Claus Hjort sigtet for at røbe statshemmeligheder

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort sigtet efter paragraf om at røbe eller videregive statshemmeligheder.

 
Se I videoen, hvad Claus Hjort Frederiksen sagde i programmet »Lippert« på TV 2 News 15. december sidste år. Video: TV2 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) oplyser fredag, at han er blevet sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109.

Den handler om at røbe eller videregive statshemmeligheder.

»Jeg kan bekræfte, jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed,« siger Claus Hjort Frederiksen i en skriftlig meddelelse.

»Jeg har ytret mig som folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende.«

»Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser.«

Paragraf 109 i straffeloven handler om at røbe eller videregive »meddelelser om statens hemmelige underhandler, rådslagninger eller beslutninger i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror eller som angår betydelige samfundsøkonomiske interesser over for udlandet.«

Strafferammen er op til 12 års fængsel.

»Nu vil jeg være forsigtig«

Det er uvist, hvad Claus Hjort Frederiksen konkret er sigtet for at have sagt.

Men som Berlingske og en række andre medier de seneste dage har kunnet beskrive, er tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen den eneste, som officielt har bekræftet et tophemmeligt spionsamarbejde mellem Danmark og USA.

Det skete eksempelvis 15. december sidste år i programmet »Lippert« på TV 2 News, hvor Claus Hjort Frederiksen bekræftede dele af en række tidligere historier i medierne – baseret på anonyme kilder – om et dybt fortroligt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og den amerikanske tjeneste National Security Agency (NSA).

Den tidligere forsvarsminister forklarede, at han personligt havde været med til at orientere om aftalens eksistens, samt at aftalen indebar tapning af informationer fra fiberkabler.

»Sådan har jeg også forstået det. Sådan er det. Ved jeg,« sagde Claus Hjort Frederiksen om aftalen mellem de to efterretningstjenester.

Han påpegede, at han skulle være forsigtig med sine udtalelser:

»Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf, men jeg har været med til at orientere om, at den aftale fandtes,« sagde Hjort Frederiksen.

Tidligere har Claus Hjort Frederiksen i forbindelse med mediedækningen om samarbejdet også talt om det.

Eksempelvis har han sagt til Weekendavisen, at han var blevet orienteret om et »ømtåleligt« samarbejde, dog uden at være mere specifik om hvem, hvornår og hvordan:

»Jeg kan ikke bekræfte de der ting, men det er i princippet det, vi taler om,« sagde Claus Hjort Frederiksen.

Senere bekræftede han over for Jyllands-Posten »en aftale med NSA«, som handler om »kabelaflytning«, mens han også i Berlingske forklarede, at han selv blev orienteret om samarbejdet.

Spionchef fængslet

En række medier har de seneste dage beskrevet Claus Hjort Frederiksens udtalelser, som er højaktuelle i FE-sagen, hvor spionchefen Lars Findsen sidder fængslet for læk af fortrolige oplysninger. Senest har Dagbladet Information beskrevet, at Claus Hjort Frederiksen ifølge en stribe juraeksperter kan have overtrådt straffeloven.

Sagen mod Lars Findsen foregår bag dobbeltlukkede døre, og derfor har offentligheden ikke indsigt i, hvad den eller de konkrete sigtelser går på, udover at den særlige paragraf 109 i straffeloven om læk af fortrolige oplysninger er i spil.

I december indkaldte FE og PET desuden en række danske mediechefer til et møde for at fortælle, at også journalister kan dømmes for at viderebringe fortrolige oplysninger.

/ritzau/

Berlingskes nyhedsvarsel

Et nyhedsvarsel dækker over en pludseligt opstået historie, hvor Berlingske ikke nødvendigvis har alle oplysninger med det samme. Vi opdaterer historien, så snart der er flere informationer. Derfor er det en god idé at vende tilbage til historien om kort tid.