Chef på Ekstra Bladet fik advarsel for seksuel krænkelse – og så blev han forfremmet

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

En tidligere kvindelig chef på Ekstra Bladet fortæller i Politiken at en ligestillet kollega blev forfremmet samtidig med, at han fik en advarsel for sexchikane. Her er det Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen! Det er tid til onsdagens nyhedsoverblik.

I dag bliver du briefet om alt fra sexchikane på Ekstra Bladet til coronafyringer, klimamål og håndsprit. Men først et blik på på dagens coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark: 23.799 (+476)
Antal indlagte: 79 (+4)
Antal indlagte på intensiv: 14 (+2)
Antal bekræftede døde i Danmark: 641 (+1)
Antal bekræftet overstået smitte: 18.035 (+297)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 31.483.011
Antal døde på verdensplan: 968.726

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og så til de øvrige nyheder.

Coronafyringer rammer København særligt hårdt

Berlingske kan onsdag berette om en række tal, der viser hvilke kommuner, der er blevet hårdest ramt målt på antal tabte fuldtidsjobs.

Tallene stammer fra en ny analyse fra Dansk Erhverv, der viser at i alt 42.000 fuldtidsstillinger er gået tabt siden februar 2020.

Ud af de 42.000 stillinger er 16.900 af dem forsvundet i Københavns Kommune og Tårnby Kommune. Det høje tal svarer til, at fire ud af ti tabte fuldtidsjob på landsplan er sket i de to kommuner.

Kommunerne tilsammen tegner sig kun for 16 procent af det samlede antal fuldtidsjob i Danmark, så det kommer bag på cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer, at så mange jobs er forsvundet her.

»Det er en overraskende og voldsom nedgang, vi er vidne til i København og Tårnby,« siger Tore Stramer.

Hvad årsagen er til, at netop de to kommuner er hårdest ramt, kan du læse om i artiklen her.

Borgerlige vil gøre det nemmere at lukke problemfyldte gymnasier

Berlingske fortæller onsdag, at flere borgerlige partier i højere grad vil kunne lukke gymnasier, der som følge af etnisk opdeling oplever problemer med social kontrol, lav faglighed og elevflugt.

Udmeldingen sker, inden de politiske forhandlinger om fordeling af elever til ungdomsuddannelserne onsdag indledes hos undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

»Vi ser eksempler på dårligt fungerende gymnasier med en høj andel af elever med anden etnisk baggrund end dansk, som bør lukkes, ligesom gymnasier med få elever skal lukkes,« siger ungdomsuddannelsesordfører for de Konservative Katarina Ammitzbøll.

I over et år har en ekspertgruppe kigget på omfattende udfordringer med etnisk opdelte gymnasier. Ekspertgruppen kom i februar med sine anbefalinger, der skal gøre op med etnisk opdelte gymnasier. Her foreslår man samlede »klynger«, som skal bestå af tre eller flere gymnasiale afdelinger.

Alle klynger skal efter den model knyttes til et afgrænset geografisk område, og ekspertgruppen har lagt op til, at elever med bopæl inden for det område fremover kan søge ind på klyngens gymnasier. Eleven skal frit kunne prioritere mellem gymnasierne og vil være sikret en plads på ét af dem – men ikke nødvendigvis på sin førsteprioritet.

I blå blok er hovedparten af partierne indædte modstandere af »klyngemodellen«, som de mener vil gøre op med det hidtidige, frie uddannelsesvalg.

Læs hele artiklen her.

Effekten af danskernes foretrukne våben mod coronasmitte er minimal

I Berlingske kan du også læse, at danskerne spritter hænder og overflader af i et væk. Ifølge en undersøgelse er vi nærmest europamestre i håndhygiejne.

Men måske er det ikke helt så livsnødvendigt at spritte amok, hver gang vi har rørt ved en overflade?

Den nationale amerikanske sundhedsmyndighed CDC skriver på sin hjemmeside, at smitte efter berøring af en virusbefængt overflade »ikke menes at være den vigtigste vej for virusspredning«.

Professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan mener, at risikoen for coronasmitte via overflader er »minimal«.

»Afstand er meget mere effektivt end hygiejne. Smitten sker primært fra person til person via aerosoler (luftbårne småpartikler, red.) uden en sekundær overflade.«

Mener du dermed, at vi overvurderer betydningen af hygiejne – at vi har unødigt meget fokus på det?

»Ja, men her tænker jeg især på proportionerne mellem afstand og hygiejne. Jeg tror, at det har noget at gøre med, at alle kan styre hygiejne. Vi kan alle sprøjte af og afspritte hænder, og så føler vi, at vi gør noget. Men meget peger på, at smitterisikoen fra overflader er minimal. Jeg kan ikke give dig et tal, men det interessante er, at fra et epidemiologisk synspunkt ser det ud til, at de fleste bliver smittet fra person til person.«

Læs hele artiklen her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Chef på Ekstra Bladet fik advarsel for seksuel krænkelse – og så blev han forfremmet

Hos Politiken kan man læse om en kvindelig leder på Ekstra Bladet, der sagde op, da en kollega, der havde krænket hende, blev gjort til hendes chef.

I 2017 blev en mandlig chef på Ekstra Bladet forfremmet, samtidig med at han fik en advarsel for seksuel chikane mod Lisbeth Langwadt, der også var medlem af chefredaktionen.

Nu står Lisbeth Langwadt frem og fortæller sin historie.

Ifølge Politiken forlod Lisbeth Langwadt sin stilling, fordi chefredaktør Poul Madsen forfremmede manden, der havde chikaneret hende, til at være hendes overordnede, og indtil da havde de to været ligestillede chefer.

»Det, der reelt skete, var, at jeg – den forurettede part – sagde op, og den anden part blev forfremmet,« siger Lisbeth Langwadt, der i dag arbejder i DR.

Chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen siger til Politiken, at sagen blev håndteret, som den skulle.

»De to mennesker kunne ikke sammen og bekæmpede hinanden, det var jo ulideligt for medarbejderne på Ekstra Bladet. Der er det min forbandede pligt som øverste chef at gå ind og skære igennem, og det gjorde jeg. Lisbeth vælger så at sige, at så forlader hun butikken. Det var jeg ked af, at hun gjorde,« siger Poul Madsen.

Læs hele artiklen i Politiken her.

Flertal vil tvinge Dan Jørgensen til højere klimamål

Hos Jyllands-Posten kan man onsdag læse, at et flertal i Folketinget mener, at klimaminister Dan Jørgensen (S) ikke presser nok på i EU i kampen mod klimaforandringer.

Derfor vil de nu tvinge Klimaministeren til at arbejde for et højere mål for EUs reduktion af drivhusgasser.

Danmark har et mål om at reducere den hjemlige CO2-udledning med 70 procent i 2030, men med henblik på EUs samlede reduktion har regeringen hidtil kun arbejdet for »mindst 55 procent«, skriver Jyllands-Posten.

Venstre, De Radikale, SF og Enhedslisten forlanger nu, at det hæves til mindst 65 procent.

»Hvad Danmark gør, kan godt inspirere andre. Globalt set giver det bare ikke den store CO2-reduktion. Men hvis vi kan få hele EU med på et mål, der ligger tæt på Danmarks, er det virkelig noget, der batter,« siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

Læs hele artiklen hos Jylland-Posten her.

Det sker onsdag:

Ny formand for lærerne

Danmarks Lærerforening holder kongres på Frederiksberg, og her skal de delegerede vælge ny formand. Den nuværende formand, Anders Bondo Christensen, har valgt at stoppe efter 18 år på posten.

Gallapremiere på Thomas Vinterbergs »Druk«

Thomas Vinterbergs nye drama med Mads Mikkelsen i hovedrollen har premiere.

Åbent samråd om Forsvarets Efterretningstjeneste

Folketingets Forsvarsudvalg har kaldt forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samråd om Forsvarets Efterretningstjeneste. Udvalget har blandt andet spurgt ministeren om, hvad hun kan oplyse om den nylige rapport fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne og den efterfølgende hjemsendelse af chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste og flere andre medarbejdere.

Dagens tal:

8
Så mange mål scorede det danske kvindelandshold i fodbold tirsdag aften, da Malta blev lammetævet i EM-kvalifikationen. Danmark har nu vundet syv ud af syv kampe i kvalifikationen, og spillerne kan prale af en samlet målscore i kvalifikationen på 41-0.