fortæller den tidligere forsvarsminister for Venstre, at han 20. december havde været til massage, og at to mænd med politiskilte sprang frem, da han bagefter parkerede bilen derhjemme.

»Det var et chok. Jeg har ikke tidligere i mit liv været sigtet for noget strafbart. Denne sigtelse handler om landsskadelig virksomhed med en strafferamme på op til 12 års fængsel. Jeg måtte derfor sørge for at få en forsvarer og tale med ham om min stilling. Jeg talte ikke med andre om det. Efter nytår fortalte jeg det dog til mine to sønner. Men efter nytår steg presset, fordi flere og flere journalister havde opsnappet, at der var en sigtelse mod mig,« lyder det videre fra Claus Hjort Frederiksen, som også fortæller, at han har opfordret til, at sigtelsen mod ham bliver offentliggjort.

14. januar udsendte den tidligere V-minister en pressemeddelelse via partiet om sigtelsen mod ham.

»Der rejste sig en voldsom reaktion. Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste var anholdt i Kastrup Lufthavn og fængslet, og nu er også den tidligere forsvarsminister sigtet. Historien gik verden rundt, men ingen vidste, hvad sigtelserne går ud på,« betoner Hjort Frederiksen:

»Jeg går da ud fra, at mine tidligere forsvarsministerkolleger i NATO landene kan have en forestilling om, at jeg kunne have solgt hemmelige NATO-papirer til f.eks. russerne eller kineserne. Den samme undren kan mine folketingskolleger have. Har han udleveret hemmeligheder til fremmede magter. Familiemedlemmer og venner i Sverige ringede rystede til mig. Det samme gjorde venner i USA. Men jeg vidste jo heller ikke selv, hvad jeg konkret blev sigtet for.«

Claus Hjort Frederiksen bemærker, at han som folketingsmedlem er beskyttet af Grundlovens immunitet, som indebærer, at et flertal i Folketinget ved afstemning skal give samtykke til, at en eventuel tiltale rejses.

Desuden kræver en sådan retssag – fordi paragraf 109 er en del af straffelovens kapitel om forbrydelser mod staten – at justitsministeren personligt blåstempler en eventuel tiltale.

Tre interviews om NSA-samarbejde

Claus Hjort Frederiksen nævner i Facebook-opslaget ikke, hvilke udtalelser i pressen, sigtelserne drejer sig om. Ikke desto mindre har den tidligere forsvarsminister i tre interviews de seneste to år talt om samarbejdet mellem det amerikanske National Security Agency og Forsvarets Efterretningstjeneste om at tappe data fra søkabler i Danmark.

En historie, Berlingske og en række andre medier – før ministerens interviews – har beskrevet i detaljer i kølvandet på en kryptisk, men usædvanligt kras kritik af FE fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne i august 2020.

Første interview er fra 11. september 2020, hvor Claus Hjort Frederiksen over for Weekendavisen harcelerede over daværende forsvarsminister Trine Bramsens (S) ifølge Hjort håbløse håndtering af sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste. Bramsen havde kort forinden hjemsendt store dele af FEs ledelse, herunder den nu fængslede spionchef Lars Findsen, på baggrund af kritikken fra Tilsynet.

Og en række medier havde altså opfølgende afdækket, at kernen i tilsynskritikken handlede om NSA-samarbejdet.

»Jeg kan ikke gå ind og bekræfte de der ting, men det er jo i princippet det, vi taler om,« sagde Hjort Frederiksen til Weekendavisen.

I et interview med Berlingske 20. september 2020, spurgte avisens journalister blandt andet den tidligere forsvarsminister til vigtigheden af »samarbejdet med amerikanerne om adgangen til telekabler«.

»Det er super, super, super, super vigtigt og kernen i virksomheden. Der findes et internationalt efterretningssamarbejde – det, der hedder Five Eyes, et samarbejde mellem USA, Canada, Storbritannien, Australien og New Zealand, som er et meget tæt samarbejde. Og i kraft af vores bidrag behandles FE næsten på samme måde, som var vi medlemmer af Five Eyes,« sagde Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

15. december 2021 – efter NSA/FE-skandalen blev aktualiseret igen med anholdelserne af spionchef Lars Findsen og yderligere tre efterretningsfolk – gav Claus Hjort Frederiksen et tredje interview om sagen hos TV 2 i programmet »Lippert«.

Her forklarede Hjort Frederiksen, at han personligt havde været med til at orientere om aftalens eksistens, samt at aftalen indebar tapning af informationer fra fiberkabler:

»Sådan har jeg også forstået det. Sådan er det. Ved jeg.«